TELLER NED TIL STORKAMP: Sarpsborg-trener Geir Bakke snakket på en pressekonferanse i Istanbul i kveld. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån
TELLER NED TIL STORKAMP: Sarpsborg-trener Geir Bakke snakket på en pressekonferanse i Istanbul i kveld. Foto: Fredrik Varfjell / BildbyrånVis mer

Sarpsborg i Europa League

Bakke nektet å kaste ut journalister

Visste ikke at treninga før kampen mot Besiktas skulle stenge: - Jeg inviterer dere inn igjen.

  • Besiktas–Sarpsborg, kl. 18.55 torsdag

ISTANBUL (Dagbladet): Sarpsborg og trener Geir Bakke (48) er på plass i Istanbul. I morgen venter den første kampen i gruppespillet i Europa League mot Besiktas.

Foran norske og tyrkiske pressefolk holdt Bakke i kveld en pressekonferanse på mektige Vodafone Park. Seinere trente laget på stadion, og etter 15 minutter var det meningen at journalister og fotografer måtte ut.

Før treninga påpekte en journalist fra lokalavisa Sarpsborg Arbeiderblad at han hadde fulgt over hundre treninger med Sarpsborg, men at det aldri hadde skjedd før at journalister er blitt kastet ut.

- Det visste jeg ikke. Jeg inviterer dere inn igjen, sa en småforbauset Bakke.

Grunnen til at media blir kastet ut ved slike anledninger, skyldes en regel fra Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Nesten uten unntak kommer det bryske vakter bort og viser media veien ut etter 15 minutter.

Men Bakke - en Askeladd på den internasjonale fotballscenen - ville det annerledes. Hendelsen illustrerer også hvor fersk Sarpsborg er i en sammenheng som dette. Og Bakkes befriende væremåte falt utvilsomt i smak hos omgivelsene.

TRENTE I KVELD: Hjemmebanen til Besiktas - Vodafone Park - er et massivt skue. Stadion tar 41 000 tilskuere. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån
TRENTE I KVELD: Hjemmebanen til Besiktas - Vodafone Park - er et massivt skue. Stadion tar 41 000 tilskuere. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån Vis mer

Sarpsborg deltar i gruppespillet i Europa League for første gang. Også Genk og Malmö er i gruppa.

Og i den første kampen venter altså den tyrkiske giganten Besiktas. Laget ligger på fjerdeplass i serien og har spillere som Loris Karius, Pepe, Álvaro Negredo og Adriano. Vodafone Park har en kapasitet på 41 000 tilskuere og vil framstå som en heksegryte torsdag kveld.

- Vi kommer til å henge i tauet i store deler av kampen. Men disse gutta bryr seg ikke om det. De liker å jobbe hardt for hverandre. Nå møter vi en enda sterkere motstander enn vi har gjort så langt. Det er utrolig moro å komme på en sånn stadion og møte et sånt lag, forteller Bakke.

Om Besiktas sier han:

- De roterer veldig i angrepsspillet. Laget består av kloke fotballspillere med gode ferdigheter. De er flinke til å utnytte rommene som motstanderne gir dem. De identifiserer dette fort. Derfor må vi stole på et forsvarsspill med korte avstander.

Bakke gjør det klart at Sarpsborg ikke har kommet til Istanbul for å være en kasteball:

- Vi rodde hit i gamle dager. Vi er fra Norge. Vi er her for å bite fra oss. Vi er noen hardinger, erklærer han.

GLEDER SEG: Geir Bakke la den siste slagplanen i de mektige kulissene i Istanbul i kveld. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån
GLEDER SEG: Geir Bakke la den siste slagplanen i de mektige kulissene i Istanbul i kveld. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån Vis mer

Fra tyrkisk presse fikk treneren spørsmål om det er en fordel at Norge er langt ut i seriespillet, mens den tyrkiske ligaen bare er fem runder i gang.

- Vi har klart oss på bra fysikk. Det er kanskje grunnen til at vi er i Europa League. Vi står distansen, det er en fordel at vi har kampdimensjonen inne, sa Bakke på pressekonferansen, og var spent på hvordan den tyrkiske tolken ville oversette «kampdimensjonen».

Også kaptein Joachim Thomassen stilte på pressekonferansen. Han gjorde seg til venn med tyrkiske medier ved å si noen gloser på tyrkisk.

- Vi ser på dette som en stor utfordring. Vi er ikke vant til det massive trykket som er på stadion her. Men det blir en ny erfaring for oss. Det er noe vi gleder oss til. Vi har ingenting å tape. Vi er framoverlent og skal ut og nyte øyeblikket.

- Hvordan har trenerapparatet forberedt dere på hva som skal skje?

- Lederne og trenerne er veldig rolige inn mot denne typen kamper. Det var ikke mange som regnet med oss.

Thomassen fortsetter:

- Men vi er ikke her på ferie. Vi er her for å prøve å få med oss noe. Vi har gjort det bra i Europa tidligere. Vi må spille vår type fotball, bruke tid på dødballer og drøye tida.