- Både lagledelse og sponsor var lite opptatte av beskyldninger om doping

Lance Armstrong fnyser av statlig søksmål.

 UTESTENGT:  Lance Armstong mener ingen var interessert i å sjekke dopingbeskyldningen da han var aktiv. Foto:Michael Paulsen / AP/Houston Chronicle/ NTB Scanpix
UTESTENGT: Lance Armstong mener ingen var interessert i å sjekke dopingbeskyldningen da han var aktiv. Foto:Michael Paulsen / AP/Houston Chronicle/ NTB ScanpixVis mer

Lance Armstrong fnyser av det søksmålet den amerikanske staten har rettet mot ham i etterkant av dopinginnrømmelsene fra US Postal-tiden.

- Både lagledelse og sponsor var lite opptatte av beskyldninger om doping, fordi de inngåtte avtalene var så lukrative for alle parter. Den skandaliserte syklisten som er fratatt alle seirene sine i Tour de France, og som har innrømmet omfattende dopingmisbruk gjennom så å si hele karrieren sin, virker å ha tatt tilbake litt av kontrollen igjen.

Tirsdag ba han derfor en dommer om å avvise den saken det amerikanske justisdepartementet har anlagt mot ham.

- Regjeringen ville ha en vinner. Den ville ha mye publisitet, eksponering og hyllest, og den fikk akkurat det med US Postal som hovedsponsor for Armstrong, sa advokatene hans i retten.

Det søksmålet som er rettet mot Armstrong fra den amerikanske statens side går tilbake til tiden da han syklet med det US Postal som hovedsponsor.

Kjemper Den skandaliserte syklisten som en gang hadde verden for sine føtter å ha blitt grossist i gule trøyer i Tour de France-sammenheng, kjemper for å beholde et visst snev av sitt gode rykte. Han slåss også for å beholde noen av de pengene han kjørte inn som aktiv.

Fallet har vært stort for ham, for han er fratatt alle seirene i Touren, og han er utestengt fra idretten for resten av livet.

US Postal var hovedsponsor for Armstrong og laget hans de første årene han begynte å vinne i Tour de France. Det blir hevdet at den amerikanske sponsoren betalte 40 millioner dollar (240 millioner kroner) fra 1998 til 2004, og det blir sagt at minst 17,9 millioner dollar (ca. 110 millioner kroner) gikk direkte til Armstrong.

 AKTIV:  Forrige uke deltok Lance Armstrong i et turritt i USA. Mottakelsen var blandet. Foto: Matthew Stockman/Getty Images/AFP /NTB Scanpix
AKTIV: Forrige uke deltok Lance Armstrong i et turritt i USA. Mottakelsen var blandet. Foto: Matthew Stockman/Getty Images/AFP /NTB Scanpix Vis mer

Det er disse pengene det amerikanske postverket og den amerikanske staten vil ha igjen. De begrunner søksmålet med at de ble ført bak lyset på grunn av dopingen.

Skulle følge reglene Advokatene som jobber for den amerikanske staten, hevdet i retten tirsdag at det var en klausul i den kontrakten som forelå mellom sykkellaget og US Postal, om at lover og regler skulle overholdes. Det gjaldt også de regler som regulerte bruken av forbudte stoffer.

- Rytterne på laget skulle overholde idrettens lover og regler også på det etiske området. Nå har jo Armstrong innrømmet å ha brutt disse lovene, også i den tiden han var US Postal-rytter, hevdet en av advokatene for justisdepartementet.

Armstrongs advokater på sin side mener US Postal og amerikanske myndigheter burde ha grepet inn for lenge siden.

- Det var beskyldninger om doping og undersøkelser satt i verk, blant annet, av den franske staten. Men i USA ble ingenting annet gjort enn å fornye sponsorkontrakten. Derfor nytter det ikke å komme med krav mot Armstrong nå, mente den skandaliserte syklistens advokater i den innledende rettshøringen tirsdag.

(NTB)