Backkrise for Norge

Skade, suspensjon og sykdom.

SLITER MED SYKDOM: Mats Trygg har blitt syk, og er en av tre backer som kan mangle mot Hviterussland lørdag. Fra før er Ole-Kristian Tollefsen ute med  suspensjon, mens Henrik Solbert er skadet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
SLITER MED SYKDOM: Mats Trygg har blitt syk, og er en av tre backer som kan mangle mot Hviterussland lørdag. Fra før er Ole-Kristian Tollefsen ute med suspensjon, mens Henrik Solbert er skadet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

STOCKHOLM (Dagbladet): Norge har store defensive problemer før lørdagens meget viktige kamp mot Hviterussland.

Torsdag ble Ole-Kristian Tollefsen (29) utestengt i én kamp for en slashing mot svenske Calle Järnkrok i kampen som endte 5-1 til Sverige.

Før fredagens trening ble superveteran Mats Trygg (36) syk og måtte stå over, og under selve økta pådro Henrik Solberg (25) seg det som liknet på en lyskestrekk.

Begge er tvilsomme til kampen mot Hviterussland, og i øyeblikket er Jonas Holøs (25), Alexander Bonsaksen (25), Henrik Ødegaard (25) og Daniel Sørvik (23) de eneste backene som kan spille.

- Vi vet ikke om de blir klare til kampen i morgen. Det kan bli aktuelt å bruke løpere som backer i kampen, i første rekke er det Morten Ask (32) og Kristian Forsberg (27), sier landslagssjef Roy Johansen.

Utfordringer Ask spilte back under VM for to år siden, mens Forsberg vikarierte der da landslaget møtte Frankrike i oppkjøringen.

Kvalitetsbacker er ikke noe som vokser på trær i norsk hockey, og Norge hadde egentlig ikke noen å miste. Nå kan de mangle tre til lørdagens kamp.

- Det er ikke heldig. Vi har ikke noe særlig bredde fra før. Vi må jobbe med det vi har, så får vi se hvem som kan spille, sier Jonas Holøs til Dagbladet.

25-åringen er Norges beste back, og sier løpere som konverteres til backer får en del utfordringer.

- Alt med puck tror jeg skal gå veldig bra, også spill i egen sone. Utfordringene kommer under spillevendinger, og det å jage en puck som dumpes inn i sonen er uvant. Det er småting hele veien som sikkert kan føles uvant.

Spiller nesten halve matchen Holøs er den spilleren bruker mest i løpet av en kamp. I VM så langt har han spilt nesten 28 minutter i snitt per kamp, altså nesten halve matchen. Man kan med andre ord ikke forvente at han kan spille noe særlig mer.

- Det avhenger litt av dagsformen og matchbildet. Når det blir opp mot ti minutter per periode begynner det å bli tøft. Klaffer alt kan man spille veldig mye. Det skaper energi. Når det går mot, blir alt litt tyngre. Det er tøft når man nærmer seg 30 minutter i løpet av en kamp, sier han.

Backen sier han kan komme til å måtte endre litt på måten han spiller, dersom Trygg og Solberg ikke blir klare.

- Vi må gjøre det beste ut av det. For min egen del kan det handle om å spare litt energi ved å velge rette situasjoner å gå i angrep. Jeg må ikke være med hver eneste gang, sier han.