B-gjengen sløste og ble snytt

Sveits straffet Portugal.

Sveits - Portugal 2-0

(Dagbladet.no): Sveits tapte ufortjent i åpningskampen mot Tsjekkia, fulgte opp med et bittert tap i sluttminuttene mot Tyrkia og røk ut av sitt eget mesterskap nesten før moroa hadde startet.

I kveld fikk de en etterlengtet opptur og trøstepremie mot gruppevinner Portugal, i populære Jacob Kuhns siste kamp som landslagssjef.

Tomålsscorer Hakan Yakin hadde neppe noe imot å overlate rampelyset til treneren, og etter seieren viste de sveitsiske spillerne sin takknemlighet da da hentet fram et banner til ære for treneren, med påskriften «Merci Köbi».

Han hadde nok ønsket seg noen kamper til i mesterskapet på hjemmebane, men avslutningen var uansett av det verdige slaget.

- Det var en fortjent seier. Vi spilte tre gode kamper og viste publikum at vi kan. Vi spilte offensiv fotball, og i dag lyktes vi. Det er dumt at vi ikke er med videre. Verken Tsjekkia eller Tyrkia var noen superlag, sier Yakin, ifølge NTB.  

Store Portugal-sjanser

Det var imidlertid kvartfinaleklare Portugal som var det førende laget i 1. omgang, til tross for at de stilte med B-laget og hvilte åtte av spillerne som startet mot Tsjekkia.

SIKKER FRA STRAFFEMERKET: Ricardo er en god straffekeeper, men var sjanseløs på skuddet til Hakan Yakin. Med 2-0-seier mot et reservepreget Portugal forsvant Sveits ut av sitt eget mesterskap med æren i behold. Foto: AP
SIKKER FRA STRAFFEMERKET: Ricardo er en god straffekeeper, men var sjanseløs på skuddet til Hakan Yakin. Med 2-0-seier mot et reservepreget Portugal forsvant Sveits ut av sitt eget mesterskap med æren i behold. Foto: AP Vis mer

Men når erstatterne heter Ricardo Quaresma, Nani og Helder Postiga er det uansett snakk om kvalitet - og B-gjengen hadde mer enn nok angrepskraft til å gjøre livet surt for vertsnasjonen.

Quaresma slo an tonen etter åtte minutter da han dro fram en teknisk detalj fra den øverste skuffen, satte høyrebeinet bak det venstre og slo et perfekt innlegg på hodet til Postiga.

Kantkollega Nani er heller ikke teknisk uskolert, og var involert i mye av det Portugal skapte i 1. omgang. Etter 16 minutter ble han meid ned av Stephan Lichtsteiner innenfor 16-meteren - men Konrad Plautz sørget for å utvide dommerens tabbeliste i EM da han overså det soleklare straffesparket.

Like etter slo Nani en hard markkryper inn i sveitsernes straffefelt, og bare en god refleksredning fra Pascal Zuberbühler hindret Pepes hockeystyring å gå i mål.

Sveits var ikke helt ufarlige i motsatt ende av banen, særlig var Philippe Senderos og Hakan Yakin nære på dødballer, men Portugal var likevel det beste laget før pause.

Men ble igjen snytt av dommerteamet etter 37 minutter.

Helder Postiga var onside da han ble spilt gjennom, og Portugal-spissen gjorde ingen feil alene med Zuberbühler. Men linjemannen var oppe med flagget - og scoringen ble annullert.

Sveits overtok

Portugal fikk også 2. omgangs første store mulighet da Nani satte ballen i stanga alene med Zuberbühler, men det var Sveits som var det toneangivende laget etter pause.

Portugiserne ble trykket tilbake på banen, Tranquillo Barnetta ble blokkert i grevens tid av Pepe mens Gökhan Inler prikket stolpen med en suser av et langskudd.

Først 18 minutter før slutt kom den forløsende scoringen.

Eren Derdiyok åpnet det portugiske forsvaret med en mesterlig flikk, og Hakan Yakin banket ballen mellom beina på Ricardo og i mål.

En uegoistisk Ricardo Quaresma kastet bort muligheten for utlikning fem minutter senere - og i stedet doblet Sveits ledelsen da Plautz omsider pekte på straffemerket.

Barnetta ventet på kontakten fra Fernando Meira, og da den kom, nølte han ikke med å gå i bakken.

Yakin gjorde kort prosess og banket ballen i mål, utenfor Ricardos rekkevidde.

PS! Cristiano Ronaldo, Deco og de andre superstjernene ble sittende på benken hele kampen ut.

<B>FIKK INGENTING:</B> Her blir Nani sparket ned innenfor 16-meteren, uten å få straffe.
<B>HYLLET TRENEREN:</B> De sveitsiske spillerne viste sin takknemlighet til trener Jacob Kuhn, som ledet Sveits for siste gang.
FIKK SCORING ANNULLERT:</B> Men Helder Postiga var onside da han ble spilt gjennom.