OVER 30 UTØVERE: WADA-president  John Fahey orienterte i kveld om de utøverne som er ilagt startnekt, men ville ikke si noe om hvem det dreier seg om.
OVER 30 UTØVERE: WADA-president John Fahey orienterte i kveld om de utøverne som er ilagt startnekt, men ville ikke si noe om hvem det dreier seg om.Vis mer

- Både positive dopingprøver og unormale blodprofiler

Dopingjeger reagerer på hemmeligholdet.

||| (Dagbladet): Over 30 utøvere er ilagt startnekt i OL i Vancouver og det skal være snakk om både regulære dopingprøver og andre brudd på antidopingbestemmelsene, opplyste WADA-president John Fahey på kveldens pressekonferanse.

WADA nekter å gå ut med ytterligere detaljer om utøverne som nå ikke får delta i lekene.

- Det er selvfølgelig snakk om utøvere fra flere nasjoner og flere idrettsgrener, men siden alle sakene ikke er ferdigbehandlet kan jeg ikke si noe mer om dette, sier Fahey.

Ingen av utøverne det er snakk om skal nå være tilstede i Vancouver.

- Veldig høyt tall
Lege og dopingjeger Inggar Lereim synes WADA var uklar og frykter det nå er lagt til rette for spekulasjoner.

- Jeg er overrasket over at de ikke var mer presise i antallet, vi fikk ikke noe ordentlig svar. Men jeg synes over 30 utøvere er et veldig høyt tall, sier Lereim til Dagbladet.

Til sammenlikning ble 46 utøvere ilagt startnekt før sommer-OLi Beijing i 2008 foran et mesterskap som er betraktelig mye større enn vinter-OL.

- Dette er et produkt av tester som er tatt de siste månedene og samlet opp til en bombe nå, rett før lekene starter, opplyser Lereim.

Forvirring om forbrytelsene
Det har hersket forvirring rundt hvorvidt utøverne som er ilagt startnekt har testet positivt eller ikke.

- VELDIG MANGE: Den norske legen og dopingjegeren Ingar Lerheim sier det er et høyt antall utøvere som er ilagt startnekt. Arkivfoto: Dagbladet
- VELDIG MANGE: Den norske legen og dopingjegeren Ingar Lerheim sier det er et høyt antall utøvere som er ilagt startnekt. Arkivfoto: Dagbladet Vis mer

IOC-topp Gerard Heiberg hevdet tidligere i kveld at dette ikke gjelder utøvere som har avlagt positiv dopingprøve, men som har vært under mistanke og derfor ikke er ønsket til start.

WADA sa imidlertid at dette gjelder utøvere som både har avlagt positive dopingprøver og utøvere som har forbrutt seg på antidopingbestemmelsene.

- Det må gjelde både regulære dopingtester og unormale blodprofiler. Hele fagpanelet var tilstede under konferansen, så vi må nesten bare forholde oss til det de sier, sier Lereim.

WADA-president John Fahey hevder at det er mer sannsynlig enn noen gang at eventuelle dopingsyndere nå tas under lekene.

- Det blir tatt et kolossalt antall prøver under lekene. I tillegg til de seks som fast tas fra hver konkurranse, kan IOC i tillegg teste på varierende tidspunkt, bekrefter Lereim.