LØNNSTOPP: Thomas Bach, presidenten i Den internasjonale olympiske komiteen (IOC), lider ingen nød. Han får en godtgjørelse på vel 1,9 millioner norske kroner. Foto: AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO
LØNNSTOPP: Thomas Bach, presidenten i Den internasjonale olympiske komiteen (IOC), lider ingen nød. Han får en godtgjørelse på vel 1,9 millioner norske kroner. Foto: AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNOVis mer

Bach får 1,9 mill. som IOC-president

Lider ingen nød.

Thomas Bach, presidenten i Den internasjonale olympiske komiteen (IOC), lider ingen nød. Han får en godtgjørelse på vel 1,9 millioner norske kroner.

Torsdag offentliggjorde IOC hvilke godtgjørelser og lønn toppene i organisasjonen får. Det er et ledd i Refom 2020, som ble vedtatt i desember, der organisasjonen går for mer åpenhet, og i denne forbindelse er også Thomas Bachs godtgjøre nå blitt offentlig kjent.

Nå går IOC ut og ber andre internasjonale idrettsorganisasjoner om å offentliggjøre hva lederne får i lønn eller godtgjørelse. Det er en henvendelse fra IOC som særlig retter seg mot Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Den etiske komiteen i overmåtelig rike IOC sier i en pressemelding at den har vedtatt å offentliggjøre alle godtgjørelser og lønn til anslagsvis 115 medlemmer. Det er et ledd i at organisasjonen skal vise at den drives i full åpenhet.

Bra betalt Og det er ingen tvil om at styremedlemmer i IOC får bra betalt. Det gjør de menige medlemmene også.

Nå er det blitt kjent at de 14 styremedlemmene får 900 dollar (vel 7000 kroner) for hver møte dag. De får den samme godtgjørelsen for hver reisedag i IOCs tjeneste. Den summen de menige medlemmene får er halvparten, altså i overkant av 3500 kroner per dag. Det er ikke akkurat småpenger det heller.

I rapporten om godtgjørelser som nå er offentliggjort, står det også at alle IOC-medlemmer vil få en utbetaling på 7000 dollar (vel 55.000 kroner) i året. Da må man ta med i betraktningen at alle utgifter medlemmene har, allerede er betalt av IOC.

Presidenten regnes å være i arbeid for organisasjonen hele året.

- Presidenten vil verken få betalt per dag eller får det årlige tilskuddet som går til alle andre medlemmer i IOC, heter det i uttalelsen fra den etiske komiteen.

Første gang Den internasjonale olympiske komiteen sier det er aller første gang en stor og internasjonal idrettsorganisasjon offentliggjør hva lederne og medlemmene får i godtgjørelser og lønn.

Det blir også understreket at å være medlem i IOC er en frivillig oppgave, og den godtgjørelsen medlemmene mottar skal dekke tapte inntekter fra deres vanlige jobb, i den grad de må ta seg fri for å være med i IOC-sammenheng.

Thomas Bach fortalte at IOC hadde sponsor- og TV-inntekter etter sagt av rettighet på 10 milliarder dollar (ca. 80 milliarder kroner) i 2014, så det er helt klart at organisasjonen ikke har problemer med å holde et høyt nivå når det gjelder godtgjørelser.

FIFA har i forbindelse med det siste utspillet fra IOC fortalt at det ikke blir aktuelt å offentliggjøre hva Sepp Blatter, den mektige presidenten, får i godtgjørelse. FIFA mener det er mest riktig i og med at det ikke er en offentlig organisasjon.

(NTB)