- Bakken er Europas håp

EDMONTON (Dagbladet): - Marius Bakken kan gi mannlige langdistanseløpere i Europa tilbake sjøltilliten, sier David Moorcroft (48) til Dagbladet. I 1982 satte briten v-rekord på 5000 meter med 13.00,41 på Bislett. Ingen dopingfrie europeiskfødte løpere har løpt raskere.

Dieter Baumann fra Tyskland løp på 12.54,70 som 32-åring i 1997, men ble seinere dopingavslørt. Mohammed Mourit fra Belgia løp på 12.49,71 som 29-åring i fjor. Han er født i Marokko, men ble belgisk statsborger i 1997. Bak disse er Moorcroft nestemann på lista fra Europa. Han var 29 år gammel i 1982.

Moorcroft er i VM som leder og trener for de britiske utøverne. Han ble voldsomt imponert over 23 år gamle Marius Bakkens kvalikløp mandag, og tror nordmannen blir neste europeer som passerer ham på listene. 26 løpere har løpt raskere enn Moorcroft de siste 19 åra - 13 fra Kenya, fire fra Etiopia, fem fra Marokko, én fra Algerie, de to gutta som er nevnt ovenfor, samt Bob Kennedy fra USA.

- Marius blir Europas redningsmann, sier Moorcroft, som er bekymret for rekrutteringen til langdistanseløping nord for Spania og Italia.

Mer i høyden

- Om Bakken har farten som trengs, vil han klare 13-minuttersgrensa. Det går voldsomt fort i dag. De løper jo sisterunder på 54 sekunder, sier Moorcroft, som applauderer Bakkens intensive høydetrening.

- Helt riktig å gjøre som han har gjort. Mange løpere er altfor kort tid i høyden, og trener for mye når de er der. Se på Paula Radcliffe (britisk langdistansejente i verdenstoppen, red.anm.). Hun bor jo praktisk talt året rundt i høyden i Frankrike.

Men Moorcroft håper Bakken er tålmodig. Det tar tid å nå tider ned mot 13 blank - og under.

- Jeg hører at han har hatt jevn progresjon i prestasjonene sine. Dette er viktig for å gi langdistanseløping i Europa støtet det trenger, sier Moorcroft, som er overbevist om at det blir høy fart i fredagens VM-finale. Det passer Bakken perfekt. Da kan han løpe som på Bislett og i Roma, ligge et stykke bak i feltet og henge på raskere løpere, før han øker farten mot slutten og forhåpentlig havner blant de ti beste.

Får sportslig ro

Idrettssjef Per Øyvind Mørk er helt enig med Moorcroft.

- Jeg tror folk hjemme foran TV-skjermene har vanskelig for å skjønne hvilke prestasjoner Marius gjør.

I motsetning til resten av administrasjonen i Norges Friidrettsforbund har Mørk et godt forhold til Bakkens manager Ståle Jan Frøynes og treneren Frank Evertsen.

- Jeg kan si her og nå at Marius skal få kjøre det sportslige opplegget han ønsker sjøl. Det blir ingen diskusjon om det, sier Mørk.

REDDER EUROPA? Det mener i hvert fall den gamle storløperen David Moorcroft at Marius Bakken kommer til å gjøre.