B FOR BADEBALL: Sunderland-spiss Darren Bents skudd ble styrt forbi Liverpools Pepe Reina - av en badeball.Foto: SCANPIX/AFP/ANDREW YATES
B FOR BADEBALL: Sunderland-spiss Darren Bents skudd ble styrt forbi Liverpools Pepe Reina - av en badeball.Foto: SCANPIX/AFP/ANDREW YATESVis mer

«Badeballen har vært usynlig etter pause»

Her er de beste øyeblikkene fra årets Premier League-sesong.

||| (Dagbladet): Premier League-sesongen er over, Chelsea er seriemestre, og vi har bare en FA-cupfinale, VM og uendelig med overgangsspekulasjoner til å holde oss engasjert fram til august kommer på nytt.

Dagbladet oppsummerer herved noen av øyeblikkene vi kommer til å huske, her er Premier League-sesongen 2009/2010 fra A til Å:

A for Adebayor-spurtEmmanuel Adebayors første gjensyn med Arsenal-fansen etter overgangen til Manchester City ble innholdsrikt, for å si det forsiktig. City vant kampen, men oppgjøret i Eastlands vil for alltid bli husket for måten Adebayor feiret sin scoring på. Spissen spurtet over hele banen for å feire foran sine gamle supportere, og fikk FA-straff for stemplingen av Robin van Persie i etterkant.

B for badeballDet er uten tvil årets merkeligste mål, og det var ganske typisk at det rammet et Liverpool-lag med lite å juble for denne sesongen. Sunderlands Darren Bent fyrte av et skudd som Pepe Reina ganske sikkert ville ha reddet, om ikke ballen hadde truffet en rød badeball på femmeteren, endret retning, og funnet veien forbi målvakten.

Det tok ikke lang tid før morsomhetene strømmet inn :

- Soneforsvar er dristig. Hvis noen hadde markert badeballen, ville Liverpool fortsatt hengt med, skrev Gary Naylor hos Guardian.

- Sunderlands målscorer, badeballen, har vært ganske usynlig etter pause, meldte BBC.

C for Carlos ChelseaDet skulle bare mangle at ikke årets seriemester blir hedret med en bokstav. Chelsea stoppet Manchester Uniteds vei mot fire strake mesterskap med rekordantallet 103 scoringer, avsluttet med 8-0 på hjemmebane, og med Didier Drogba som toppscorer i serien. Carlo Ancelotti bragte ligatrofeet tilbake til Stamford Bridge i første forsøk som manager.

- Jeg er en magiker, fastslo han etterpå.

D for dametrøbbelJohn Terry lå med dama til Wayne Bridge. Ashley Cole sendte nakenbilder til damer som ikke var dama hans. Om det er noe som får like mye oppmerksomhet som proffenes prestasjoner ute på banen, så er det alt de presterer å gjøre utenfor stadion. 2009/2010 var sesongen der damene stjal mye av showet.


E for etterpåklokskap

Det er alltid mulig å henge seg opp i hva som ville skjed hvis bare... For eksempel kan jo Manhcester United og lagets supportere spekulere litt i hva som kunne skjedd dersom laget for eksempel hadde klart å slå Burnley i andre serierunde. Burnley slapp inn 82 mål, flest av alle i ligaen. Men på Turf Moor klarte ikke United engang å score fra straffemerket.


F for Fergie-time

Alle som ikke er Manchester United-supportere har en følelse av at United alltid får de ekstra overtidsminuttene de trenger for å vippe kampene i sin favør. Men det var først i lokaloppgjøret mot byrival City at uttrykket «Fergie time» ble innlemmet i fotball-ordboka. Dommer Martin Atkinson la til fire minutter, men klokka viste fem minutter og 26 sekunder på overtid da Michael Owen tuppet inn vinnermålet på Old Trafford.


