Slik hjelper forskerne Johaug og co.

Bak kulissene: «Teknologi-våpen» hjalp Johaug

Flere ulike GPS-teknologier er blitt testet ut i det skjulte. Det har bidratt til å føre norsk langrenn til nye høyder. Therese Johaug takker forskeren Jan Kocbach, som forklarer hvordan den forskningsbaserte tilnærmingen til langrennsfaget bidrar til norsk gullfest i Oberstdorf.

NYE METODER TIL SUKSESS: Flere former for GPS-teknologi er blitt testet ut og brukes av langrennslandslaget. Teknologien som er avbildet her, testet langrennslandslaget ut på Sognefjellet i 2017 og er blitt erstattet med enklere enheter i dag. GPS-modellene har gjort Norge enda bedre, og Therese Johaug takket derfor NTNU-forskeren Jan Kocbach etter gulløpet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYE METODER TIL SUKSESS: Flere former for GPS-teknologi er blitt testet ut og brukes av langrennslandslaget. Teknologien som er avbildet her, testet langrennslandslaget ut på Sognefjellet i 2017 og er blitt erstattet med enklere enheter i dag. GPS-modellene har gjort Norge enda bedre, og Therese Johaug takket derfor NTNU-forskeren Jan Kocbach etter gulløpet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har jobbet mye med Jan, som analyserer løpene. Jeg fikk igjen for det i dag, sa Therese Johaug i seiersintervjuet med NRK etter superløpet på 10 kilometer fristil i Oberstdorf.

- Hvem er Jan? fulgte NRKs reporter betimelig opp - et spørsmål som sannsynligvis majoriteten av seerne undret seg over.

Svaret er Jan Kocbach, forsker ved NTNU og med lang fartstid fra orienteringssporten.

At Johaug valgte å trekke fram Jan Kocbach like etter målgang etter et av langrennshistoriens råeste prestasjoner, er ikke tilfeldig.

- Det er fordi jeg har mast mye på henne, sammen med trenerne, om hvordan hun skal disponere løpet og gå like raskt på første- og sisterunden. Therese hadde nok det langt framme i hodet. Ut ifra det jeg så, klarte hun å gjennomføre det vi planla på en veldig god måte. Dette var en av de viktige arbeidsoppgavene, forklarer Jan Kocbach til Dagbladet.

I denne saken forklarer NTNU-forskeren hvordan den forskningsbaserte og analytiske tilnærmingen til faget har gjort Johaug enda mer suveren, selv om filosofien er ulik den Petter Northug hadde suksess med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer