Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Baksida av London-OL: 75 på én dusj

Renholdsarbeidere stuet sammen i «fangeleir».

KUMMERLIG: Slik bor tilreisende renholdsarbeidere under London-OL: i en brakkeby der 75 personer deler én dusj. Foto: MURRAY SAUNDERS / SOLO SYNDICATION / NTB SCANPIX
KUMMERLIG: Slik bor tilreisende renholdsarbeidere under London-OL: i en brakkeby der 75 personer deler én dusj. Foto: MURRAY SAUNDERS / SOLO SYNDICATION / NTB SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Halvannen uke før London-OL starter, har arrangementet havnet i et pinlig lys. I dagens utgave av tabloiden Daily Mail avsløres svært kummerlige boforhold for de mange tilreisende renholdsarbeiderne:

Arbeiderne er stuet sammen i en brakkeby i Øst-London, langt unna offentligheten. I brakkebyen, som tidvis er oversvømmet av avløpsvann og er plaget av lekkasje, har arbeiderne laget en improvisert gangvei av etterlatte trekasser.

10 personer bor på ett rom. Opptil 25 deler ett toalett, og så mange som 75 deler én dusj.

- Det er som en slum, sier en 24-årig ungarsk beboer i brakkebyen til avisa.

Toalettene og dusjene blir beskrevet som skitne av «overforbruk».

Får ikke snakke med media - Da jeg så metallportene og tårnet i midten, minnet det meg om en fangeleir, sier den spanske studenten Andrea Murnoz (21).

Selv ble hun så frastøtt over boforholdene at hun valgte ikke å ta renholdsoppdraget - i motsetning til to venner.

- Jeg tror de angrer på det nå, sier hun.

Renholdsarbeiderne er av arbeidsgiveren - London-OL (Locog) - blitt instruert til ikke å snakke med pressen. Familiemedlemmer får ikke besøke dem, offisielt av «sikkerhetsårsaker».

Flere arbeidere ble ifølge Daily Mail ved ankomst fortalt at det ikke ville bli jobb til dem på to uker. Likevel måtte de betale ca. 200 kroner dagen for å bo i metallbrakkene.

Ble advart Locog ga klarsignal til innkvarteringen, selv etter at fagfolk advarte mot at de hygieniske fasilitetene sannsynligvis ikke ville være tilstrekkelige, og at boforholdene ville være «trange»; ifølge britisk standard anses et rom der to voksne bor, som «overbefolket».

Firmaet Spotless International Services, som driver leiren, framholder at antallet toaletter og dusjer per person er større enn minimumskravet for midlertidig innkvartering. De avviser at de driver en «fangeleir».

- Ingen er tvunget til å bo her. Mange av våre ansatte kommer fra områder der arbeidsledigheten er svært høy, og er glade for å jobbe under lekene, sier Craig Lovett, representant for firmaet, til Daily Mail.

- Fikk forsikring Han påpeker videre at arbeiderne har tilgang på Internett samt har underholdnings- og legefasiliteter på stedet. I tillegg framholder han at skiftordningene vil lette presset på den enkelte arbeidstaker.

- Det vil alltid være et par personer som er misfornøyde, men det er synd de ikke luftet misnøyen overfor oss (i stedet for pressen, red.anm.), sier Lovett.

En Locog-talsmann sier, i en kort kommentar:

- Cleanevent (underselskap av Spotless, red.anm.) har forsikret oss om at innkvarteringen de tilbyr sine arbeidere, er av tilfredsstillende standard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media