Makedonia - Norge lørdag

Bak denne skjebnen trener Norge: - Vi var alle rystet

- Det minste vi kunne gjøre var å oppkalle treningsanlegget etter ham, sier markeds- og kommunikasjonssjefen til Dagbladet.

OMKOM: Pater Milosevski ble bare 40 år. I dag henger det et stort portrett av ham utenfor treningsanlegget til det makedonske fotballforbundet. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
OMKOM: Pater Milosevski ble bare 40 år. I dag henger det et stort portrett av ham utenfor treningsanlegget til det makedonske fotballforbundet. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKOPJE (Dagbladet): Lars Lagerbäck (69) og Norge spiller lørdag privatlandskamp mot Makedonia. Hele denne uka trener laget på det makedonske forbundets anlegg i Skopje.

Men anlegget er mer enn bare et treningsanlegg. Det er for hellig grunn å regne for makedonerne.

Noe av det første som møter oss når vi ankommer anlegget, er et stort portrett som vender mot veien. Det er ingen hvem som helst: Navnet er Petar Milosevski.

Han døde 13. mars 2014, 40 år gammel. Petar Milosevski er også navnet på treningsanlegget.

Rystet

- Vi var alle rystet da vi fikk nyheten, forteller Aleksandra Pejkovska, markeds- og kommunikasjonssjef, til Dagbladet.

LEKKERT: Norge trener på strøkent gress i Skopje. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
LEKKERT: Norge trener på strøkent gress i Skopje. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND Vis mer

Petar Milosevski er en av de største fotballprofilene i Makedonias historie. Han fikk 59 landskamper som keeper fra 1998 til 2011. Han døde i en trafikkulykke for tre og et halvt år siden.

- Det var en veldig trist hendelse. Ikke bare for fotballfamilien, men hele nasjonen. Han var ikke bare landslagskeeper – han var også en veldig trivelig person, påpeker Pejkovska.

- Anlegget er oppkalt etter Petar Milosevski for å ære ham. Det var det minste vi kunne gjøre.

Blant de mest kjente klubbene han spilte for var FK Vardar og tyrkiske Trabzonspor.

Strøken gressmatte

En gang gikk Norges Fotballforbund med planer om å bygge et anlegg for landslagene på Ekeberg i Oslo. Det har det foreløpig ikke blitt noe av. Og muligens er det grunn til å misunne makedonerne hva de har fått til.

Martin Ødegaard og co. løper rundt på ei strøken gressmatte, en av de beste i hele Makedonia, får vi høre. Anlegget sto ferdig i 2013. Året etter skiftet det navn etter den tragiske ulykken med Petar Milosevski.

- Anlegget er dedikert til Makedonias landslag. I tillegg er det et fotballakademi der unge spillere trener og bor sammen. Det er 500 unge her som spiller i en egen barneliga, forteller markeds- og kommunikasjonssjefen.

RUVENDE SKIKKELSE: Petar Milosevski fikk 59 landskamper for Makedonia som keeper. Her i en kamp fra 2010 med Skottlands James Mcfadden i forgrunnen. Foto: NTB SCANPIX
RUVENDE SKIKKELSE: Petar Milosevski fikk 59 landskamper for Makedonia som keeper. Her i en kamp fra 2010 med Skottlands James Mcfadden i forgrunnen. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

- Anlegget består av to gressbaner og to kunstgressbaner. Den eneste perioden hvor det ikke blir trent her, er når det er ekstremt varmt. I sommer var det 45 grader. Det kan også bli kaldt om vinteren. Sist vinter var det helt ned mot 22 minusgrader.

Ikke til VM

Makedonia ligger på 85. plass på FIFA-rankingen, Norge er nummer 58. I likhet med Norge skal de ikke til fotball-VM i Russland neste sommer.

Likevel betraktes 2017 som det mest suksessrike året i Makedonias historie, ifølge markeds- og kommunikasjonssjefen.

- I august ble det spilt supercup i Skopje mellom Manchester United og Real Madrid. Vi leverte et briljant arrangement. U21-landslaget kvalifiserte seg til EM-sluttspillet i Polen. I tillegg klarte FK Vardar å kvalifisere seg til gruppespillet i Europa League for første gang. Det har vært mye positivt, framholder Aleksandra Pejkovska.

Fornøyd

Trener Lars Lagerbäck var åpenbart fornøyd med den første økta i Makedonia i går. Om anlegget sier han:

- Det viktigste er at du har bra treningsmuligheter. Om det er et forbundsanlegg eller ikke, det bekymrer meg ikke.

Privatlandskampen spilles lørdag klokka 18.30 på Philip II Arena. Dette er også hjemmebanen til FK Vardar, et lag Rosenborg møter i Europa League 7. desember.

Stadion har en kapasitet på 33 000 tilskuere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer