Mulig overgrepssak:

Bak lukkede dører skal suksess­trenerne ha drevet et «skrekkregime» der den overgrepsanklagede legen fikk gjøre som han ville

- De kan knapt fungere etter det som skjedde.

SAKSØKES: Bela og Martha Karolyi navngis i et nytt søksmål. De to beskyldes for å ha hatt kjennskap til omfattende seksuelt misbruk av unge utøvere, uten at de gjorde noe med det. Foto: AP Photo/Gregory Bull/NTB Scanpix
SAKSØKES: Bela og Martha Karolyi navngis i et nytt søksmål. De to beskyldes for å ha hatt kjennskap til omfattende seksuelt misbruk av unge utøvere, uten at de gjorde noe med det. Foto: AP Photo/Gregory Bull/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Turntrenerne og ekteparet Bela og Martha Karolyi har nå koblet inn i det som kan være en omfattende overgrepssak i ferd med å bli rullet opp i USA.

Torsdag ble det kjent at en tidligere landslagsutøver og olympisk medaljevinner har gått til sak mot en rekke personer som har vært en del av det amerikanske turnlandslaget.

Mannen som beskyldes for å ha begått selve overgrepene er en lege med ansvaret for de unge turntalentene.

Søksmål

Ekteparet Karolyi er ikke selv anklaget for overgrep, men det hevdes i søksmålet at de tilrettela for overgrepene ved å opprettholde et «skrekkregime» hvor legen hadde alle muligheter til å utnytte sin posisjon.

Det hevdes også at både ekteparet og turnlandslaget kjente til de alvorlige overgrepene.

Siden Indianapolis Star kom med den første avsløringen i september, har så mange som 30 personer stått fram og hevdet at legen forgrep seg på dem.

Han er ikke lenger en del av apparatet rundt det amerikanske landslaget, men var ansvarlig lege under fire olympiske leker. Han jobbet inntil nylig ved universitetet i Michigan, men fikk sparken etter den første avsløringen der en annen tidligere OL-utøver saksøkte den samme legen.

Foreløpig foreligger det ingen siktelse, men saken etterforskes av både FBI, universitetspolitiet i Michigan og statsadvokaten.

En kilde med kjennskap til saken sa til NBC tidligere denne måneden at FBI er involvert, og Michigans statsadvokat Bill Schuette opplyste for tre uker siden at hans kontor nå etterforsker legen med tanke på en beslutning om straffeforfølgelse.

- Denne komplekse saken kan ha forgreininger til flere jurisdiksjoner i Michigan, og kanskje også på tvers av statsgrenser, noe som gjør statsadvokatens kontor best skikket til å ta denne rollen, het det i en pressemelding fra Schuette.

Suksesshistorie

Ekteparet Karolyi har en lang og suksessrik karriere bak seg, og har selv stått for treningen og oppbyggingen av 28 olympiske deltakere, ni olympiske mestere og 15 verdensmestere heter det i en pressemelding fra 2014.

Paret har drevet sin virksomhet på en ranch siden 1980-tallet, og siden 2000 har dette vært turnlagets offisielle treningssenter.

Ifølge søksmålet skal de to ha tilrettelagt for et regime «bygd på misbruk og undertrykkelse» som blant annet involverte å klore barna til blods, nekte dem mat og vann og utsette dem for verbalt misbruk. De skal også ha oppfordret foreldre til å slå barna sine.

Samtidig skal dette miljøet har gjort det enkelt for legen å begå de påståtte overgrepene. Han skal ha fått utøvernes tillit ved å gi dem mat i skjul og opptre som en venn. Dette beskyldes Karolyiene for å ha valgt å ignorere. Det samme skal gjelde flere nøkkelpersoner i det nasjonale forbundet.

Martha pensjonerte seg tidligere i år da hun takket for seg som lagkoordinator etter OL i Rio.

- Ofret barndommen og ungdomstiden

John Manly representerer den ikke navngitte atleten som har fremmet det siste søksmålet. Han sier at det som har skjedd er en skandale.

- Disse barna og unge kvinnene har ofret barndommen og ungdomstiden sin for å konkurrere og vinne medaljer for landet sitt. De er på mange måter det beste USA har å by på, men i stedet ble mange av dem seksuelt misbrukt, sier han.

- I stedet for at de vokser opp til å bli sunne og glade mennesker, er det bare et skall igjen av mange. De kan knapt fungere etter det som skjedde under Karolyienes regime og på grunn av legen. Det kan ikke unnskyldes.

En av advokatene til legen, Matt Newburg, har tidligere argumentert for at hans klient ikke har gjort noe straffbart, og at det som av utøverne omtales som seksuelle overgrep, egentlig bare er godkjente prosedyrer.

Benekter anklagene

Forbundet kommenterte tirsdag i en pressemelding at de benekter alle anklagene som nå er rettet mot dem.

- Da vi først fikk høre om bekymringsmeldingene om legen, ga vi ham sparken og rapporterte om dette til FBI. Likefullt, anklagene som nå fremmes er alvorlige. Forbundet gjør alt det kan for å lage et trygt miljø for våre utøvere. På grunn av at etterforskningen fortsatt pågår, kan vi ikke komme med flere kommentarer på nåværende tidspunkt.

ESPN var torsdag i kontakt med Marta Karolyi, men da hun fikk vite hva saken dreide seg om ville hun ikke kommentere.

- Hvis det dreier seg om en rettslig sak, har jeg ingen kommentar, sa Karolyi.

Hennes mann har heller ikke besvart amerikanske mediers henvendelser om saken.