Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Backen tilbake i Iditarod-tet

Hvilte taktisk på sjekkpunkt, har mistet én av 16 bikkjer.

• Sjekk Backens plassering fra time til time: Kart med GPS-markeringer

(Dagbladet.no): Litt etter kl. 14.30 i dag var Kjetil Backen tilbake i teten i verdens mest berømte hundeløp, 180 mil lange Iditarod.

Da hadde 38-åringen i Team Norway kjørt forbi 2006-vinner Jeff King og Cim Smyth, som begge lå hvilende i sporet.

I dag tidlig dag ga nordmannen fra seg ledelsen, da han suste først inn i sjekkpunktet Rohn og ble liggende der i sju og en halv time.• I går kveld: Backen på 7. plass, Ekran på 4. plass.

Følger hemmelig plan

- Han hvilte det han skulle, etter kjøreplanen, sier Team Norway-talskvinne Ann-Kristin Laeskogen til Dagbladet.no.

Den nevnte kjøreplanen voktes som en statshemmelighet av Backens lag, og Laeskogen vil ikke ut med noe om strategien videre.

- Alt er bare vakkert, Kjetil ligger i tet. De andre ligger i sporet, sier talskvinnen.

UTE I ØDEMARKEN: Team Norway aner ingenting om hva Kjetil Backen har vært gjennom på vei til tetplasseringen i Iditarod. I kveld kommer trolig de første rapportene fra ødemarken. Foto: Scanpix/Ap
UTE I ØDEMARKEN: Team Norway aner ingenting om hva Kjetil Backen har vært gjennom på vei til tetplasseringen i Iditarod. I kveld kommer trolig de første rapportene fra ødemarken. Foto: Scanpix/Ap Vis mer

- Hvorfor hvilte Backen i Rohn når de andre tar hvil i løypa?

- Det er litt smak og behag, noen ligger å ligge i sporet. Andre vil sikre seg halm og vann på sjekkpunktet.

Lokalavisa Anchorage Daily News spekulerer i at nordmannen kjører hare-taktikk, han vil i tet og bli der. Med feltet halsende bak, som bikkjer.

Slik som i 2004, fram til ankomst Beringhavet. Da mistet Backen lederhunden Takk og falt ned til en tredjeplass.

- Tiden jobber for oss, alt ser helt greit ut, sier Team Norways Laeskogen.

I hvert fall ser det greit ut på gps-kartet som viser hvor spannene befinner seg. Team Norway vet ennå ingenting om hva Backen opplevde de første 40 timene i ødemarken.

Har mistet én hund

Laget har utsendte hjelpere som håper å få inn informasjon på neste sjekkpunkt, Nikolai.

- Om Kjetil har kjørt på et tre eller noe sånt, det vet vi ikke ennå.

Det som er klart er at Backen nå har 15 hunder i spannet, han startet med 16. Hvilken som er ute, og hvorfor, er ukjent.

Samtidig har 2004-vinner Mitch Seavey satt igjen to hunder, fjorårsseierherre Lance Mackey har fullt spann.

- Det er sånt som skjer, det kan være at en av Kjetils bikkjer har tråkket i et elgespor eller fått strekk. Det kan være hva som helst. Hunden blir tatt godt vare på, sier Laeskogen.

Sigrid Ekran er den andre norske deltakeren i årets Iditarod. 27-åringen bosatt i Alaska, opprinelig fra Sparbu, kom inn til Rohn på 18. plass. Hun har fortsatt ikke forlatt sjekkpunktet.

PÅ NIKOLAI-SJEKKPUNKTET I FJOR: Sigrid Ekran tok hånd om sine bikkjer i fjorårets race. Om ikke mange timer er Iditarod-spannene framme i Nikolai igjen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media