Bakkerud knuste mentor Solberg i rallycross-EM

Sjokkseier til 21-åringen.

SJOKKERTE: Andreas Bakkerud (21) fra Bergen vant superfinalen i den svenske EM-runden i 
Rallycross på Høljesbanen.  Her hoppet han på biltaket og takket alle fans fra Bergen, som var
på Høljesbanen i helgen. Foto: Jørgen Steinli / NTB scanpix
SJOKKERTE: Andreas Bakkerud (21) fra Bergen vant superfinalen i den svenske EM-runden i Rallycross på Høljesbanen. Her hoppet han på biltaket og takket alle fans fra Bergen, som var på Høljesbanen i helgen. Foto: Jørgen Steinli / NTB scanpixVis mer

To år etter at Andreas Bakkerud (21) var Petter Solbergs (38) verkstedlærling, fikk bergenseren seierssjokk da han spant til sesongens første norske triumf i rallycross-EM søndag.

Bakkerud og Solberg var i en klasse for seg i finalestarten. Nordmennene kjørte fra resten av feltet og var i ferd med å gjøre opp seg imellom da Solbergs girkasse eksploderte.

Selv med en stygg feil som sendte rivalene langt nærmere, holdt Bakkerud kontroll på nervene og ble første norske EM-rundevinner siden Sverre Isachsen for ett år og ni måneder siden.

Det var 127. EM-rundeseier for en nordmann noensinne i største klasse.

- Første EM-seieren, hva skal jeg si? Det er så sykt! Jeg gjorde en stor feil i alternativsporet da Timmy Hansen kom foran meg. Jeg gikk på innsiden, og det ble kontakt. Jeg ble presset i alle bauger og kanter etter det, og på siste runde mistet jeg alt av bremser. Jeg fikk høre «push, push, push» over radioen hele tiden, sa Andreas Bakkerud, som er to ganger tidligere europamester i Super 1600-klassen før overgangen til Supercars før årets sesong.

Fortjent For to år siden gikk bergenseren på mekanikerlinjen i svenske Torsby, og da fikk han lærlingplass i Petter Solbergs rallyteam.

- Andreas jobbet litt på verkstedet mitt en stund som lærling. Jeg visste allerede da at han var god og et talent i rallycross. I tillegg er han en flott person. Seieren var vel fortjent, sa Petter Solberg.

«Baby Blue» Bakkerud glemte den vanlige seiersfeiringen med bilen, parkerte i stedet straks, hoppet ut og kastet både sko, hansker og kjørehette til publikum i ellevill glede.

- Det var ubeskrivelige tanker etter målgang. Den første jeg tenkte på var min tidligere skolekompis av meg fra Höljes. Han het også Andreas, og han tok meg imot da jeg var helt ny i Torsby. Han døde for litt siden i en bilulykke. Jeg ville så gjerne vinne dette løpet for ham, fortalte Bakkerud.

Uten hell Svenskene Mattias Ekström og Timmy Hansen fylte resten av seierspallen. Henning Solberg slo til med fjerdeplass, mens Daniel Holten ble nummer fem. Petter Solberg fullførte ikke finalen og ble sjettemann. Han var svært skuffet etter at første seier i rallycross fortsatt lar vente på seg.

To ganger i løpet av helgen måtte den tidligere rallystjernen bytte motor i bilen. Dermed var selve finaleplassen en opptur.

- Girkassa eksploderte da jeg akselererte ut av svingen der jeg var på vei til å gå forbi Bakkerud. Jeg kjørte fortere enn ham, og jeg pushet maksimalt uten å risikere noe for oss begge. Jeg ville ikke dytte på ham og tenkte hele tiden på å kjøre «fair». Jeg er fryktelig skuffet. Dette er som hjemmebane for meg, sa Solberg.

Neste EM-runde i rallycross går i franske Loheác 1. september. Der ventes også Sebastien Loeb til start.

(NTB)