DILEMMA: Cesc Fabregas føler stor kjærlighet til Arsenal, men har også hjertet sitt i barndomsklubben Barcelona. I dag annonserte spanjolene at de har kommet med et konkret bud på London-lagets store playmaker. Her depper han etter å ha pådratt seg et gult kort i CL-kvartfinalen mot Barcelona, som forhindret ham i å spille returkampen på Camp Nou. Den måtte han uansett stått over med skade. Foto: AP Photo/Tom Hevezi
DILEMMA: Cesc Fabregas føler stor kjærlighet til Arsenal, men har også hjertet sitt i barndomsklubben Barcelona. I dag annonserte spanjolene at de har kommet med et konkret bud på London-lagets store playmaker. Her depper han etter å ha pådratt seg et gult kort i CL-kvartfinalen mot Barcelona, som forhindret ham i å spille returkampen på Camp Nou. Den måtte han uansett stått over med skade. Foto: AP Photo/Tom HeveziVis mer

- Både veldig trist og fantastisk

«Schizofren» Fredheim om Fabregas' mulige Barca-overgang.

||| (Dagbladet): Kenneth Fredheim er ikke bare profilert Arsenal-supporter og tidligere Premier League-kommentator.

Han er også fersk sportssjef i Canal +, som satser hardt på spansk fotball etter at de mistet rettighetene til engelsk fotball.

Derfor sitter Fredheim med litt ambivalente følelser etter dagens nyhet om at Barcelona har gitt Arsenal et formelt bud på Cesc Fabregas - selve hjertet og hjernen i London-laget.

- Du setter problemstillingen på riktig sted der. For den spanske ligaen vil det jo være helt fantastisk om Fabregas kommer, og for oss som rettighetshaver er det glitrende med enda flere profiler. Jeg må nesten dyrkje schizofrenien her. Som Arsenal-supporter vil det være veldig trist, men som sportssjef for kanalen som satser på La Liga er det fantastisk, sier han til Dagbladet.

FANTASI-MIDTBANE: Xavi, Andres Iniesta og Cesc Fabregas på samme lag kan bli en realitet fra høsten av. Her feirer de samme med Joan Capdevila etter en scoring i EM i 2008. Foto: AP Photo/Hans Punz
FANTASI-MIDTBANE: Xavi, Andres Iniesta og Cesc Fabregas på samme lag kan bli en realitet fra høsten av. Her feirer de samme med Joan Capdevila etter en scoring i EM i 2008. Foto: AP Photo/Hans Punz Vis mer

- Hvilke følelser veier tyngst?

- Det er ikke godt å si, nesten umulig. Men jeg vil bli fryktelig trist på Arsenals vegne.

- Finnes ingen erstatter i Arsenal
Så langt har det ikke kommet opplysninger på budets størrelse, men ettersom Fabregas har kontrakt med Arsenal til 2014 må Barcelona belage seg på å åpne lommeboka på vidt gap om Arsenal skal gi kapteinen sin lov til å stikke.

Fredheim mener historien viser at det uansett ikke nytter å tviholde på spillere som ønsker å dra.

- Nei, det er ikke mulig. Kommer det et akseptabelt bud og spilleren ønsker å gå, er ingen tjent med at han blir værende.

BLANDEDE FØLELSER: Sportssjef i Canal +, Kenneth Fredheim. 

Foto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet
BLANDEDE FØLELSER: Sportssjef i Canal +, Kenneth Fredheim. Foto: Daniel Sannum Lauten / Dagbladet Vis mer

Det betyr ikke at han ser lyst på situasjonen om Arsenal må klare seg uten spilleren som scoret 19 ganger forrige sesong.

- I Arsenal er det ingen erstatter. Ramsey har brukket beinet, og når han kommer tilbake og hvordan han da vil framstå er ikke godt å si. Fabregas er unik, han er både playmaker, en takler og også en eventyrlig målscorer i sesongen som var.

- Hva må skje i Arsenal om Fabregas forsvinner?

- For Arsenal er det veldig dramatisk om den mest profilerte spilleren forlater klubben igjen. Hvis ikke Wenger våkner nå, og og forstår at han må handle inn spillere som gjør at de er en reell utfordrer til ligagullet, er det mye som tyder på at Arsenal er inne i en negativ spiral. Store profiler som tidligere har forlatt Arsenal ønsker å vinne ting. Det hjelper ikke å spille den beste fotballen i to tredjedeler av sesongen når du sitter igjen med hederlige tredje- og fjerdeplasser. Man lurer jo igjen på hva som ligger bak: Har ikke Wenger penger? undrer Fredheim.

Prislapp på Zidane-nivå
Han forskutterer imidlertid ikke noe salg av Fabregas selv om det nå er kommet et bud, og 23-åringen selv virker å ivre etter en overgang.

FREDHEIM HÅPER WENGER VÅKNER: Om Fabregas stikker fra Arsenal. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON
FREDHEIM HÅPER WENGER VÅKNER: Om Fabregas stikker fra Arsenal. Foto: AFP PHOTO/IAN KINGTON Vis mer

- Jeg betrakter det ikke som urealistisk at han blir i Arsenal litt til, det er ingen tvil om at han føler veldig sterkt for klubben. Jeg vet ikke hvor sterk drømmen hans om Barcelona er. Det blir nok en avveining.

- Hva mener du en riktig pris på Fabregas vil være?

- Normalt ville jeg ment at prisen burde være like høy som da Real Madrid hentet Zidane (615 millioner kroner), men det er et annet økonomisk klima nå enn den gang. Fabregas er en av verdens fire, fem beste midtbanespillere, så prisen bør i hvert fall ligge mellom 30 og 40 millioner pund, mener Fredheim.

- PRISEN BØR LIGGE PÅ ZIDANE-NIVÅ: Men Fredheim tror Arsenal må nøye seg med vesentlig mindre enn de 615 millionene Real Madrid betalte for Zinedine Zidane i 2001. Foto: REUTERS/Sergio Perez
- PRISEN BØR LIGGE PÅ ZIDANE-NIVÅ: Men Fredheim tror Arsenal må nøye seg med vesentlig mindre enn de 615 millionene Real Madrid betalte for Zinedine Zidane i 2001. Foto: REUTERS/Sergio Perez Vis mer