HAR VUNNET TRE AV TRE: Andreas Bakkerud gjør det bra på Lånkebanen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
HAR VUNNET TRE AV TRE: Andreas Bakkerud gjør det bra på Lånkebanen. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Bakkerud kan bli historisk: – Det føles ganske deilig

Andreas Bakkerud kan bli historisk i rallycross-VM. I bakgrunnen lurer regjerende verdensmester Petter Solberg, som utelukker hevn fra fjorårets drama i Stjørdal.

Bakkerud har vunnet samtlige tre omganger på Lånkebanen. Vinner han det fjerde senere søndag, blir bergenseren førstemann som vinner samtlige heat i en VM-runde.

– Jeg bryr meg ikke så mye om statistikken, for det handler om ikke å ta noen sjanser. Vi skal holde oss unna krasjer. Husk vi trenger ikke ofre noen ting, sier Bakkerud til NTB.

Han står med 150 av 150 mulige poeng. Bare biltrøbbel kan ødelegge for semifinaleplass. I fjor ødela nettopp Bakkerud de norske mulighetene på Lånkebanen. Han feide inn i Petter Solberg, og sørget dermed for at finalen gikk uten nordmenn. Den episoden har irritert dobbelt verdensmester Solberg betraktelig.

– Du kan si det sånn, at dersom jeg ligger bak ham (Bakkerud) i semifinalen, så kjører ikke han finalen, sier Solberg til NTB før han raskt retter seg selv og poengterer at han ikke har noen hevnplaner:

– Jeg bare tuller. Jeg kommer aldri til å gjøre det samme. Du vinner ikke VM om du kjører slik, sier Solberg.

Jobbet på spreng

Den norske duellen har fått mye oppmerksomhet. De to landsmennene er bitre rivaler, samtidig som de har gjensidig respekt for hverandre.

Bilene til de to norske rallycrossførerne er den store snakkisen i Trøndelag. Solberg sliter med girkassen, mens Bakkerud suser fra alle.

Flere omtaler Bakkeruds bil som den mest suverene som er sett i en enkelt VM-runde i rallycross. Men det snur fort. For Solberg var i samme posisjon under runden på Lydden Hill nylig.

Bakkerud var nesten sekundet raskere enn konkurrentene søndag morgen. Nærmest fulgte tidligere rallyverdensmester Sebastien Loeb.

Solberg jobbet på spreng natt til søndag med å få Citroënen konkurransedyktig.

Østfoldingen kjempet seg inn til fjerde bestetid i søndagens første heat. Solberg står med 118 poeng og ligger på femteplass før siste heat.

Klok av skade

Kanskje er Bakkerud klok av skade etter fjoråret.

– Plutselig kan det skje noe. Det er det man frykter lengst bak i ryggmargen, om det er noe som kan spolere superhelgen i Stjørdal.

– Det føles ganske deilig. Solberg har satt på nye dekk for å se kanontid, mens vi har de samme gamle dekkene og likevel er raskest, sier Bakkerud.

– Ser du konturene av din første seier på norsk jord i rallycross-VM?

– Det er veldig tidlig å si. Det kan bli mye dramatikk. Plutselig står jeg igjen i starten, sier Bakkerud.

– Men er du historisk neste gang vi snakker sammen?

– Vi får satse på det, sier Bakkerud.

Det som gjør bergenserens suksess i helgen enda mer spesiell er at teamkollega Ken Block ikke er i nærheten av samme speed. Superstjernen risikerer å ikke komme til semifinalen. (NTB)