Bakken nær legendarisk rekord

Halvannet sekund bak Kaupangs 1500-tid.

Marius Bakken var nær ved å slette den 29 år gamle rekorden på 1.500 meter under et Grand Prix-stevne i Italia søndag.

Nesten hele verdenseliten var på plass på 1.500 meter under stevnet i Rieti, og det ble dermed satt svært høy fart fra første meter. Og langdistanseløperen Marius Bakken hadde ingen respekt for den uvanlige distansen, og holdt følge med hovedfeltet. – På den siste runden måtte han passere noen løpere, og måtte ut en bane. Akkurat da kom han litt ut av rytmen. Jeg så at han hadde krefter igjen da det gjensto 300 meter, og det er synd at han ikke hadde litt mer fart i kroppen, sier landslagssjef Kjetil Tømmernes.

– Ergerlig

For Bakken var svært nær den legendariske norske rekorden på 1.500 meter – satt av Lars Martin Kaupang så langt tilbake som 30. juni 1976. Den lyder på 3.37,4. Bakken løp inn på 3.38,84, knapt halvannet sekund bak.

– Ergerlig at det ikke ble ny rekord, men Marius gjorde uansett et fantastisk godt løp. Han har ikke øvd på 1.500 meter i det hele tatt, og så slår han til med en slik tid. Et veldig sterkt løp, og jeg er imponert, sier Tømmernes.

Men han er ikke overrasket. Bakken løp 1.500 meter helt til han var 21 år gammel. Da bestemte han seg for å satse på de litt lengre løpene.

– Han er nok bygd for å slite over mange runder, men han visste i dag at han kan løper veldig fort på litt kortere distanser. Om han øver seg litt tror jeg han kan løpe enda fortere, sier Tømmernes.

Bakkens tidligere personlige rekord lød på 3.40.41, og var satt for fem år siden.

Amerikansk seier

Søndagens 1.500 meter ble vunnet av Bernard Lagat som nå løper for USA. Kenyaneren var drøye ni sekunder foran Bakken, som endte på 13. plass i det meget sterke feltet.

Han som har vært nærmest den legendariske norske rekorden de siste årene er den olympiske mesteren på 800 meter, Vebjørn Rodal. Han var fattige 17 hundredeler bak rekorden i 1997. De to er de eneste fra Norge som har vært under 3.38 på 1.500 meter.

Larvik-løperens rekord ser ut til å overleve alle angrep. Enn så lenge.

(ANB)