B-preget Vålerenga knust av Steaua

UEFA-håpet forsvant.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet.no): Vålerenga - Steaua Bucuresti 0-3. Vålerenga får en tilnærmet håpløs oppgave i Romania om to uker.

- Vi henger ok med i noen perioder, men vi møter et klasselag. Dette er nok over for i år, sier Vålerenga-trener Kjetil Rekdal om UEFA-cupen.

Han valgte å spare flere av sine faste folk på grunn av det harde kampprogrammet. Dermed startet junior-trioen David Driscoll, Jalal El-Gharbi og Steinar Strømnes kampen.

- Vi stiller det sterkeste laget vi kan stille i dag, utifra alle forutsetninger, sa Rekdal like før avspark på Ullevaal torsdag.

Det unge Vålerenga-laget holdt Steaua Bucuresti på avstand de første 20 minuttene, til tross for et par rufsete og skumle pasninger i forsvaret.

Tore André Flo kunne meget godt gitt hjemmelaget ledelsen etter 14 minutter, etter et glimrende raid av Mbulelo Mabizela på venstrekanten, men Flo satte avslutningen rett på keeper under press inne i feltet.

- Jeg er fornøyd med de første 20 minuttene, da spilte Tore André og jeg bra sammen foran. Men så blir det mye springing i mellom, sier Magne Hoset til NRK.

Fikk store rom

INGEN SJANSE: Tore André Flo og et reservepreget Vålerenga-lag tapte klart mot rumenerne. Foto: SCANPIX
INGEN SJANSE: Tore André Flo og et reservepreget Vålerenga-lag tapte klart mot rumenerne. Foto: SCANPIX Vis mer

Vålerenga kom under trykk mot midten av omgangen, og i det 24. minutt vant Mirel Matei Radoi en duell med Hoset etter en Vålerenga-klarering. Radoi satte fart mot mål, mens Vålerenga rygget inn i egen 16-meter.

Dermed fikk Radoi klinke til fra snaue 25 meter. Øyvind Bolthof fikk en hånd på det lave skuddet, og burde nok stoppet det - men han kan dele skylda for 0-1 med forsvarerne som ikke satte press på Radoi.

- Jeg skulle gjerne ha sett at ballen gikk utenfor i stedet for innenfor stengene, sier Bolthof til NRK.

Fem minutter seinere var det spissen Victoras Constantin Iacob som fikk skyte fra 25 meter. Ballen klinket i krysstanga, men spratt ut.

Etter 35 minutter slapp Radoi igjen fritt til på drøyt 20 meters hold. Denne gangen fikk Bolthof slått skuddet i tverrliggeren, men bare Iacob fulgte opp returen, og headet uforstyrret i åpent mål.

- Jeg så skuddet veldig seint, fordi jeg var dekket, forklarer Bolthof.

Skapte lite

Etter pause døde kampen hen. Steaua presset Vålerenga over hele banen, og Oslo-laget klarte bare unntaksvis å spille seg ut av eget forsvar. Klarte de det, var Tore André Flo sjanseløs i undertall mot det rumenske forsvaret.

Men etter 29 minutter av omgangen våknet Steaua-spiss Iacob til. Fra skrått hold tvang han Bolthof til å slå til corner. Bolthof reddet først akrobatisk, men var så vidt på beina igjen da Dorin Nikolai Goian ekspederte ballen forbi ham.

Klanen tok gjentatte ganger opp tråden etter Rekdal, som har kritisert fotballforbundet for det tette programmet. «Elsker Enga, hater NFF», sang Vålerenga-supporterne taktfast.

- De kan ikke legge en Tippeliga-kamp to dager før en europacupkveld, når vi skal ut og forsvare Norges ære. Det er helt latterlig, og de skyter seg selv i leggen når de samtidig vil at vi skal hjelpe Norge oppover på rankingen, sier Hoset.

Bare 4192 tilskuere var møtt fram, hvorav 60 rumenere med en hel sving for seg selv.

Stefan Ishizaki hadde Vålerengas første avslutning i andre omgang en halvtime etter pause. Skuddet fra 20 meter gikk utenfor. To minutter seinere fikk han sjansen igjen fra frispark, men også det gikk like utenfor.

Klanen søkte kroppsvarme hos hverandre i høstkulda, før de konkluderte med at Europa ikke er noe å hige etter: «Seriegull er bedre.» sang fansen.

Vålerenga kan trygt fokusere på hjemlig suksess etter det utgangspunktet de skaffet seg torsdag kveld.

DEBUTANT: Jalal El-Garbi var en av tre Enga-ferskinger i kveld.