Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bak Wimbledons glitrende fasade lurer mørk realitet

De fikk hjulene til å gå under årets største tenniskonkurranse. Nå forteller rengjørere sine skrekkhistorier.

Tennis - Wimbledon - All England Lawn Tennis and Croquet Club, London, Britain - July 10, 2018 General view of Latvia's Jelena Ostapenko in action during her quarter final match against Slovakia's Dominika Cibulkova  REUTERS/Andrew Boyers     TPX IMAGES OF THE DAY
Tennis - Wimbledon - All England Lawn Tennis and Croquet Club, London, Britain - July 10, 2018 General view of Latvia's Jelena Ostapenko in action during her quarter final match against Slovakia's Dominika Cibulkova REUTERS/Andrew Boyers TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer

Det er verdens eldste, mest kjente og prestisjefylte tennisturnering. Hver sommer skaper Wimbledon tennisfeber i London, Storbritannia og verden for øvrig.

Men ved siden av de sportslige prestasjonene blir den tradisjonsrike turneringen også forbundet med britisk overklasse, snobberi og kjendiseri.

Bak denne glitrende fasaden gjemmer det seg også mørke hemmeligheter, ifølge britiske The Guardian.

Ikke nok penger til mat

Den velrenommerte britiske avisa har intervjuet flere av rengjørerne som også var i sving under årets Wimbledon-turnering. De kommer med flere overraskende påstander om sine arbeidsforhold.

De hevder blant annet de fikk for lite penger til å kjøpe seg lunsj eller middag i løpet av sine 15 timer lange arbeidsdager. De hevder også at når de først fikk pause, måtte de krøke seg sammen i gangene.

Dette fordi det ikke skal ha vært noe pause- eller oppholdsrom for rengjørerne å oppholde seg i, når de hadde pause, skriver The Guardian.

Tar mat fra søppelkasser

De aktuelle rengjørerne er ansatt av LSS, et underselskap av Compass. Under årets Wimbledon hadde Compass 1800 ansatte i sving under turneringen.

Det er imidlertid AELTC (All England Lawn Tennis Club) som står for utbetalingen av matpenger til rengjørerne. Det er også AELTC som arrangerer Wimbledon.

Denne utbetalingen var på 11,50 britiske pund, om lag 123,33 kroner, ifølge en rengjører som har jobbet under Wimbledon-turneringen de siste åra, skriver The Guardian.

- Mange av oss har vært motvillige mot å klage, fordi vi vet at skylden vil bli lagt på en av underleverandørene, men problemet er å finne hos AELTC, sier en annen rengjører til avisa.

- Klubben krever at rengjørere blir sett, men ikke hørt. Alle andre selskaper ser ut til å ha offisielle pause- og oppholdsområder, mens rengjørerne, som stort sett er studenter, må krøke seg sammen i korridorer og ganger, legger vedkommende til.

En tredje rengjører sier følgende:

- Det er ikke uvanlig for oss å belage oss på kokker som er i ferd med å kaste mat, heller gir oss restene om kvelden. Jeg har sett folk ta sushi-bokser ut av søppelkasser når det blir skikkelig seint på kvelden.

Svarer på kritikken

Både AELTC og selskapet LSS har kommet med hver sine uttalelser til The Guardian. De velger å ikke svare på de konkrete påstandene, og gir mer generelle svar på kritikken.

En talsperson for AELTC sier følgende til The Guardian:

- Årlig møter vi hver av våre store leverandører for å ta imot råd og bli enige om timebetalingen, turnusen og hviletid. Rengjørerne får matpenger og pauser, som de er mer enn velkommen til å bruke inne i det øvrige personalets pause- og oppholdsområder.

En talsperson for LSS sier følgende til samme avis:

- Vi anerkjenner at under Wimbledon, så er det en fleksibel turnus. Når overtid er nødvendig, ønsker vi å støtte våre kolleger gjennom å tilby dem matpenger og ytterligere pauser, når det er mulig.

Djokovic og Kerber vant

Foran publikummet på ærverdige Centre Court gikk serbiske Novak Djokovic av med seieren under årets turnering, som ble konkludert søndag.

Etter to troféløse år og en alvorlig skade, var det endelig Djokovics tur til løfte Wimbledon-trofeet igjen.

Dagen før Djokovic møtte sørafrikanske Kevin Anderson til herrenes finale, møtte amerikanske Serena Williams tyske Angelique Kerber.

Ut av finalen gikk den tyske 30-åringen seirende ut, og tok sin første Wimbledon-triumf.