Bader seg frisk

Under sola i California trener Geir Moen for fullt. Hjemme på kjøkkenet i Oslo sitter John Ertzgaard (22) i slapseværet og pleier sin vonde akilles med varmt saltvann 20 minutter fem ganger om dagen.

Steinhard vintertrening i kjølig Oslo-vær og altfor tynne sokker har ødelagt for Ertzgaard den siste måneden. Moen var lurere, brukte tjukke sokker og unngikk akillesplagene, som ødela fjorårsseongen. # - For en sprinter er akillesplager som å miste hånda for en kulestøter, sier Ertzgaard.

Derfor blir det ikke mye fart og spenning. Dramatikken oppstår når vannet koker opp. Det skjer fem ganger om dagen. Ertzgaard bruker varmt vann og isbiter for å provosere fram sirkulasjon i det blodfattige området rundt akilles-senen.

Lang prosess

- Jeg koker opp en kanne saltvann og tar fram en isbit. Så gnir jeg isbiten mot akillesen i fem minutter før jeg setter foten i vannet like lenge. Dette gjør jeg fire ganger.

Ertzgaard gjentar den 30-40 minutter lange prosessen fem ganger daglig. I mellomtida blir det to fysioterapeut-besøk, styrketrening (600 situps daglig) og tøyninger.

Tøff trening

Ikke rart Ertzgaard gikk på en smell med disse treningsmengdene:

  • Mandag og onsdag: Ti 150-metere.
  • Tirsdag: Åtte 300-metere.
  • Fredag: Førti 60-metere.

Totalt har Ertztgaard løpt 251 60-metere i vinter. Med hans steglengde gir bare dette 7530 støt mot akillesen.

- Voldsomt mye mer enn i fjor, sier han.

Sjøl tror Ertzgaard at det kjølige været er hovedårsaken til at det gikk galt.

- Vi må oftere oppsøke klima hvor vi kan gjøre det vi må for å unngå slike problemer. For å løpe under ti blank på 100 meter må vi være utenlands større deler av vinteren.

OL-semifinale

Ertzgaard frykter ikke at sesongen er ødelagt som følge av den såre akillesen. Han regner med å være helt frisk i løpet av et par uker.

- Jeg er klar til å tråkke til når jeg våkner om morgenen uten å ha det vondt, sier han.

Da blir det strake veien til Gardermoen og California.

- Jeg har vært der de fem siste åra. Det er høy sigarføring på de turene. Det er dyrt, men da har vi det beste og trener med de beste, sier han.

Det må til for å nå sesongens målsetting: Semifinale på 200 meter i OL.

- Jeg kom til semifinale i VM i fjor. Semifinale i OL tilsvarer finale i VM, sier han.

sindre.halkjelsvik@dagbladet.no

# VARMER OPP: Sist lørdag skulle John Ertztgaard egentlig dra på treningsleir til California. Den har han foreløpig utsatt i 10- 12 dager på grunn av akillesplager. Dem behandler han med fotbad.

VARMER OPP: John Ertztgaard pleier akillesplagete føtter med varme bad.