Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Baardsen tuklet med kontrakten

Bengt Sæternes droppet sin agent Einar Baardsen da han skrev under for belgiske Brügge i 2002. Nå forteller VIF-spissen for første gang om striden med den kontroversielle agenten.

TAR ET OPPGJØR MED BAARDSEN: Sju år etter at han avsluttet sitt samarbeidsforhold med Einar Baardsen snakker Bengt Sæternes
om sine dårlige erfaringer med eksagenten. — Helst ville jeg latt være, men mennesker som står meg nær mener jeg skal gjøre det,
sier Vålerenga-spissen til Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog
TAR ET OPPGJØR MED BAARDSEN: Sju år etter at han avsluttet sitt samarbeidsforhold med Einar Baardsen snakker Bengt Sæternes om sine dårlige erfaringer med eksagenten. — Helst ville jeg latt være, men mennesker som står meg nær mener jeg skal gjøre det, sier Vålerenga-spissen til Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

VALLE (Dagbladet): Denne uka faller dommen mot Baardsen i Stavanger tingrett, der aktor har bedt om fengsel i tre og et halvt år  for grovt underslag og grovt bedrageri av eksklient John Arne Riise.

Bengt Sæternes har fulgt rettssaken mot sin tidligere agent med interesse. Og selv om han vanligvis er av den mediesky typen, har han på egen hånd bestemt seg for å fortelle offentligheten om sine erfaringer med Baardsen.

— Uvanlig trist
— Jeg har tenkt mye på om jeg skulle si noe. Helst ville jeg latt være, men mennesker som står meg nær mener jeg skal gjøre det. Dette var et valg jeg tok en kveld jeg satt hjemme og så nyhetene, sier Sæternes til Dagbladet.

Han ble ikke mindre overbevist da han så at Baardsen hadde tatt vare på ting fra Riise.

— Da skjønte jeg at de gjør alt for å sverte ham. Jeg synes saken tok en uvanlig trist vending. Jeg har all respekt for forsvarsadvokaten  til Baardsen (John Christian Elden, journ.anm.), han er sikkert den beste som er i Norge, men det er synd at Riise skal få svi for det, sier Sæternes.

Krevde to millioner
Selv fikk han Baardsen som agent i 2001, da han spilte i Bodø/Glimt og var ettertraktet blant en rekke norske og utenlandske klubber.
Men da han brakk beinet i en kamp mot Brann spøkte det plutselig for noen overgang — helt til daværende Brügge-trener Trond Sollied slo på tråden noen dager seinere.

— Han spurte om jeg ville spille for ham, men på én betingelse: At jeg reiste ned uten agenten. Jeg var i min fulle rett til å gjøre det, og det var et valg jeg tok der og da, som jeg ikke har angret på. Men da kom jeg i klinsj med ham. Han mente jeg hadde benyttet andre agenter, og at jeg ikke kunne gjøre det på egen hånd. Så han klaget meg inn til NFF, ba dem inndra spillerlisensen min og krevde
flere millioner kroner i erstatning, sier Sæternes.

Ugyldig kontrakt
Lovsjef i Norges Fotballforbund (NFF), Thor Grønnerud, opplyser at forbundet mottok det første brevet fra Baardsen i september 2002.  Men utvalget som så på saken la ballen død da de så nærmere på kontrakten Baardsen hadde med Sæternes. Den var nemlig ugyldig.

— Det viste seg at det ikke var forbundets standardkontrakt, sier Grønnerud.

I tillegg var kontrakten inngått med Baardsens agentfirma IMG og ikke Baardsen personlig — noe som heller ikke var i tråd med reglene.

Mens Sæternes forberedte sitt forsvar hevder han at han oppdaget andre uregelmessigheter med kontrakten.

— Avtalen jeg inngikk med ham ble inngått i 2001, og utløp 31. 12. 2002. Jeg hadde gitt klar beskjed til ham at jeg ikke skulle skrive ny kontrakt, men i juni 2002 gikk han inn i et agentfirma i England som het IMG. Da ringte han meg og sa jeg måtte skrive under på at jeg var under kontrakt med IMG. Det var helt greit for meg. Han fakset den siste sida til meg, jeg skrev under og fakset tilbake, sier Sæternes.

