FORTSATT GØY I BUSSEN: Humøret tyder på at Petter Northug ikke er for tung til å vinne Tour'en sammenlagt. Foto: Bendit.
FORTSATT GØY I BUSSEN: Humøret tyder på at Petter Northug ikke er for tung til å vinne Tour'en sammenlagt. Foto: Bendit.Vis mer

Badevekta avgjør mye..

...men fortsatt ikke alt for Petter Northug opp Monsterbakken i Val di Fiemme.

OM du trodde det var nok å sjekke badevekta for å sette sammen den endelige resultatlista i Tour de Ski, kan du ikke ha hørt stemningen i Petter Northug-bussen i går kveld da kompisen Eirik Myhr Nossum kom løpende med nyheten om at Alexander Legkovs 15 straffesekunder. Den var visst til å høre.

Der og da lovet Petter å synge den russiske nasjonalsangen på startstreken, og da er tonen satt for den avgjørende etappen. Ikke bare fordi ingen nasjonalsang er vakrere enn den russiske eller at sannsynligheten er stor for at herreklassen i  denne konkurransen uansett vil bli avsluttet slik; men fordi det fortsatt er håp.

Alt som behøves er et lite skimirakel av en -- i denne ekstreme sammenhengen -- tilsynelatende litt for stor langrennskropp.

FOR sanggleden tyder på at Petter er i rett humør. Han er flink til akkurat det. Petter ser seg sjelden blind på resultatene. Til det er han for fokusert på hva som ga de ulike tidsdifferansene mellom løperne, og hvordan akkurat han kan gå for at utslagene neste gang bikker i hans favør.

Fellesstarten i Val di Fiemme ble en slik typisk analysedag. Der og da var det ikke krefter til noe mer. I det terrenget der Petter bare for ett år siden tok et avgjørende karrieresprang ved å plukke jevnt med bonuspoeng på sprintene øverst i løypa, var dagsformen annerledes nå. Derfor ble det med en tidlig monsterspurt og så et sammenhengende slit for ikke å tape for mye.

For det har ikke Petter gjort.

DA jeg for et par dager siden skrev at Petter Northug nå kunne vinne Touren, var det bare en refleks av enda et tegn på hvordan denne gutten går sin helt egen vei mot posisjonen som tidenes beste norske langrennsløper. Gang etter gang har Petter tatt sine små sportslige kvantesprang.

Kanskje er det overdrevet å betegne spurtseieren i langløpet mellom Cortina og Toblac som et "kvantesprang", men det var tross alt i den samme lange monotone stigningen at den hyggelige rivalen Dario Cologna hadde framstått uovervinnelige vinteren før. Nå fulgte Petter både sveitseren og resten av tetgruppa.

JODA; Alexander Legkov tok igjen de alle sammen i dette løpet med et jafs. Det skal visstnok heller ikke være noen som følger han og enda lettere Maxim Vylegzjanin i skøyting opp slalåmbakken; men slik er ikke idrett på dette nivået. I hvert fall ikke før etterpå.

Derfor må du ikke bli skremt når du sjekker badevekta til toppløperne på forhånd selv om Petter er desidert tyngst. De offisielle tallene lyder:

•• Vylegzjanin 65 kilo.
•• Legkov 73 kilo
•• Cologna 75 kilo.
•• Northug 82 kilo.

Nå tipper vi at Petter er den som har dratt av flest gram med dødvekt gjennom forberedelsene til Touren, men kroppsforskjellene i tetkvartetten er åpenbar. Her er vår mann den eksplosive, tunge med alt fra pluss femten til sju kilo muskler å dra på i konkurransen med de tre andre i tetgruppa.

SLIK vektforskjell skal knapt kunne utlignes i en så ekstrem oppoverbakke-konkurranse. Det er sannsynligvis akkurat det som trigger Petter mest, og som gjorde at latteren i ettermiddag var til å høre der nedenfra bussen.

Det er ikke sikkert humøret blir like boblende på toppen av bakken; men det er heller ikke umulig.

For tross alt er det fortsatt Petter Northugs tilnærmet utrolig skikarriere dette dreier seg om.