B-prøven positiv

Lahti: Jari Isometsäs dopingprøve er positiv. Finnen er avslørt som juksemaker. Han mister sølvmedaljen og blir utestengt i to år.

Arrangørene bekrefter at finnen har brukt det blodfortynnende middelet HES. Slike kan brukes til å skjule sporene av bloddoping.

-Jeg visste ikke at medisinen var ulovlig, sa Isometsä på pressekonferansen i ettermiddag.

Den norske dopingansvarlige Inggard Lereim sier til NRK at preparatet bare utleveres mot resept.

Isometsäs prøve inneholdt spor etter stoffet hydroxyethylstart (HES), som øker blodplasmavolumet og bidrar til å presse hemoglobinverdien ned. Det har stått på dopingforbudslista i ett år.

Bruk av stoffet kan i praksis skjule EPO-bruk ved at utøverens blodverdier senkes.

-Plasmaekspanderende stoffer brukes for blodmangel i medisinen. Men det kan også brukes for å kompensere, og dermed skjule, bruk av EPO og tilførsel av røde blodlegemer, sier Rune Andersen, sjef for Norges Idrettsforbunds antidopinggruppe til Dagbladet.no.

Plasmaekspanderene midler var lenge ikke på den internasjonale dopinglista, men ble ført inn på grunn av økende kamuflering av bloddoping og EPO.

-Det er bare et par år siden det kom på lista, sier Andersen.

Finnen avga den positive prøven etter å ha blitt nummer fire på 15 kilometer torsdag. Han diskvalifiseres i det rennet, og mister også sølvplassen sin fra mennenes jaktstart i går.

Johann Mühlegg fra Spania rykker opp som sølvvinner bak Per Elofsson, mens Vitalij Denisov fra Russland får bronse.

Etter hvert VM-renn testes de fire beste på den endelige lista, samt to tilfeldig valgte utøvere. Beskjeden om Isometsäs positive A-prøve kom i pausen mellom klassisk og fri teknikk i jaktstarten.

B-prøven ble analysert i Helsingfors søndag.

-Skandaløst av finnene