Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bakken klar for EM-medalje

EDMONTON (Dagbladet): Tidlig i dag morges løp Marius Bakken (23) inn til 9. plass på 5000 meter med tida 13.22,07 og klarte målsettingen i sin første mesterskapsfinale med glans. Superløperen fra Sandefjord ble bare slått av en løper fra Europa, og er nå soleklar medaljekandidat for Norge i EM i München neste sommer.

- Dette er jeg kjempefornøyd med. En skikkelig vitamininnsprøytning foran neste sesong, sier Marius Bakken.

I et drepende tempo la de 15 finalistene ut på 5000 meteren klokka 22.25 lokal tid i går. Kenyanerne hadde lagt opp en lumsk taktikk og ofret gullkandidat Sammy Kipketer (19) som rein fartsholder i 3000 meter. Slik skulle kenyanerne knekke den tøffeste utfordreren Ali Saidi-Sief (23) fra Algerie, og taktikken holdt. På 13.00,77 - med unntak av Salah Hissous 12.58,13 fra Sevilla-VM i 1999 den beste gulltida i VM-historien - råspurtet Richard Limo (21) inn til gullet 1,29 sekunder foran Saidi-Sief. Fjorårets OL-vinner Million Wolde fra Etiopia tok bronsen med tida 13.03,47.

For Marius Bakken passet den høye farta fra start perfekt. Akkurat som i Roma og på Bislett, der han perset med tida 13.09,19, fikk han ligge og henge bak i feltet (faktisk på sisteplass), og spiste seg oppover på resultatlista da løperne foran ble slitne, mens Marius satte opp farta de siste tre rundene.

Veldig på hugget

- Løpsopplegget var optimalt, sier Marius, som var strålende fornøyd med det han like etter målpassering trodde var en 10. plass foran en amerikaner, en franskmann, to marokkanere og en spanjol.

Men franskmannen Ismail Sghyr (tidligere Marokko) kom etterhvert opp på resultatlista som diskvalifisert fordi han hindret en annen løper. Om ikke den franske friidrettspresidentens protest tas til følge, blir Marius dermed nestbeste europeer bak tre kenyanere (1-4-6), tre etiopere (3-7-8), en algerier (2) og altså den 30 år gamle spanjolen Alberto Garcia på femteplass.

- Jeg var veldig på hugget før start, sier Bakken.

Han hadde forventet den høye farta fra start som ett av tre scenarioer:

- Enten ville det bli høy fart hele veien, eller så ville det gå rolig til 3000 meter før det ble høy fart resten. Det siste alternativet var rolig tempo helt til det gjensto en runde, sier Bakken.

Grundig planlagt

Gjennom grundige samtaler med trener Frank Evertsen og manager Ståle Jan Frøynes var han altså godt forberedt på alle taktiske opplegg fra de afrikanske medaljerivalene.

Og da Sammy Kipketer dundret til med 59,7 sekunder på førsterunden, visste Marius nøyaktig hvordan resten av løpet ville se ut for hans del.

- Jeg kan takke Frank og Ståle for det. Alt gikk som planlagt, sier Marius.

Ifølge med Adam Goucher (26) fra USA (13.24,34 i år) og Isaac Vicosia (31) fra Spania la Bakken seg helt sist i en trio som holdt sitt eget tempo og raskt tapte terreng til resten av feltet. Etter 2000 meter lå disse rundt 80 meter bak fartsholder Kipketer i tet, og 60 meter bak resten av feltet.

Her er 1000 meterpasseringene til løperen i tet kontra Bakken:

1000 meter: 2.32 / 2.37.

2000 meter: 5.09 / 5.18.

3000 meter: 7.51 / 8.01.

4000 meter: 10.34 / 10.47.

5000 meter: 13.00,77 / 13.22,07.

Snakker ikke EM

Som man ser av tidene holdt Bakken noenlunde samme fart som teten helt til tetgruppa eksploderte på siste 1000 meter. Da løp Bakken ni sekunder seinere enn de beste, men det var faktisk på disse rundene han satte inn støtet og passerte løper etter løper - to mann på den siste runden som Marius gjorde unna på 57,2 sekunder. Det sier mye om nivået i verdenstoppen, men også mye om disiplinen og vellykketheten i Marius opplegg. Hadde Marius forsøkt å henge på fra start, ville trolig plasseringen blitt dårligere. Et par runder mellom 3000 og 4000 meter så det imidlertid mørkt ut. Det så ut som Marius sleit for å holde følge med baktroppen også.

- Da måtte jeg ta meg sammen, sier Marius.

- Du har gjort to taktisk gode løp på fire dager. Hva sier det deg?

- Det viser at jeg faktisk kan løpe så tett på hverandre. Det har jeg aldri gjort før.

- Viser suksessen at høydetreningsopplegget ditt er rette veien å gå?

- Det har fungert tidligere for meg, og det fungerte denne gangen også.

- Dette løpet hadde holdt til sølv i EM i München neste år. Er det nå målsettingen din?

- Dette løpet holdt til niendeplass i VM. Som jeg har sagt tidligere, så liker jeg å gjøre det først, så prate om det etterpå. Målsettingen i dag var å løpe raskest mulig i VM-finalen. Neste år har jeg ikke tenkt på enda.

- Påvirket hjerneblødningen til Stephan Plätzer forberedelsene dine?

- Hele leiren ble påvirka av det. Vi føler med familien. Men jeg fikk høre før løpet at det går bedre med ham.

- Dere og Stephan hadde jo en viss uenighet om høydeopplegget ditt helt i begynnelsen av VM. Hva tenker du om det nå?

- Det var en faglig sak. Vi hadde et møte om det, og spiste sammen seinere på dagen. Vi er jo voksne mennesker som klarer å skille mellom det mellommennesklige og det faglige.

Treneren imponert

For trener Frank Evertsen var det en fryd å følge Marius gjennom løpet. Etter kvalikløpet der Marius satte høy fart fra start og akkurat som planlagt kvalifiserte seg uproblematisk på tid, mente Evertsen at Marius hadde gjort en bedre prestasjon enn på Bislett.

- Hva mener du i dag?

- Det var bra, det.

- ???

- Vel, sier Evertsen og gliser:

- Jeg er jo imponert. Særlig over at han gjør to så gode løp i VM med så kort tid imellom. Han er jo ung fortsatt og det gjør dette spesielt.

Det skulle bare mangle. Når man ser på resultatene på 3000 meter hinder, 5000 meter, 10 000 meter og maraton er Marius i den eksklusive gruppen av ti europerne med plasseringer blant de ti beste. Men det er ikke sikkert at Marius hadde klart det, om ikke trener Frank Evertsen hadde fulgt ham med argusøyne underveis:

- Ja, han sleit jo litt i en mellomfase (på den niende og tidende runden hadde Marius de to eneste rundetidene over 66 blank med 66,8 og 66,2, red.anm). Jeg satt ved 100 meterstarten og måtte ut å hyle på ham. Det var viktig å markere at vi var der, at han hørte en kjent stemme med positive tilrop, sier Evertsen.

Som tre runder seinere kunne konstatere at det gikk akkurat som det pleier for Marius:.

Helt etter boka.

RÅSPURTET: Kenyaneren Richard Limo spurtet inn til gullet - 1,29 sekunder foran Algeries Saidi-Sief.
LØPSTAKTIKER: Dagens løpsopplegg var som vanlig vellykket. Her fra semifinaleløpet, også det en taktisk triumf.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media