SMARTER OG TØFFERE: IOK-presidenten Thomas Bach ønsker en gjennomgang hvordan testingen av utøverne foregår. Foto: REUTERS / Lucas Jackson / NTB SCANPIX
SMARTER OG TØFFERE: IOK-presidenten Thomas Bach ønsker en gjennomgang hvordan testingen av utøverne foregår. Foto: REUTERS / Lucas Jackson / NTB SCANPIXVis mer

Bach vil ha nye test- metoder mot doping

IOK-president setter av en million dollar.

IOK-president Thomas Bach mener det er behov for å utvikle nye testmetoder for å avsløre dopingmisbruk.

Den nyvalgte presidenten i Den internasjonale olympiske komité (IOK) talte under kongressen til Verdens antidopingbyrå (WADA) onsdag.

- Vi trenger mer målrettet testing og mer vitenskapelig forskning. Vi må fokusere mer på antidoping-forskning, sa Bach.

- Er det ikke på tide å finne ut for eksempel om blod- eller urinprøver er den beste løsningen? Kan det være andre testmetoder som er mer pålitelige, bærekraftige og effektive, og kanskje også mindre påtrengende?, spurte tyskeren.

Under kongressen vil den nye WADA-koden vedtas. Den trer i kraft 1. januar 2015. Det nye regelverket vil blant annet inneholde innføring av fire års utestengelse for bruk av tunge dopingstoffer.

Dopingkamp i OL Under innlegget sitt la IOK-lederen til at han mente kostnadsspørsmål ikke bør hindre investeringer i antidopingtiltak.

Foran OL i Sotsji kommende vinter vil IOK bruke over 1 million dollar på dopingtester, mens de vil bruke «mange flere millioner» under lekene.

- Vi skal være smartere og tøffere enn i tidligere OL. Disse millionene med dollar er ikke kostnader, men heller investeringer i idrettens framtid, som er avhengig av kampen vår mot doping eller annen manipulering og korrupsjon. Vi må beskytte de rene utøverne. Vi ønsker å sikre rettferdig konkurranse, mente Bach.

(NTB-Reuters)