Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

B-gjengen som fort kan kuppe landslaget

Ingen av disse gutta vil få bokført A-landskamper etter miniturneringen i Portugal. Men de kan gi Nils Johan Semb viktige svar om framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANTARÉM (Dagbladet): Espen Johnsen (22), Hassan El Fakiri (24) og Espen Søgård (22) kan storspille så mye de vil i firenasjonersturneringen (Norge, Hellas, Portugal, Romania) i kveld og torsdag. Fortsatt vil de stå med null offisielle A-landskamper. Men langt viktigere enn statistikken i kommende årbøker:

De har en ypperlig sjanse til å overbevise Nils Johan Semb om at de bør være med å prege kampene i den EM-gruppa som trekkes i Porto kommende fredag.

AT TURNERINGEN i Portugal ikke har fått offisiell status, forteller mer om våre sør-europeiske fotballvenners stolthet enn om viktigheten for karer som Johnsen, El Fakiri og Søgård. Gjengen som er samlet i Portugal må finne seg i et B-stempel inntil videre. Men omstendighetene rundt de tidligere så klare førstevalgene til Nils Johan Semb har endret seg såpass at mange av ferskingene med all grunn kan betraktes som meget heite kandidater:

  • VM-kvalifiseringen var mislykket.
  • En rekke av de etablerte utenlandsproffene er inne i urovekkende skadesykluser. Ronny Johnsen og Steffen Iversen, naturligvis. Men også Eirik Bakke og Øyvind Leonhardsen. Og uansett om John Carew har jumpers knee i ett eller to eller ingen, eller bare har en konstruert influensa, så spiller han ikke fotball.
  • Og flere nøkkelspillere fra VM-kvalifiseringen er aldersmessig på tampen av karrieren.

NOEN BYTTER VIL komme naturlig. Andre vil tvinge seg på. For B-gjengen handler det uansett om å vise seg fram når sjansen er der. I kveld (Portugal) og torsdag (Romania/Hellas) - og på treningene. I går ettermiddag ble det mumlet om at intensiteten på treningene ikke hadde vært bedre siden Drillo. Det er ikke tilfeldig. Gutta er unge og sultne - og de ser at veien til den første bokstaven i alfabetet ikke er lang.

JOHNSEN OG EL FAKIRI er de heiteste fra B-gjengen, vurdert ut fra prestasjoner og konkurransesituasjonen på A-landslaget. Men det er flere. Jeg håper og tror at seks av ferskingene her i Portugal vil være med på å prege den kommende EM-kvalifiseringen, som trekkes fredag. Og da har jeg holdt to selvfølgelige valg som Christer Basma og Trond Andersen utenfor. Dette er de mest aktuelle kandidatene:

1. ESPEN JOHNSEN , RBK (0 kamper):

  • Antakelig landets største keepertalent, og av mange betraktet som Norges beste keeper allerede. Men vurderingsgrunnlaget er tynt. Litt ustabil, som alle keepere i denne alderen. Men enorm kapasitet på streken og en naturlig autoritet. Har en kjempemulighet nå, med Espen Baardsen på benken i England og Thomas Myhre med en del rusk på rullebladet. Men: Helt avhengig av være RBKs førstevalg denne sesongen, eller å skifte klubb.

2. HASSAN EL FAKIRI , RBK (0 kamper):

  • En blanding av Erik Mykland og Ørjan Berg - men foreløpig mest i teorien. Var Norges beste midtbanespiller da han spilte vårsesongen for Lyn i fjor, og glimtet til da han etter hvert fikk tillit i RBK. Utmerket ballkontroll og utholdenhet. Satses på som indreløper i RBK, og får sitt definitive gjennombrudd denne sesongen.

3. AZAR KARADAS , Brann (1 kamp):

  • Fikk begrenset tillit i Brann i fjor, selv om han fulgte Sembs ønske om å satse på midtstopper-rollen. Høyt oppe på denne lista fordi han har noe norske midtstoppere flest mangler: Hurtighet. Ekstra prekært blir det nå som Ronny Johnsen igjen er uaktuell. Karadas var lovende i tilsvarende turnering i fjor, og har et udiskutabelt potensial. Det er mest opp til ham selv.

4. ALEX VALENCIA , Brann (1 kamp):

  • Så vidt innom A-landslaget i fjor, med hell. Men Semb valgte fornuftig nok Jan Derek Sørensen i den litt frie driblerollen på høyre flanke. Men nå har det gått med Sørensen som med RBK-spillere flest utenlands, og da ligger flanken fri for Valencia. Har stor fart, frekkhet og utsøkte innlegg.

5. ESPEN SØGÅRD , LSK (0 kamper):

  • Helt ukjent for fotballfolk flest før fjorårssesongen. En klassisk indreløpertype som har utviklet seg enormt. Løpssterk, taklingssterk, målfarlig - og med den sterke målbevisstheten som ofte kjennetegner dem som har det største fotballtalentet inne i hodet. I den norske fotballfilosofien er indreløperrollen viktig - og langt på vei lyst ledig.

6. THORSTEIN HELSTAD , Brann (9 kamper, 5 mål):

  • Aldersmessig fortsatt en fersking, selv om han har preget Tippeligaen i flere sesonger nå. Har fart og gjennombruddsstyrke på internasjonalt nivå, men har møtt tøff konkurranse i Carew/Flo/Solskjær/Iversen. Men status for den nevnte kvartetten, åpner for nye Helstad-sjanser. Og litt eldre og kanskje litt klokere etter fjorårets proffmas, kan han fort gjøre seg udiskutabel for Norge.

Portual - Norge,
NRK2 i dag kl. 19.00

B-GJENGEN: Fra venstre: Alex Valencia (22) fra Brann, Espen Johnsen (22) og Hassan El Fakiri (24), begge fra Rosenborg, Azar Karadas (20) og Torstein Helstad (24), begge fra Brann, og Espen Søgård (22) fra Lillestrøm.
Hele Norges coronakart