SKANDALEN PÅ FLUORFABRIKKEN:

Babyer dør. Menn får pupper

Babyer dør. Menn får pupper

Årsaken, sier forskere og leger, er fluorutslipp fra selskapet som i mer enn tre tiår har laget råstoff for norsk skismøring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VENETO (Dagbladet): Lege og firebarnsmor Elisa Dalla Benetta går bort til en gruppe gravstøtter, til venstre for kirkebygget, og setter seg ned på kne. I landsbyen Zimella i Nord-Italia har de døde babyene sin egen lille fløy på kirkegården.

- Der ligger min nummer fem, sier hun.

Hun lar fingrene løpe langs gravdekorasjonene.

- Jeg mistet ham i femte måned. Det er veldig, veldig sjeldent. Guttebabyer dør. Jentebabyer blir født for tidlig.

Fra 1970 til 2000 døde det bare tre barn i den lille landsbyen, av drukning og nedkjøling. Så skjedde det noe. På kirkegården ligger det fem små guttebarn, som alle døde i mors liv – over et tidsspenn fra uke 3 til uke 40 av graviditeten.

- Den siste er Michele, min lille engel, sier Elisa Dalla Benetta.

- De ble obdusert ved universitetet i Padova, men ekspertene fant ikke noe unormalt. Dødsfallene er fem mysterier. Jeg tror de skyldes hypertensjon under graviditeten – et problem som knyttes til PFAS-kjemikaler.

Skandalen

Kjemikalene hun snakker om stammer ifølge politiet og Verdens Helseorganisasjon (WHO) fra kjemikaliefabrikken Miteni, i Trissino, en halvtimes kjøring nordover. Ni personer fra selskapets ledelse og eiere er tiltalt for miljøkriminalitet, etter at Miteni en årrekke skal ha lekket miljøgifter i vannet. Saken har også vært oppe i EU-parlamentet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer