Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Både A- og B-prøven er positiv

- Jeg blir trist når jeg hører dette, sier Torgeir Bjørn om Veerpalus dopingavsløring.

DOPINGTATT: Andrus Veerpalu sier han fikk den sjokkerende nyheten 15. februar. Foto:  AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
DOPINGTATT: Andrus Veerpalu sier han fikk den sjokkerende nyheten 15. februar. Foto: AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI Vis mer

(Dagbladet): Både A- og B-prøven til den estiske langrennskongen Andrus Veerpalu er positiv. 

Det ble bekreftet på en pressekonferanse i ettermiddag.

Som medier i Estland kunne melde om allerede forrige uke, mens alt fortsatt ble benektet av trenere, skiforbund og FIS, ble den positive dopingprøven avlagt i Otepää 29. januar. Det forbudte stoffet som ble oppdaget var veksthormonet HGH, som er svært vanskelig å spore.

- Jeg blir trist når jeg hører dette, Veerpalu har vært en stor klassisk skiløper de ti siste årene, sier NRK-ekspert og skiskyttertrener Torgeir Bjørn til Dagbladet.

- Det er leit å høre, og han har snytt for eksempel Estil for gullet i Lahti i 2001 med tre tideler. Han har vunnet noen gull.

Bjørn har stusset over veteranens gode form i mesterskap.

- Vi har alltid vært imponert over at han går få v-cuprenn, og likevel alltid vist en egen evne til å komme i form til VM og OL. Vi har ikke trodd at han har jukset. Jeg må poengterer at det er lov å finne formen, men han har alltid klart det. Det har forbauset.

- Har det vært rykter i langrennsmiljøet om Veerpalu?

- Nei, egentlig ikke, som jeg vet om. Han er en bra løper, han er en god tekniker. Mange har sett opp til hans måte å gå på, han er en glimrende tekniker.

Det estiske skiforbundet ble informert 12. februar, altså for nesten to måneder siden. Noen dager senere fikk også Veerpalu beskjed om dopfunnet. Kort tid før VM i Oslo kom beskjeden om at han la opp - begrunnet med kneskaden hans hadde forverret seg ytterligere.

Nekter På dagens pressekonferanse nektet Veerpalu for å ha dopet seg.

- Den 29. januar ble jeg dopingtestet i Otepää, slik jeg er blitt så mange ganger tidligere i mitt liv. På det tidspunktet ante jeg ikke at denne prøven kom til å bli den viktigste jeg noensinne har gang har levert. Den 15. februar fikk jeg den sjokkerende nyheten om at prøven var positiv. Jeg forsikrer dere om at jeg aldri har inntatt noen ulovlige stoffer. Alt jeg har oppnådd gjennom karrieren har vært takket være hardt arbeid, sier han.

TRIST: - Jeg blir trist når jeg hører dette, Veerpalu har vært en stor klassisk skiløper de ti siste årene, sier Torgeir Bjørn. Foto: Dagbladet
TRIST: - Jeg blir trist når jeg hører dette, Veerpalu har vært en stor klassisk skiløper de ti siste årene, sier Torgeir Bjørn. Foto: Dagbladet Vis mer

Veerpalus trener, Mati Alaver, er også sjokkert over avsløringen.

- Jeg støtter Andrus fullt ut. Han har gitt hundrevis av dopintester før og etter løp og alle har vært negative, sa han.

Advokat Aivar Pilv sier at de har ventet med

- B-prøvene ble åpner i går og dagen før det. Vi har ikke avslørt sannheten før på grunn av WADAs regler ikke tillot det ettersom undersøkelsene pågikk fremdeles. Vi kunne ikke kommentere noe før b-prøvene var åpnet, og vi har allerede fortalt FIS at Andrus er villig til å møte dem og forklare seg.

Kan bli erklært negativ En lege som var på pressekonferansen, Jüri Laasik -som ifølge Veerpalus trener Mati Alaver er en av de største estiske ekspertene på stoffet - sier at den relativt ferske analysemetoden for å avdekke bruk av HGH har sine svakheter.

- Den er blitt ganske kritisert. Etter en hard trening stiger hormonnivået i kroppen. HGH-nivået kan stige opp til 20 ganger av det som er normalt etter en treningsøkt på 3,5 timer. Prøven av Veerpalu ble tatt etter en slik økt, og vi kan anta at det er grunnen til at HGH-nivåene hans var så høye, sier han.

Laasik sier at det fremdeles er en mulighet for at b-prøven kan være feil.

- Den lovlige grensa er 1,81 og 1,68, men b-prøvens første resultat var 2,73 og den andre 2,0. Det er fremdeles en mulighet for at b-prøven vil bli erklært negativ, ettersom det var så stor forskjell på b-prøven. Det kan være det har vært en feil i testinga, sier Laasik.

Veerpalu er Estlands mest suksessfulle skiløper gjennom tidene. Han har to gull og ett sølv i både OL og VM-sammenheng, samt seks verdenscupseire. Navnet hans har imidlerte flere ganger vært nevnt i dopinsammenheng, blant annet i 2009 da han ble knyttet til et større dopingnettverk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media