Ba alle holde kjeft for å høre lidelsen i Liverpool-garderoben

Her er de beste Ferguson-øyeblikkene fra Ronny Johnsen, Erik Nevland & co. 69-åringen når milepæl mot Everton i dag.

24 ÅR PÅ OLD TRAFFORD: Og i dag leder sir Alex Ferguson sitt Manchester United for 700. gang i Premier League. REUTERS/ Eddie Keogh  (
24 ÅR PÅ OLD TRAFFORD: Og i dag leder sir Alex Ferguson sitt Manchester United for 700. gang i Premier League. REUTERS/ Eddie Keogh (Vis mer

|||Følg Everton - Manchester United i studio fra kl. 13.45!

(Dagbladet): Når Manchester United i dag møter Everton på Goodison Park er det den 700. gangen som sir Alex Ferguson leder laget i Premier League-sammenheng.

- Han fortjener masse kreditt for å ha vist en slik innsats gjennom så mange år på et så høyt nivå. Det er en fantastisk prestasjon, skrøt hans gamle fiende Arsene Wenger i går.

Tett mellom garderobene
I anledning jubileet har Dagbladet bedt et knippe nordmenn som har opplevd United-manageren på nært hold om å fortelle sitt mest minneverdige eller spesielle Ferguson-øyeblikk.

Ronny Johnsen ble hentet til Manchester samtidig med Ole Gunnar Solskjær i 1996 og ble en viktig spiller for Ferguson. Aller best husker han en episode etter en kamp på Anfield.

Johnsen husker ikke årstallet, men United hadde nettopp slått erkerivalen og spillerne satt i garderoben med brede smil om munnen. Så kom Ferguson inn.

- Det er høy stemning, men så ber han alle om å være helt stille. Vi tror med en gang noe er galt, forteller Ronny til Dagbladet.

Men det var ingen hårføner på gang denne dagen - bare i den andre garderoben.

- På Anfield er det tett mellom garderobene, og vi hører fra Liverpools garderobe at det går ei kule varmt. Ferguson drar inn pusten, og slipper den ut igjen. Så sier han høyt: «I LOVE IT!». Da var det mange som humret og lo. Stemningen på bussen hjem var veldig god, sier Johnsen.

Ronaldo-blunket
Lars Morten Olsen er redaktør for United-supporteren, medlemsbladet for Nordens største supporterklubb. Siden 1993 har han gjennomført mer eller mindre årlige intervjuer med Ferguson, og kjenner etter hvert 69-åringen såpass godt at det kommer julekort fra Manchester til Norge i desember.

Likevel er det fortsatt med en viss ærefrykt han møter Ferguson til eksklusive intervjuer - noe han gjorde seinest i forrige uke.

GODE FERGUSON-MINNER: Og Ronny Johnsen trekker fram et fra Anfield som det aller beste. Foto:   EPA PHOTO             PA/Rui Vieira
GODE FERGUSON-MINNER: Og Ronny Johnsen trekker fram et fra Anfield som det aller beste. Foto: EPA PHOTO PA/Rui Vieira Vis mer

- Jeg innrømmer glatt at jeg er veldig godt forberedt til de møtene, og at jeg sover ganske lett natta før jeg treffer ham. Men hver gang har det vært en god og hyggelig tone, sier Olsen.

Hans mest fremtredende Ferguson-minne var likevel da skotten gjestet Oslo i forbindelse med supporterklubbens 25-årsjubileum i 2006. United-manageren var med på båttur i Oslofjorden i strålende solskinn, holdt tale for de 350 supporterne som hadde skaffet seg billett, og dagen etter møttes England og Portugal til VM-kvartfinale i Tyskland.

Som kjent ble Wayne Rooney utvist i den kampen for å ha tråkket på Ricardo Carvalho - men det alle snakket om etterpå var hvordan Cristiano Ronaldo blunket mot den portugisiske benken etterpå som for å si «oppdraget er utført».

Ferguson så kampen på tårnsuiten på Grand Hotell i Oslo, men hadde ikke fått med seg det famøse blunket da han skulle hjem til Manchester søndag morgen.

Lars Morten Olsen kommer aldri til å glemme bilturen til Gardermoen.

- Det var daværende pressesjef Diana Law som gjorde ham oppmerksom på det mens vi ventet på taxi. Brått ble han veldig ordknapp, for å si det mildt. Mens han plystret og sang i taxituren fra Gardermoen til Oslo var det helt motsatt nå. Stillheten var til å ta og føle på, stemningen var knyttet. Vi vekslet et par høflighetsfraser, ikke noe mer. Han satt i dyp konsentrasjon og tenkte, forteller Olsen.

For hjemme i England brøt det ut storbråk, og mange lurte på om hendelsen betydde slutten på Ronaldo og Rooney i samme klubb.

Akkurat hva Ferguson foretok seg vet de færreste - men faktum er at duoen tilsynelatende var perlevenner ved sesongstart og var hovedarkitektene bak at United vant serien for første gang på tre år.

Det som imponerer Olsen mest ved Ferguson er hans evige appetitt på suksess - selv om han allerede er en av de mestvinnende managerne i verden gjennom alle tider.

SPESIELL TAXITUR: Redaktøren for United-supporteren, Lars Morten Olsen (t.v.), forteller om den spesielle taxituren med Ferguson til Gardermoen etter at Cristiano Ronaldo hadde bidratt til å få Wayne Rooney utvist. 

Foto BRUN/AGNETE Dagbladet
SPESIELL TAXITUR: Redaktøren for United-supporteren, Lars Morten Olsen (t.v.), forteller om den spesielle taxituren med Ferguson til Gardermoen etter at Cristiano Ronaldo hadde bidratt til å få Wayne Rooney utvist. Foto BRUN/AGNETE Dagbladet Vis mer

Spørsmålet er når 69-åringen skal trekke seg tilbake. Olsen tror i hvert fall helsa kan holde lenge.

- Om jeg ser sånn ut når jeg er 69 skal jeg være fornøyd. Jeg hadde avtale med ham klokka halv ni på Carrington forrige uke. Før den tid hadde han vært i treningsstudio og gjort unna en del kontorarbeid. Han går i gymmen på morgenen og er flink til å holde seg i form, sier redaktøren.

- Følte meg verdsatt
Erik Nevland var i United mellom 1998 og 2000. Og selv om han ikke lyktes sportslig sett i klubben, har han gode ting å si om Ferguson.

- Jeg hadde vært på treningsopphold i Manchester bare for gøy, og så gjorde jeg det bra og fikk beskjed om å møte på sjefens kontor. Jeg følte at jeg hadde gjort noe galt, og var ikke klar over hva som kom til å skje. Men så sa han at jeg hadde gjort det så bra at han hadde lyst til å tilby meg kontrakt. Det var det mest minneverdige øyeblikket for meg personlig, sier Nevland til Dagbladet.

- Hva slags inntrykk har du av ham?

- Veldig bra. Han behandler alle likt, og er flink til å få alle til å føle seg som en del av et lag. Jeg følte at jeg var verdsatt av ham uansett. Han var flink til å snakke til deg og fortelle hvordan ting lå an, sier Nevland.

Det lyktes ikke Dagbladet å få et Ferguson-øyeblikk fra Henning Berg.

SLO ALDRI TIL I UNITED: Men Erik Nevland følte seg likevel alltid verdsatt av Ferguson. Foto: Ian Hodgson REUTERS
SLO ALDRI TIL I UNITED: Men Erik Nevland følte seg likevel alltid verdsatt av Ferguson. Foto: Ian Hodgson REUTERS Vis mer