<strong>BEDRE MED BAKEPULVER?:</strong> Danskenes svar på Olympiatoppen, Team Danmark, forsker på bruk av bakepulver i drikkeblandinger i håp om at det skal bremse produksjonen av melkesyre - typisk i spurtsituasjoner, som her på Champs-Élysées på siste etappe av Tour de France.
BEDRE MED BAKEPULVER?: Danskenes svar på Olympiatoppen, Team Danmark, forsker på bruk av bakepulver i drikkeblandinger i håp om at det skal bremse produksjonen av melkesyre - typisk i spurtsituasjoner, som her på Champs-Élysées på siste etappe av Tour de France. Vis mer

Bakepulver skal gi raskere spurt

Danskenes svar på Olympiatoppen har vært i kjøkkenskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Danskenes svar på Olympiatoppen, Team Danmark, åpner kjøkkenskapet i et forsøk på å begrense laktatproduksjonen når utøvere i utholdenhetsidretter beveger seg over sin anaerobe terksel - typisk i en spurtsituasjon.

Nå forsker man på effektene av drikkeblandinger med bakepulver, melder nyhetsbyrået Ritzau, ifølge dr.dk.

Teorien er at natronet i bakepulveret - eller bikarbonatet, som det kalles i ernæringsterminologien - er et effektivt middel for å bekjempe dannelsen av melkesyre i muskulaturen.

- Vi bruker bikarbonat, men det er kun når alle andre fysiske parametre er optimaliserte, og det ikke er mer å hente treningsmessig. Bikarbonat kan være med på at man klarer å flytte de siste sekundene som kan skille fra en medalje, sier prosjektleder Lone Hansen i Team Danmark, ifølge Ritzau.

Særlig i idretter hvor det spurtes om seier kan utøverne dra nytte av stoffet, som ikke står på noen dopingliste, ved at det tar lenger tid før man stivner.

Ukjent for Hushovd Hansen vil ikke gå ut med hvilke danske utøvere som er involvert i prosjektet, men er ikke i tvil om at mange av rytterne i årets Tour de France hadde drikkeblandinger med bakepulver i flaskene.

- Man forsker på bikarbonat over hele verden fordi det er et harmløst stoff. Jeg vil tro at alle ryttere som vil dra nytte av natron, bruker det, siden de konkurrerer på et så høyt nivå, sier Hansen.

Men ikke Thor Hushovd, såvidt hans personlige trener Atle Kvålsvoll vet.

- Det er nytt for meg, men det er godt mulig at det gir rytterne ekstra futt, sier Kvålsvoll til Dagbladet.

- Slapp og uvel En som derimot har førstehånds erfaring med bruk av bikarbonat, er tidligere mellomdistanseløper Bo Breigan. På  80-tallet var Breigan stadig på jakt etter Audun Boysens legendariske norske rekord på 800 meter på 1.45,9.

Det manglet iallfall ikke på kreativiteten, og drikkeblandinger med bakepulver var et av tiltakene, selv om det først og fremst var et utslag av ren nysgjerrighet i miljøet på Norges Idrettshøgskole.

- Det var først og fremst bare morsomt å eksperimentere med alt som kunne forbedre prestasjonene uten at det var doping. Tanken var å bufre systemet og utsette syreproduksjonen ved å tilsette bakepulver i drikken.

- Blandingsforholdet var 0,3 gram per kilogram kroppvekt, og det ble inntatt to-tre timer før løpet. 25 gram bakepulver blandet med vann smakte forferdelig, som tran. Det var heller ikke behagelig for kroppen; jeg følte meg bare slapp og uvel. Jeg prøvde det en del ganger, men vet ikke om det hadde noen særlig effekt eller ikke, sier Breigan til Dagbladet.

- Det er uansett en haug av andre ting som har større betydning i treningsarbeidet. Spise riktig og nok søvn er blant faktorene som ker langt viktigere. Det er ikke noe hokus pokus; det er de store tingene som hjelper, poengterer han videre.

- Ikke prestasjonsfremmende Det mener også TV 2-ekspert Johan Kaggestad, som har lang fartsitid landslagstrener i utholdenhetsidretter.

- Dette er ikke noe jeg ville ha vurdert. Nøkkelen er så enkel som å trene riktigere og mer, sier en humrende Kaggestad til Dagbladet.

Mange trender fra toppidretten har en tendens til å spre seg til vanlige mosjonister. Bruk av bikarbonat bør ikke være én av dem, mener ekstern lektor ved Institut for Idræt ved Syddansk Universitet og ansvarlig for nettstedet Motion-online, Morten Zacho. 

- Det har ingen generell prestasjonsfremmende effekt som andre kosttilskud, og tar man en for stor dose med natron, gir det akutt diarré og oppkast. Men det er toppidrettsutøvere som bruker det i konkurransesituasjon, sier Zacho, ifølge Ritzau.

FAKTA:

Natron:

• Natriumkarbonater er karbonsyrens natriumsalter.

• Det normale karbonat er soda.

• Det sure bikarbonat, natriumhydrogenkarbonat, er et  mellomprodukt ved sodafremstilling etter ammoniakksodaprosessen og brukes i bakepulver og i blanding med vinsyre og sitronsyre som bruspulver og fruktsalter.

• I medisinen og laboratorier brukes natriumhydrogenkarbonat til nøytralisasjon av syrer (kullsurt natron).

Kilde: Store norske leksikon

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer