STOPPET SUPERSTJERNEN: Gylfi Sigurdsson og resten av det islandske laget stoppet Lionel Messi. effektivt Foto: AFP PHOTO / Mladen ANTONOV / NTB Scanpix
STOPPET SUPERSTJERNEN: Gylfi Sigurdsson og resten av det islandske laget stoppet Lionel Messi. effektivt Foto: AFP PHOTO / Mladen ANTONOV / NTB ScanpixVis mer

VM2018

Både Ronaldo og Messi har vært syrlige mot Island, som har endret mentaliteten siden EM

Gylfi Sigurdsson og resten av det islandske laget med dempet feiring mot Argentina. Slik var det ikke mot Portugal for to år siden.

MOSKVA (Dagbladet): Lionel Messi og Cristiano Ronaldo har iallfall èn ting til felles: Begge har vært med på å spille 1-1 mot Island i et stort mesterskap.

Da Island debuterte i EM for to år siden, fikk de samme resultat mot Portugal som mot Argentina i går kveld. Det fikk Cristiano Ronaldo til å utbryte følgende:

- De feiret som om de hadde vunnet EM eller noe liknende. Utrolig! Når de ikke prøvde å spille, men bare forsvarte seg, viste de etter min mening liten mentalitet.

Klar for fotball-VM? Vi har samlet noen av VM-historiens største øyeblikk! ⚽

Et innlegg delt av Dagbladet (@dagbladet)

Lionel Messi var inne på noe av det samme da han snakket med argentinsk presse etter kampen.

- De ville ikke spille fotball, sier Messi ifølge AP-journalist Graham Dunbar.

Publikum på Spartak stadion fikk likevel se en stor forskjell på reaksjonen til de islandske spillerne etter de to kampene.

For der Island feiret som om de hadde vunnet kampen mot Portugal i Frankrike, var det mye mer dempet mot Argentina. De islandske spillerne feiret knapt da dommeren blåste av.

Islands stjernespiller Gylfi Sigurdsson svarer slik når Dagbladet spør om det sier noe om at den islandske mentaliteten har endret seg:

- Ja, jeg mener det. Det var selvfølgelig vår første kamp i EM, så det var et spesielt øyeblikk og en spesiell kamp for oss, og vi vet nå at det er en lang vei å gå.

- Og når det gjelder kampen, så tror jeg ikke vi var så glade for hvordan vi hadde prestert, men defensivt var vi veldig bra. Selv med de spillerne de har, så klarte de ikke å skape så mange klare muligheter, selv om de hadde mange skudd og halvsjanser. Så vi er veldig fornøyde med forsvaret og ikke så fornøyde med angrepsspillet, sier han videre.

- Veldig tøft

Før kampen var Island-trener Heimir Hallgrimsson veldig opptatt av at det ikke var noe «mirakel» at Island kvalifiserte seg til VM - men at det var veldig fortjent.

For etter hvert som islendingene har fått erfaring i de største turneringene, har også selvtilliten vokst. De vet at de kan få gode resultater mot de beste nasjonene i verden, selv om de måtte slite for det ene poenget mot stjernene fra Argentina.

- Det var veldig tøft. Vi visste det ville bli en tøff kamp, men å være uten ballen og forsvare oss i så lange perioder tar mye energi fra deg. Det er veldig givende å se hvor bra vi faktisk kan forsvare oss mot et av de beste lagene som er med i VM, sier Sigurdsson.

Island var helt på høyde med Argentina sjansemessig i den første omgangen, hvor Sigurdsson selv, Birkir Bjarnason og Alfred Finnbogason hadde noen store sjanser.

- Vi var mye mer farlige i den første omgangen, kanskje i de første 30 minuttene, hvor vi klarte å presse dem til å gjøre feil og skape noen halvsjanser. Vi fikk også en scoring. Vi hadde noen halvsjanser og noen skudd. Men i den andre omgangen skapte vi knapt noe som helst. Det handlet bare om å forsvare oss, men vi fikk et poeng til slutt, sier Sigurdsson.

- Hvor viktig er dette ene poenget?

- Vi må vente og se på de andre resultatene og våre resultater de neste kampene. Det vil forhåpentligvis være et veldig viktig poeng for oss når gruppa avsluttes.

SUPERKAMP: Island leverte nok en fotball-bombe med 1-1 mot Argentina i sin første VM-kamp. Tidligere Bodø/Glimt-keeper Hannes Halldorsson reddet straffespark fra Lionel Messi og den islandske forsvarsmuren holdt stand. Arne Scheie og Jonatan Tollås Nation oppsummerer kampen med programleder Øyvind Godø. Vis mer

Dødens gruppe

Nå venter Kroatia og Nigeria i det som mange mener er «dødens gruppe» i VM.

- Jeg mener det er den tøffeste gruppa i hele turneringen. Så vi har to veldig tøffe kamper til. Dette var sannsynligvis mot et av de beste lagene i turneringen. Så vi kan forhåpentligvis forbedre oss og spille bedre fotball, så får vi se hvor langt vi går, sier Sigurdsson.

- Vi har ikke noen å frykte. Vi har ikke noe å tape. Hvis vi må dra hjem etter gruppespillet, så var nok det noe alle forventet. Vi har troen på at vi kan gå videre, vi må bare forsøke å gjøre det, sier han videre.

Islands keeperhelt, Hannes Haldorsson, som reddet straffesparket til Lionel Messi, er også en filmregissør. Han kunne nok knapt regissert noe bedre enn det som skjedde i Moskva i går.

Da en journalist ville vite om den islandske keeperen nå bli mer kjent for det han har gjort banen, i stedet for utenfor, svarer Sigurdsson:

- For å være ærlig så tror jeg ikke så mange tenker på det andre enn pressen. Særlig pressen i utlandet. Han er veldig talentfull bak kamera, han er veldig god. I dag viste han at han er en god keeper også.

Og hovedrollen i gårsdagens argentinske skrekkfilm? Lionel Messi.