City-manager Mark Hughes følte seg ranet, mens internetthumoristene snart hadde photoshoppet bildet av Sir Alex Ferguson som holder opp lystavla med teksten: «Until we score»


G for Gerrards gave

Manchester United håpet i det lengste på hjelp av Chelseas motstandere mot slutten av gullkampen, men da Chelsea besøkte Liverpool i innspurten var det de som fikk håndsrekningene. Steven Gerrard viste nemlig tegn til akutt hjerneblødning da han slo en bakoverpasning som ble til en perfekt lissestikker til Didier Drogba, som enkelt satte inn 1-0.


- En av hans beste pasninger i år, kom det syrlig fra de mest oppgitte Liverpool-supporterne


H for håndtrykk

En av sesongens største utenomsportslige saker var nettopp den om John Terrys utenomekteskapelige forhold til tidligere lagkamerat Wayne Bridges kjæreste. Terry klarte ikke å hindre at utroskapet med Vanessa Perroncel ble kjent i engelske aviser, og pressen har veltet seg i historien siden. Bridge nektet å fortsette på landslaget så lenge Terry er en del av det, og da Chelsea tok imot Manchester City i februar var det duket for det første ansikt-til-ansikt-møtet mellom de to.


Tradisjonen tro hilste spillerne før kampen, men Terrys forsøk på å håndhilse på Bridge ble kontant avvist. Terry, som også mistet kapteinsbindet på landslaget på grunn av affæren, rakte fram hånden, men Bridge så bort og gikk rett forbi sin tidligere venn.


I for ivrig

Normalt gjør de en usynlig jobb, men da Bolton besøkte White Hart Lane på arbeidernes dag havnet ballguttene i fokus. Ballen var på vei ut mot hjørneflagget, men hadde ikke passert linja da en gulkledd krabat plutselig dukket opp på matta for å sende den tilbake til Jussi Jäaskelainen i Bolton-målet. Bolton-forsvarer Paul Robinson trøstet den småflaue guttungen etterpå, det samme gjorde Tottenhams supportere.

K FOR KOMISK GENI: Jimmy Bullard viste komiker-ambisjoner da han parodierte sjefen mot City i november.Foto: SCANPIX/EPA/LINDSEY PARNABY
K FOR KOMISK GENI: Jimmy Bullard viste komiker-ambisjoner da han parodierte sjefen mot City i november.Foto: SCANPIX/EPA/LINDSEY PARNABY Vis mer


J for jobbsøknad

Michael Owens kontrakt gikk ut i juni i fjor, og spissen slet med å finne seg en ny arbeidsgiver. Heldigvis hadde selskapet som ivaretar spissens interesser, Wasserman Media Group, tro på klienten sin. Owens folk laget et 34 sider langt skrytedokument som de sendte til potensielle arbeidsgivere, og smurte så tjukt på at det ble morsomt. «Om det ikke var for et uheldig opphold i Real Madrid og to år i Newcastle preget av skader, ville han blitt omtalt i samme åndedrag som Torres og Ronaldo og blitt priset til svimlende summer som bare matchvinnende målscorere kan rettferdiggjøre,» skrev de, og omtalte Owen som «frisk, oppriktig og pen».


Det hører selvfølgelig med til historien at Michael Owen selv kunne le sist, da han ble plukket opp av Alex Ferguson og Manchester United.


K for komisk geni

Et av de mest klassiske øyeblikkene i fjor førte til et enda mer klassisk et denne sesongen. Hull lå under 4-0 til pause på City of Manchester Stadium, og Hull-manager Phil Brown nektet gutta sine å gå inn i garderoben i pausen. I stedet satte han de oransje ned i en sirkel inne på banen, og ga dem en real lekse der. I november var Hull tilbake på samme bane, og klarte seg langt bedre. Jimmy Bullard utliknet for Hull på straffe, og feiret med en praktfull parodi på sjefen - utvilsomt planlagt på forhånd av hele laget.


- Det var en fantastisk feiring. God humor handler om timing. Du kunne ikke hatt en slik feiring etter et mål hvis det ikke var på Eastlands (annet navn på Citys hjemmebane - journ. anm.) og det ble scoret i målet foran Hull-fansen. Det hele var perfekt timet, sa Phil Brown, som senere ble plassert på ufrivillig permisjon av nedrykksklare Hull.


