Ba om møte med Semb

Åge Hareide er opptatt av å ha en konstruktiv fotballdebatt. Mandag møter han Nils Johan Semb for å diskutere opplegget rundt RBKs landslagsspillere.

RBK-treneren har lenge prøvd å få til et møte med Nils Johan Semb for å skaffe seg et nærmere innblikk i hvordan det tenkes og trenes på landslaget. Spesielt med tanke på Rosenborgs mange landslagsaktuelle spillere. Førstkommende mandag møtes derfor Semb og Hareide for å snakke fotballfag på aller høyeste nivå. Toppmøtet avholdes på Lerkendal.

- Vi har prøvd å få til et møte i lang tid, men det har vært vanskelig på grunn av mye reising og aktivitet på ulike tidspunkt, sier Hareide.

- Hva skal dere diskutere?

- Dette er først og fremst for å få en bedre kontakt mellom landslaget og RBK. Det er greit å vite hva de står for og få mer innblikk i opplegget. Spesielt er dette viktig i oppkjøringsfasen til sesongen. Nå som serien begynner, blir det mest fokus på kamper, men det går på belastningen til hver enkelt spiller i forhold til all reisingen. Selv om mange vil få verdifull matching, så er det viktig for meg å vite at treningsbiten blir godt ivaretatt, sier Hareide.

Åpen dialog

Dessuten skader det ikke med en åpen dialog.

- Det er viktig at vi har en god kontakt med ledelsen i landslaget. For vi er, og kommer til å bli en stor leverandør av spillere til Norge.

Frode Johnsen er en av de som til tider opplever det tette programmet med Rosenborg og landslaget.

- Jeg visste ikke om dette møtet. Jeg har i alle fall ikke bedt om det, he-he. Jeg spiller spiss der folk vil ha meg, jeg. Men det er klart at i de mest hektiske periodene på høsten, så kan det bli litt mye, sier Johnsen til Dagbladet.

- I vinter var det også litt drøyt da jeg dro rett fra to uker på La Manga med Rosenborg, og rett til Emiratene ei uke med landslaget.

- Tre uker med kofferten under armen var litt i lengste laget. Men det får en tåle.

- Uenig

Hareide ser ikke bort fra at det blir en dose adjektivfri fotballdebatt på møtet. Etter seieren mot Luxemburg onsdag var Hareide en av de som gikk lengst i å diskutere måten Norge vant på. Hans antydninger om at Norge burde vist mer av repertoaret spillerne har langs bakken, var kvalifiserte fotballfaglige synspunkter som garantert kommer til å bli fulgt opp.

- Jeg er litt redd for å diskutere dette for mye i mediene. Ting blir fort dratt ut av sammenhengen de er sagt i, det blir litt for tendensiøst, og litt mye bruk av adjektiver, sier Hareide.

- Det hadde vært interessant å høre hvordan en hel samtale mellom deg og Semb forløp uten adjektiver...

- Ja, he-he, det kan du si. Jeg lover at jeg bare skal bruke verb, ler Hareide.

Men han blir alvorlig og bastant igjen da han hevder sin rett til å være faglig uenig i måten landslaget spiller fotball på.

- Man kan godt være uenig. Det kan faktisk være ganske utviklende. Man trenger ikke å være uvenner av den grunn.

Ikke uvenner

For han og Semb er ikke uvenner. Det har de aldri vært. Men de har ulike nyanser i oppfatningen av hvordan fotball skal spilles.

- Semb vil sikkert lytte til meg og hva jeg mener. Men ingenting i mitt hode sier at man kan kritisere Semb for måten han har ledet landslaget på i denne kvaliken. Men man kan være saklig uenig i måten det ser ut på.

Fordi:

- Jeg synes det er betimelig å ha en slik fotballdebatt når det går bra med landslaget. Da debatten dreide rundt Semb etter tapet for Nederland i fjor høst, så bikket det over til å bli personrettet. Når en trener er presset, er det urettferdig å begynne en sånn debatt. Da trenger man å slå ring rundt kolleger, sier Hareide.

Og hvis noen skulle være i tvil; Mot Danmark i Parken i juni synes Hareide Norge bør spille så norsk de bare kan, følge CNN-sendingene, la seg inspirere og sette inn luftskytset fra start. Så kan man føre fotballgeriljakrig med sporadiske og kyniske bakkeangrep inni mellom B52-ballene.

- Jeg tror det er lurt å spille taktisk opp mot mytene rundt den norske stilen. Danskene forventer det, og frykter det kanskje litt, tror Hareide. Nils Johan Semb var ikke tilgjengelig for kommentar i går kveld.

PÅ VEI TIL EM: Nils Johan Semb kunne slippe jubelen løs etter arbeidsseieren mot Luxemburg onsdag.