Endret dato
— Når jeg så får se papirene, ser jeg at det på side to i den kontrakten ligger en ny side. Datoen skulle vært 31.12.2002, men var endret til 26. juni 2004. Det brukte jeg mot ham i min bevisførsel inn mot NFF og utvalget som skulle avgjøre tvisten vi hadde. Konklusjonen fra NFF kom jo, og den gikk på at han ikke hadde gyldig avtale med meg. Men hadde ikke det skjedd, måtte jeg bevist at han hadde tuklet med datoen i kontrakten. Jeg mener flere fortjener å vite om dette, for dette gjelder ikke bare Riise. Det er ikke bra for fotballens anseelse, sier han.

Ifølge Sæternes fortsatte Baardsen å utgi seg som hans agent overfor media også i tida etter NFFs kjennelse.

— Vurderte du noen gang selv å forfølge Baardsen rettslig?

— Sånn det var der og da, var jeg bare glad for at det ble lagt dødt. Jeg var ikke ute etter blod, jeg ville bare stå fritt og var glad for det. Jeg har ikke tenkt noe mer på det før jeg ser hva som skjer nå, sier Sæternes, og varsler at han ikke akter å uttale seg ytterligere til media om saken.

Baardsen truer med søksmål
«Forbannet løgn» er Einar Baardsens reaksjon på Bengt Sæternes' beskyldninger om datojuks.

Nå forbereder han Vålerenga-spissen på rettslig etterspill.

— Nå er det slutt. Jeg har blitt sparket så urettferdig av mennesker med skjulte motiver, men hvis hans påstander er slik du har referert, skal han få stå i en rettssal og forsvare det. Det er fullstendig slutt på stygge drittpakker som serveres i en vanskelig tid for meg. Han skal få stå ansvarlig for uttalelsene sine og dokumentere dem. Så skal vi se hvem som har rett her, sier en kampvillig Baardsen.

— Forandret aldri datoen
Ifølge Sæternes forandret Baardsen utløpsdatoen på kontrakten de to hadde, fra 31. desember 2002 til 26. juni 2004.

— Min eneste kommentar er at det er forbannet løgn fra en spiller som lurte meg trill rundt. Han vet meget godt hva han gjorde og det var aldri noen forandring på noen dato, fastslår Baardsen.

— Det er også interessant å se hvordan du som journalist tar parti i saken. Hva med alle spillerne som jeg har stått på for og hjulpet til gode avtaler. Dessverre finnes det råtne egg, og Sæternes var et av de få. Mer har jeg ikke å bidra med, legger han til overfor Dagbladet.

— Det er besynderlig at en slik påstand framsettes mens retten holder på å vurdere Riise-saken. Dette er en timing som jeg merker
meg, og jeg kan heller ikke se at det er noe grunnlag for påstanden, sier Baardsens advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Sæternes må dokumentere
— Jeg har Baardsens versjon av dette og dokumentasjonen han har, hvor det ikke framkommer noe som kan underbygge den påstanden. Han (Sæternes) kan få full anledning til å dokumentere dette, for det blir han nødt til når han kommer med en slik påstand. Baardsen har bedt meg forfølge dette, sier Elden.

Dagbladet har vært i kontakt med en rekke av spillerne Baardsen hadde et agentforhold til, blant annet Magne Hoseth, Steinar Nilsen, Frode Olsen og Lars Bohinen.

Ingen av spillerne forteller om problemer med agenten, og Nilsen sier at han ikke klarer å kjenne seg igjen i beskrivelsene som kommer fram.

Les mer i Dagbladet i dag.

ANGRIPES AV SÆTERNES: Fotballagent Einar Baardsen beskyldes av Vålerenga-spiss
Bengt Sæternes for uregelmessigheter. Baardsen klaget sjøl den daværende Belgia-proffen
inn for Norges Fotballforbund i 2002, men fikk ikke medhold. Foto: Erling Hægeland
ANGRIPES AV SÆTERNES: Fotballagent Einar Baardsen beskyldes av Vålerenga-spiss Bengt Sæternes for uregelmessigheter. Baardsen klaget sjøl den daværende Belgia-proffen inn for Norges Fotballforbund i 2002, men fikk ikke medhold. Foto: Erling Hægeland Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media