L for langfinger

Gary Neville er United-supporter på sin hals, og da Carlos Tevez valgte byrival City før denne sesongen var Neville en av dem som reagerte kraftigst. Da de to lagene møttes i ligacupsemifinale i januar, fikk forhåndskrangelen fritt utløp. Da argentineren moste utlikningen inn bak Edwin van der Sar, og med det overvant utpsykingsforsøkene til både nederlenderen og Wayne Rooney, satte han fart mot langsiden, der Gary Neville og United-innbytterne tilfeldigvis varmet opp, og gjorde det universelle tegnet for «dere prater for mye». Det kameraene også fanget opp, var tegnspråk-svaret fra Neville.


United-backen er åpenbart bevandret i fingerkommunikasjon selv, og holdt opp den midtre på hånda som en utvetydig melding til sin gamle lagkamerat.


M for Moyes vs Mancini

Premier League-managerne står ikke lenger unna hverandre på sidelinja enn at de kan havne i klinsj når temperaturen ute på banen nærmer seg heten.


I mars kokte det over for Manchester City-manager Roberto Mancini da han mente Everton-sjef David Moyes kjælte for lenge med ballen da det bare gjensto noen minutter igjen å spille og City lå under med to mål. Mancini kastet seg over kollegaen for å få ballen tilbake i spill, og skotske Moyes var ikke fremmed for et lite basketak han, heller. Mancini ble senere ilagt en bot på over 180.000 kroner etter krangelen, og unnskyldte seg raskt etter kampen.


N for nazi-nekt

Eidur Gudjohnsen har satt advokatene sine på saken etter at avisa Daily Star beskyldte ham for å gjøre en nazi-hilsen på et bilde som viser islendingen med en finger under nesa og den andre armen opp i lufta. Gudjohnsen, som spiller for Tottenham - en klubb som tradisjonelt har mange jødiske supportere (se Y), understreker at han aldri ville finne på å spøke med Nazi-Tyskland.


O for opprør

2009/2010 var sesongen der supporternes misnøye med upopulære eiere virkelig kom til overflaten på engelske fotballarenaer. Liverpools trofaste kan nå glede seg over at amerikanerne George Gillett og Tom Hicks har bestemt seg for å selge klubben, mens de grønne og gule skjerfene har farget Old Trafford hele sesongen i protest mot Glazer-familiens klamme hånd over Manchester United. Men til tross for selv David Beckhams PR-frieri i vår - Glazerne har i motsetning til Liverpool-eierne ingen planer om å forlate bygningen.


P for pensjonist

Sol Campbell spilte tredjedivisjonsfotball for Notts County da Arsene Wenger fikk stopperproblemer og bestemte seg for å ta sjansen på den tidligere forsvarsbautaen. Ikke lenge etter var Campbell tilbake i Champions League, og plutselig nevnes han som en outsider til Fabio Capellos VM-tropp. Med Michael Owens retur i Manchester United som ekstra-argument, er det ingen tvil om at «avdanket» er et relativt begrep i engelsk toppfotball.


Q for quisling
Selv om ordet definitivt er mest utbredt her til lands, eksisterer det også i den engelske ordboka som et synonym for svik. Nå skal man være varsom med å plassere Carlos Tevez i kategorien for landssvikere, men i den røde delen av Manchester ble det ikke sett på med nådige øyne at den populære argentineren avslo Uniteds seine kontraktsforslag, og i stedet sluttet seg til erkerivalen på Eastlands. «Welcome to Manchester»-plakaten fikk også sir Alex til å se rødt, og kalle City «en liten klubb med smålig mentalitet».

