HØYE VERDIER: Både Tore Ruud Hofstad (foran t.v.) og Anders Aukland (foran t.h.) sto på Det internasjonale skiforbundets liste over mistenkte på grunn av høye blodverdier. Foto: AP Photo / CTK / Stan Peska / NTB Scanpix
HØYE VERDIER: Både Tore Ruud Hofstad (foran t.v.) og Anders Aukland (foran t.h.) sto på Det internasjonale skiforbundets liste over mistenkte på grunn av høye blodverdier. Foto: AP Photo / CTK / Stan Peska / NTB ScanpixVis mer

Både Aukland og Tore Ruud Hofstad var på «mistenktliste»

Aukland vil at alle blodverdier offentliggjøres.

Anders Aukland og Tore Ruud Hofstad var blant langrennsløperne som var på FIS' «mistenktliste» for høye blodverdier. Aukland føler seg uthengt i den svenske dokumentaren «Uppdrag Granskning».

I dagens VG presenteres Auklands blodverdier, og veteranen sier han har ingenting å skjule.

Det er Aukland selv som har gitt avisa tillatelse til å vise blodverdiene hans som gjorde at han ble satt på en liste hos Det internasjonale skiforbundet (FIS). I en dokumentar som sendes på SVT onsdag, navngis Aukland som en av løperne med høye blodverdier på 2000-tallet.

Lista omfatter snaut 5000 blodprøver gjennomført av FIS på norske og internasjonale løpere på 2000-tallet. 2700 er verdier på herreløpere, og 22 av er Auklands. Prøvene er tatt både i og utenfor konkurranse.

Aukland målte i gjennomsnitt 15,8 i hemoglobin. Den høyeste målingen var 17, og den laveste 14,6. 41-åringen har aldri fått startnekt eller blitt bedt om å avlegge blodprøver to ganger.

-  Blodverdier spretter opp og ned. Jeg vet jeg har høye blodverdier fra før. Jeg synes det er drøye påstander som kommer, sier Aukland til Dagbladet.

- Det er klart jeg føler meg uthengt, men jeg kan for lite om blodverdier og sånn til å kommentere spesifikke ting. Det er trist å bli uthengt på denne måten, for jeg har ingenting å skjule, sier Aukland til Dagbladet.

Hofstad fikk dispensasjon Ifølge VG var også Tore Ruud Hofstad på FIS-lista. Etter å ha fått startnekt i et renn i 2004, fordi han målte over den tillatte grensen på 17 i hemoglobin, søkte han om dispensasjon fra FIS fordi han mente han hadde medfødt høye verdier.

Den dispensasjonen fikk han. Han visste ikke at han var på en liste over mistenkte løpere.

- Det er nytt for meg, men jeg kan forstå det siden jeg fikk en startnekt i 2004. Jeg følte meg aldri «under overvåking» og fikk jo også senere et bevis på at jeg hadde medfødt høye verdier, sier Hofstad til VG.

- Ingen svensker dopet Svenske Mathias Fredriksson var også aktiv på 2000-tallet. På listen som presenteres i SVT-dokumentaren, er det også fire avvikende blodverdier fra svenske løpere.

Fredriksson tror ikke at svenske løpere var dopet.

- Men at det fantes løpere i Salt Lake City som var dopet og ikke er blitt tatt, er det ingen tvil om. Det behøver du ikke være Einstein for å regne ut. Det er fakta. Men at det skal være svensker, er jeg 100 prosent sikker på at det ikke er, sier Fredriksson til Expressen.

(NTB)