Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bakke brøt sammen i avhør

Først da det ble klart at han hadde 1,85 i promille, valgte Eirik Bakke (25) å legge kortene på bordet. Da kom også tårene.

WETHERBY (Dagbladet): - Han ba om unnskyldning for oppførselen sin, fortalte politiinspektørJames Croft foran en tydelig brydd nordmann under gårsdagens rettssak.

- Han fortalte meg at fyllekjøring ble sett veldig ned på i Norge, og at han ikke visste hva han skulle fortelle foreldrene sine.

Eirik Bakke ble arresterrt for fyllekjøring natt til 14. februar i år.

- Han sa også at han var en kjent person i Norge, og at han var redd for hva arrestasjonen ville ha å si for Leeds United etter alt bråket rundt klubben den siste tida, sier han.

- Emosjonell

Også politibetjent Dalgit Kaur fikk se en angrende Bakke etter at han ble konfrontert med resultatene av pusteprøven.

Prøven viste et utslag på 85 mikrogram alkohol pr. 100 milligram pust. Det er mer enn dobbelt så mye som den tillatte grensa på 35 mikrogram, som tilsvarer den tillatte grensa på 0,8 i promille.

- Han ble veldig emosjonell. Han begynte også å gråte, sier Kaur, som selv avhørte nordmannen.

- Stjålet BMW

Ifølge aktor Andrew Stranex ble Bakke arrestert i sin egen oppkjørsel etter at en politipatrulje hadde gjenkjent nordmannens bil. Bakkes BMW har nummerskiltene «B4KKE».

- På grunn av tidspunktet fattet de mistanke. De trodde bilen hans kunne være stjålet, derfor dro de hjem til ham. Mens de ventet, kjørte Mr. Bakke selv inn oppkjørselen. De snakket med ham, og kjente at han luktet alkohol, sier Stranex.

Bakke ble tatt med til den lokale politistasjonen i Chapeltown i Leeds, der han avla pusteprøven.

Kjendisadvokat

Men selv om nordmannen viser anger, har han ikke gitt opp håpet om frifinnelse. Superadvokat Nick Freeman (som også representerer spillere som David Beckham, Rio Ferdinand, Lee Bowyer og Jonathan Woodgate) forsøkte å overbevise retten om at politiet hadde brutt nordmannens rettigheter i timene etter arrestasjonen.

- De gjennomførte alkoholtesten selv om Mr. Bakke gjentatte ganger fortalte at han ikke forsto hva de sa til ham. Det er et fundamentalt brudd på rettighetene hans, sier Freeman.

Han mener politiet burde ha forelagt nordmannen rettighetene på norsk - slik de har tilgang til via en nasjonal nettside. I tillegg burde de ventet med å avhøre nordmannen til en norsk tolk var tilgjengelig via telefon.

Krangel

Freeman la også fram påstander om at politiet hadde brukt alt for lang tid på å opprette kontakt med den norske ambassaden, klubbens advokater og nordmannens øvrige kontaktpersoner.

- Hvorfor tok det to timer før den norske ambassaden ble ringt opp, når loven sier at det skal gjøres så rask som det praktisk lar seg gjøre, spurte Freeman, uten å få gehør hos dommer Anderson.

Flere ganger var det tilløp til krangel mellom dommer og forsvarsadvokat. Det toppet seg, da Andersen spurte Freeman om han mente at politiet burde bruke tid på «å ringe den norske ambassadens telefonsvarer fire om morgenen for å stille dill-dall spørsmål».

Også politiet avviser at de har brutt regelverket.

- Han spilte et spill overfor oss, sier politibetjent Steven Pollard.

- Norsk tolk

- Vi fikk tak i en svensk tolk, men Mr. Bakke skjønte ikke hva han sa. Da vi fikk tak i en norsk tolk, fortalte han at han ikke hørte hva som ble sagt.

- Vi sjekket telefonen, og linja var helt tydelig. Vi skiftet også telefon, men han fortsatte å si at han ikke hørte, sier Pollard.

Alle fire politivitnene omtalte nordmannen som svært lite samarbeidsvillig. Et vitne beskrev ham også som «obstructive and abusive». Først da testresultatene endelig var klare, la nordmannen kortene på bordet.

Da kom også angeren. PS! Verken Bakke selv eller rådgiver Jim Solbakken ønsket å kommentere saken i går. Rettsaken fortsetter med prosedyrer i dag. En kjennelse er ventet i løpet av dagen. Dersom Bakke blir dømt, ligger det an til en saftig bot og inndragelse av førerkortet for opptil ett år.

FORSTÅR IKKE ENGELSK: Eirik Bakke stilte med tolk i Wetherby Magistrates Court i går. Selv etter fire sesonger i engelsk fotball mente forsvarerne at han ikke forstår nok engelsk til å følge med i sin egen rettssak! Foran Bakke går hans forsvarer Nick Freeman.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media