H FOR HÅNDTRYKK: Han visste alle fulgte med, og Wayne Bridge overså glatt John Terrys hånd da City-spillerne skulle hilse før kampen mot Chelsea.Foto: SCANPIX/AFP/Olly Greenwood
H FOR HÅNDTRYKK: Han visste alle fulgte med, og Wayne Bridge overså glatt John Terrys hånd da City-spillerne skulle hilse før kampen mot Chelsea.Foto: SCANPIX/AFP/Olly Greenwood Vis mer

- De tror at å ta Carlos Tevez fra Manchester United er en triumf, freste Ferguson.

Carlos Tevez forventet like fullt en hyggelig velkomst fra sine tidligere fans da han kom til Old Trafford som City-spiller i september - og så lettere sjokkert ut da han ble møtt av øredøvende piping så fort han kom ut av spillertunnelen.

Der og da mistet argentineren kanskje det han hadde av affeksjon for sin tidligere arbeidsgiver. Tevez scoret i hvert fall tre mål i ligacupen mot United i sesongen som gikk, men måtte likevel se United sikre finaleplassen.


R for Ryan vs Ramsey

Arsenals stortalent Aaron Ramsey ble båret ut av årets sesong på båre etter et knalltøft sammenstøt med Stokes Ryan Shawcross i februar. Shawcross gikk gråtende av banen etter taklingen, utvist og knust. Ramsey fikk konstatert brudd i både skinnebenet (tibia) og leggbenet (fibula) i høyrebeinet, og er ikke tilbake i spill før tidligst neste sesong.


S for selvmål

Da Stokes Danny Higginbotham klønet ballen i eget nett på Old Trafford i går ettermiddag, sørget han samtidig for at mr. Selvmål ble Manchester Uniteds nest mestscorende denne sesongen.


Diverse selvmålsscorere har puttet hele tolv ganger for rødtrøyene i år, like mange som Dimitar Berbatov.


T for tjukkas-tøys

Dommer Alan Wiley fikk merke hvordan det kan være å havne i Manchester United-manager Alex Fergusons unåde da Sunderland holdt sølvvinneren til uavgjort i oktober. Ferguson stemplet Wiley som utrent, og mente dommeren var langt unna formen han burde være i.


- Han gikk tilbake til etter det andre målet, fordi han trengte en pause. Han var ikke i god nok form for en slik kamp. Spillets tempo krever en dommer som er i form. Han var ikke i form, smalt det fra Fergie.


The Times' beregninger viste imidlertid i etterkant at bare fire United-spillere og tre Sunderland-menn løp like langt som Wiley i løpet av oppgjørets 94 minutter.


U for utkjøring

Premier League-proffene får såpass mye penger hver uke at de må finne noe dyrt å bruke dem på. Men det er ikke alltid føreregenskapene og selvinnsikten matcher hestekreftene. Sesongens mest spektakulære utkjøring er trolig signert Nicklas Bendtner, som dro av veien i 160 kilometer i timen med sin Aston Martin. Da politiet kom til stedet fant de dansken naken i ferd med å sjekke kroppen sin for skader.


- Gutta på laget synes det er morsomt. Men jeg var nødt til å sjekke kroppen min. Jeg kjente smerter i kneet og magen, der jeg har har vært gjennom en operasjon. Jeg var selvsagt bekymret. Jeg lever av kroppen min og var desperat etter å sjekke om at var OK. Så da tok jeg av meg alle klærne, tok opp et sidespeil som hadde løsnet og sjekket meg selv fra topp til tå, forklarte han.


V for v-tegnet

Vi som trodde det å vise peke- og langefingeren i v-formasjon bare betydde seier (vicotory) eller fred, lærte noe annet da Steven Gerrard gjorde det i retning dommer Andre Marriner. I England er det en fornærmende gest å vise to fingre. Men Gerrard slapp unna uten straff fra Marriner.


W for Wolves' b-lag

Rasende Wolverhampton-supportere krevde pengene tilbake da de så «reservelaget» deres bli lekt med på Old Trafford i desember. Mick McCarthy lot bare målvakt Marcus Hahnemann få følge opp seieren over Tottenham i runden før, og Manchester United tok en enkel 3-0-seier foran oppgitte bortefans.


Arsene Wenger uttalte senere at Wolves gjorde ligaen en kamp kortere, og FA bøtela klubben for innsatsen.

S FOR SELVMÅL; Boltons Jlloyd Samuel sto bak et av tolv selvmål som gikk Manchester Uniteds vei denne sesongen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble
S FOR SELVMÅL; Boltons Jlloyd Samuel sto bak et av tolv selvmål som gikk Manchester Uniteds vei denne sesongen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Phil Noble Vis mer


X for Xabi Alonso-savn

Den spanske strategen etterlot seg et gapende hull på Liverpools midtbane da han ble solgt til Real Madrid før sesongen, og kanskje var det en av hovedgrunnene til at Merseyside-klubben skuffet stort. Steven Gerrard har hvertfall ikke lagt skjul på at han har savnet Xabi Alonso i år.


Y for Yiddos

Tottenham Hotspur gjorde det ingen trodde de var i stand til da de slo Manchester City på bortebane, og sikret fjerdeplass og Champions League-kvalifisering. Topp fire-plasseringen under Harry Redknapp var Spurs' første på 15 år.


Z for Zamora

Bobby Zamora var velkjent for sin ineffektivitet, og etter to mål forrige sesong, ble Fulham-spissen knyttet til en overgang til Hull i fjor sommer. Men Roy Hodgson ga ham ny tillit. Zamora svarte blant annet med å terrorisere Manchester Uniteds vikarforsvar. Åtte ligamål er heller ingen fantastisk prestasjon, men det er fire ganger så mange som sesongen før.


Enda viktigere er kanskje de seks målene han har scoret i Europa League, en viktig faktor på veien mot onsdagens Europa League-finale - en av sesongens virkelig bragder av et Premier League-lag.


Han er forøvrig også i særklasse i Europa League når det gjelder å lage frispark til motstanderen. Zamora har laget 43. De neste to på lista er lagkamerat Zoltan Gera med 27 og FCKs Dame N'Doye med 25.


Æ for ærlighet

Vi har allerede vært innom John Terry-skandalen et par ganger, men vi må nesten ha med Craig Bellamys tirade etter kampen mellmo City og Chelsea på Stamford Bridge også. Duellen i duellen var selvfølgelig Wayne Bridges gjensyn med Terry, og etter å ha herjet med Chelsea-kapteinen i en omgang tok dønn ærlige Craig Bellamy bladet fra munnen.


- Jeg vet hvordan John Terry er, så det er ikke overraskende at dette har skjedd. Jeg tror alle fotballspillere vet hvordan den fyren er. På banen er han imidlertid en stor spiller og kaptein, sier Craig Bellamy da SkySports lurte på om konflikten motiverte dem ekstra før kampen.


Ø for økonomi-rot

Portsmouth ble trukket ni poeng, og ble offisielt den første Premier League-klubben til å bli satt under administrasjon noensinne denne sesongen. Klubben ble nektet å kjøpe nye spillere, mange av de ansatte fikk sparken, og nedrykket ble etter hvert uunngåelig. Oppturen kom da Tottenham ble slått ut på vei til FA-cupfinale, men økonomisk sett er Pompey på felgen.


Å for åtte baklengs

Wigan betalte hjemreisen for de supporterne som hadde tatt turen til White Hart Lane, etter at laget ble slaktet 9-1 av Tottenham. I ligaavslutningen skulle laget være et hinder for Chelseas gulljakt, men det endte i stedet med åtte i sekken på Stamford Bridge.

I FOR IVRIG: Denne ballgutten ble med i kampen da han løp ut og stanset en ball før den var ute av spill på White Hart Lane.Foto: SCANPIX/AFP/IAN KINGTON
I FOR IVRIG: Denne ballgutten ble med i kampen da han løp ut og stanset en ball før den var ute av spill på White Hart Lane.Foto: SCANPIX/AFP/IAN KINGTON Vis mer