B-prøven er positiv

SALT LAKE CITY (Dagbladet): - Johann Mühlegg kom ut i pysjen. Det forteller IOC-medlem Gerhard Heiberg om det avgjørende øyeblikket da IOCs dopingjegere til slutt klarte å overliste jukserne Mühlegg, Lazutina og Danilova. Det var som en politietterforskning.

I natt, norsk tid, ble det bekreftet fra offisielt hold i Salt Lake City at også B-prøven var positiv. Dermed forsvant alt håp for Mühlegg, melder NTB.

Håpet brast for Mühlegg

NESP er et nytt dopingmiddel på markedet, og stoffet virker på samme måte som mer kjente EPO. Beinmargen stimuleres til å produsere flere røde blodlegemer, som øker transporten av oksygen i blodet.

Johann Mühlegg vant alle øvelsene han stilte opp i under OL i Salt Lake City. Han utklasset konkurrentene på så vel 30-kilometeren, jaktstarten som femmila. Mühlegg er allerede fratatt seieren i paradegrenen som gikk søndag, men foreløpig beholder han de to øvrige gullmedaljene.

Også vinneren av kvinnenes 30-kilometer, russiske Larissa Lazutina, ble avslørt for dopingmisbruk og fratatt seieren søndag. Avslørt ble også lagvenninnen hennes, Olga Danilova, som vant kvinnenes jaktstart.

De to russiske jentenes B-prøver er fortsatt ikke ferdig analysert.

Slik ble jukserne overlistet

- Testene som ble tatt til slutt, ble gjort på en litt uvanlig måte, slik at vi kom uvesenet hos disse utøverne til livs, forteller Gerhard Heiberg like før han setter seg på flyet ut av OL-byen Salt Lake City.

Heiberg er tydelig stolt over at IOCs egne dopingjegere til slutt klarte å knipe jukserne som var under mistanke.

- Dette viste at det nytter, og det kaster ikke noen skygge over lekene i Salt Lake City.

- Men løperne klarte å komme seg gjennom testene etter de første medaljene?

- Ja, det ante oss at her var ikke alt som det skulle være, og vi fant ut at vi måtte gjøre noe spesielt med disse utøverne i og med at vi hadde en mistanke. De ble testet på et helt annet tidspunkt enn man vanligvis gjorde, og da klarte vi å oppdage dette.

- På hvilket tidspunkt ble de testet i forhold til hvordan det er vanlig?

- Mellom øvelsene, seint på kvelden, etter at de hadde lagt seg måtte de ut og avlegge urinprøve.

- Da kom dere helt uanmeldt?

- Absolutt. Vi har jo singlet ut noen som vi trodde har fått i seg noe de ikke burde ha fått i seg. Derfor ble det ekstra oppmerksomhet på noen av utøverne. Og det viste seg at mistanken var berettiget.

Riktig spor

Gerhard Heiberg er glad for at disse utøverne ble tatt, og avviser at avsløringene setter et ellers «fantastisk» OL i Salt Lake City i et dårlig lys.

- Vi mener at vi har gjort maksimalt av det som har vært mulig. Det preparatet som her er brukt, kom på markedet i oktober. At vi allerede 1. februar hadde analysemetoder som kunne ta dette, gjør at vi føler at vi er på riktig spor. Her visste utøverne tydeligvis ikke at vi var kommet så langt i våre testmetoder. De tok en sjanse, og ble tatt. Når det er sagt, så kan ikke vi ta fra dem medaljer som vi ikke påviselig har kunnet føre tilbake til de testene som ble tatt til å begynne med, sier han.

- Moralsk burde disse løperne levere fra seg medaljene og forsvinne, legger han til.

- Til tross for at Johann Mühlegg er tatt i juks, sier han seg godt fornøyd med at han kan reise fra dette OL med to gullmedaljer.

- Vi må endre regelverket slik at de som blir tatt for doping i et OL, mister alle medaljene de har tatt i det mesterskapet. Vi skal ha en sesjon i Mexico by i november. Der vil det bli behandlet forslag om å foreta slike endringer.

Etterforskning

IOC har brukt femti millioner kroner i året de siste årene for å bygge opp sin kompetanse og evne til å ta jukserne.

- Vi kommer til å bruke mer penger på dette. Dette står om OLs eksistens, sier Heiberg.

- Kan dere hindre at jukserne får stille til start?

- Ja, ved å gjennomføre flere uanmeldte tester før mesterskapet. Men dette koster penger, og vi håper på et samarbeid fra regjeringene slik at Wada som er det uavhengige dopingbyrået, kan utføre kontroller i et slikt omfang at vi har høyest mulig sikkerhet for at de som stiller til start, konkurrerer på like vilkår, sier Heiberg som synes ideen om et dopingpass med alle opplysninger om utøverens idrettshistorie, er et godt forslag.

Jakten på langrennsjukserne pågikk intenst før mesterskapet i Salt Lake City. Medisinen som kom på markedet i oktober, er beregnet på anemikere som bruker den for å øke antallet røde blodlegemer i blodet slik at kroppen får nok surstoff.

- Dette er livreddende medisin for syke mennesker. Viser det ikke en utrolig vilje til å jukse når topptrente idrettsutøvere begynner å eksperimentere med slike preparater?

- Jo, og derfor må vi slå hardt ned på dette. Derfor må vi også skaffe oss metoder som gjør at vi får tak i dette, og reagerer så sterkt at det skremmer andre.

- På forhånd ble det sagt fra noen norske kritikere at IOCs opplegg foran OL ikke var tilstrekkelig. Mener du at dette viser at opplegget var tilstrekkelig?

- Det vil alltid være uenighet om hvordan dette skal gjennomføres. Her var det sytten spesialister som fant fram til hvilket opplegg vi skulle bruke. Etter at OL nå er over, så får vi igjen analysere situasjonen.

Søkelys på langrenn

- Alle de tre dopingavslørte driver langrennsport. I fjor under VM var det finske langrennsløpere som ble tatt. Er denne sporten nå helt på knærne?

- Jeg håper ikke det, og jeg tror ikke det. Men vi må jobbe knallhardt videre med Det internasjonale skiforbund og Wada, og vi må sette et ekstra lys på langrennssporten. Det er uakseptabelt at enkelte vinner med kynisk bruk av doping.

SJOKKERER: Dopingavsløringen av Johan Mühlegg (t.v.) har rystet en hel skiverden. Her er juksemakeren etter 50-kilometeren.