-  Bakvendtland

VIF-direktør Kjetil Siem frykter forsikringspenger kastes ut av vinduet hvis ikke fotballspillere får godkjent yrkesskader på banen.

Trygderetten slår fast at fotballspillere ikke har krav på yrkesskadeerstatning dersom en stygg takling ødelegger karrieren. Dette får trolig også konsekvenser på andre områder. Norske toppklubber er nemlig lovpålagt å forsikre spillerne sine. I 2005 betaler de 25-26 toppklubbene som er tilknyttet forsikringsselskapet Protector 5- 6 millioner kroner i premier for yrkesskadeforsikring.

-  Dette er helt teit. Hvorfor i all verden skal vi bli pålagt å forsikre spillerne hvis den ikke gjelder? Det høres helt bakvendtland ut. Som arbeidsgiver er dette vanskelig å akseptere, sier Vålerenga-direktør Kjetil Siem til Dagbladet.

Snittpremien for klubbene ligger på 200 000- 250 000 kr. Men den er avhengig av lønn og alder. Det betyr at beløpet for storklubbene er betydelig høyere.

Avventer

-  Betyr det at en snekker som får hammeren i hodet må ha en ekstra avtale fordi han holder den høyt når han jobber? Nei, dette er bare tull, mener Siem.

Daglig leder Boye Skistad i toppklubbenes paraplyorganisasjon, Norsk Toppfotball, er oppgitt.

-  Klubbene betaler 5- 6 millioner kroner i året i forsikring. Da blir det meningsløst hvis en ikke får gjennomslag for yrkesskader på fotballbanen, mener Skistad.

I den prinsippviktige kjennelsen fra Trygderetten settes grensen for arbeidsulykker ved voldelige angrep på spillere eller gjenstander som kastes fra tribunen. Som Dagbladet skrev i går er saken nå anket til lagmannsretten.

-  Det ville være rart om et forsikringsselskap la en videre definisjon enn hva trygden skal dekke. Vi konstaterer at Trygderetten har fattet en avgjørelse, men at den ikke er rettskraftig, sier direktør Sverre Bjerkeli i Protector Forsikring til Dagbladet.

Ikke Ruud eller Raymond

For spillerne kan dette bety null kroner i utbetalinger dersom de er nødt til å avbryte karrieren,

-  Som fotballspiller har du et problem hvis du får en kjempesmell og må legge opp. Da står du der på bar bakke. En ofrer både utdanning og andre ting for fotballen. Og da bør en ha samme rettigheter som alle andre, sier Brann-spiller Erlend Hanstveit til Dagbladet.

Han innser at fotballspillere stort sett er en privilegert yrkesgruppe.

-  Men dette handler ikke om Ruud van Nistelrooy eller Raymond Kvisvik. Det handler om de i andre enden av tabellen, mener Brann-spilleren.

-  Blir det farligere å spille fotball hvis denne kjennelsen opprettholdes?

-  Det er like farlig, men konsekvensene er større enn det kanskje folk tror, sier Hanstveit.

BEKYMRET: Brann-spiller Erlend Hanstveit er bekymret for spillernes rettigheter. - Som fotballspiller har du et problem hvis du får en kjempesmell og må legge opp, sier Hanstveit.
TEIT: VIF-direktør Kjetil Siem.