Doping friidrett

Ba om å bli avslørt

Den nye superstjerna brydde seg ikke om dopingkontroller. Det var en tabbe.

VELDIG OVERRASKET? Salwa Eid Naser stusser på sjokktida som ga VM-gull i 2019. Nå er hun utestengt for brudd på dopingreglene. FOTO: AFP/ Karim Jaafar.
VELDIG OVERRASKET? Salwa Eid Naser stusser på sjokktida som ga VM-gull i 2019. Nå er hun utestengt for brudd på dopingreglene. FOTO: AFP/ Karim Jaafar. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NOEN ganger har du ikke lyst til å ha rett. Som for eksempel i tilfellet Salwa Eid Naser; den atletiske 23-åringen som i VM for drøyt halvannet år siden vant gull på 400 meter på en tid som ingen har maktet siden kommunistregimet i DDR begynte å produsere utrolige løperjenter i laboratoriene sine seint på 1970-tallet.

Dengang i Doha-VM løp Nasser på sjokktida 48.14; det tredje beste resultatet på denne distansen noensinne, og så herlig overrasket ut. Det kunne jo være at nettopp Salwa var unntaket; det fantastiske talentet som en gang eller to i løpet av 100 år flytter grensene i sporten sin bare fordi hun er kjempegod.

Men jeg hadde sjekket listene for dopingkontroll i nigerianske Salwas nye hjemland Bahrain, og skrev «at det er vanskelig å bli med på gleden» før friidrettens nye superstjerne ble troverdig kontrollert under trening.

  • For i Bahrain det året ble det ikke tatt en eneste urin -eller blodprøve av de sportsheltene denne rike araberstaten hadde importert for å reklamere for sin egen fortreffelighet.

Med et så lemfeldig forhold til nasjonal kontroll, er det ikke rart at heltene også slapper av.

Salwa Eid Naser ba om å bli avslørt. Hun gadd ikke engang stille opp da testerne til slutt kom på besøk.

FOR der et land som Bahrain ikke bryr seg, vil utøvere på dette toppnivået bli testet ganske tett av det uavhengige testsystemet Athletics Integrity Unit (AIU) som gjør denne jobben for den internasjonale friidretten.

En så ung utøver som Salwa i en så suspekt friidrettsnasjon som Bahrain, vil bli passet på. Det var da også det som skjedde.

Og som stoppet verdensmesteren.

er hun dømt til to års utestengelse, og mister OL i Tokyo. Tida fra VM blir derimot stående. Det resultatet skiller seg jo uansett ikke ut blant friidrettens lange, lange sørgerender med tall på tvilsomme prestasjoner.

Men Bahrain blir stoppet fra å utnytte talentet hennes i OL og neste VM. Det ble konsekvensen etter at dommerne i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) ble lei av rotet hennes rundt de uanmeldte dopingkontrollene.

For testerne hverken fant henne eller fikk vite hvor hun oppholdt seg. Salwa Eid Naser brydde seg tilsynelatende ikke om å følge opp den obligatoriske meldeplikten som ligger i bunn for all dopingkontroll:

- Hennes forhold til kontroller var utilgivelig uansvarlig, fastslo CAS-dommerne.

Da gikk det til slutt helt galt for det som ifølge resultatlistene var friidrettens største kvinnelige stjerne.

MEN disse listene kan vi ikke stole på. Nå inn mot OL kommer det nesten daglige eksempler på hvor presset friidretten er av høyst ulike årsaker.

Denne sesongen har overraskelsene på 400 meter vært de to 18-åringene Christine Mboma og Beatrice Masilingi fra Namibia. Sist uke forbedret Mboma sin personlige rekord med tre sekunder i løpet av denne sesongen og klarte sensasjonelle 48.54; verdens syvende beste resultat noensinne.

Men nå har World Athletic gitt beskjed om at de to ikke får løpe 400 meter i OL på grunn av de nye grensene for kvinners testosteronnivå. De reglene gjelder alle distanser fra 400 opp til en engelsk mil.

BRYTER løperne den angitte testosteron-grensen, må de eventuelt senke verdiene sine med medisinsk behandling til det tillatte nivået for internasjonal deltakelse i kvinneklassen.

Denne regelendringen gjør at samtlige medaljevinnere på 800 meter fra sist OL, nå er blitt stoppet. Alternativet for å bli med kan være å velge andre distanser. Aminatou Seyni som i 2019 var verdens tredje beste 400 meter løper, valgte for eksempel å konkurrere på 200 meter. Der gjelder ikke den nye testosteron-grensen.

Men dette er tøffe krav for kvinnene det gjelder. Frontfiguren Caster Semenya prøvde seg på 5000 meter, men klarte ikke OL-kravet. Nå har hun gitt opp lekene.

DER kan omdiskuterte Sifan Hassan bli den store stjernen på alt fra 1500 meter til 10 000. Nederlenderen vinner det hun stiller opp på.

Bak henne har en av de beste utfordrerne forsvunnet. Amerikanske Shelby Houlihan er blitt utestengt i 4 år for bruk av nandrolon. Selv sier Shelby at hun ikke engang kjente til dette stoffet. Under CAS-rettssaken la hun fram testresultater på at det positive funnet teoretisk kunne ha kommet fra forurenset meksikansk svinekjøtt i en burrito.

Akkurat det er et velkjent problem i slikt kjøtt, men forklaringen kom i etterkant av prøven. Det overbeviste ikke CAS.

AT den største amerikanske mellomdistansestjerna ryker rett før OL, er uansett et prestisjenederlag for USA. Det er akkurat blitt flere:

  • Forleden røk også 100 meter-favoritten Sha'Carri Richardson.

Hun får ikke løpe sprinten på grunn av festdop. Bakgrunnen for bruken var ikke festlig. Sha'Carri slet med nerver etter et dødsfall i familen og sa at hun hadde brukt cannabis for å roe seg ned.

Dommen ble en måneds utestengelse. En mild straff koblet opp mot deltakelse i et rehabiliteringsprogram:

- Jeg er bare menneskelig, forklarte hun for fansen, og det er en forklaring å kjenne seg igjen i.

DENNE saken har da også startet en debatt om festdop og idrett. Det er helt greit, og her får Sha'Cerri massevis av støtte.

Det som ikke er greit er sprinterens valg av treningsmiljø. Dessverre har treneren til USAs nye sprintstjerne også en velkjent bakgrunn fra en dopherjet friidrett.

Sha'Cerri Richardson har de siste åra trent under eks-sprinteren Dennis Mitchell; et navn som går igjen i friidrettens gjentatte dopsvindel.

Før sporten luker vekk disse gjengangere, er heller ikke Sha'Carri sin nye pers på 10,72 helt til å tro på.

Selv om du ikke har lyst til å ha rett i den mistroen heller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer