Behandler bekymret:

- Balanserer på grensen til startnekt

Behandler av spiseforstyrrelser slår nå alarm: - Det er kommet signaler om at utøvere presser seg ned i vekt for å balansere på grensen til konkurransenekt.

LAV BMI: En BMI under 17,5 gir direkte startnekt for norske langrennsutøvere i internasjonale renn. Psykolog og spiseforstyrrelsesekspert presiserer at under 20 i BMI er forbundet med dårligere helse og ifølge behandlerene definert som undervekt. Foto: NTB.
LAV BMI: En BMI under 17,5 gir direkte startnekt for norske langrennsutøvere i internasjonale renn. Psykolog og spiseforstyrrelsesekspert presiserer at under 20 i BMI er forbundet med dårligere helse og ifølge behandlerene definert som undervekt. Foto: NTB. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det virker som noen utøvere tenker det er optimalt for konkurranse å ligge på grensen til hvor lav vekt man kan ha før man blir stoppet, sier psykolog Maren Kopland.

Hun er PhD-stipendiat og behandler av spiseforstyrrelser ved Modum Bad. Kopland stiller spørsmål ved skiidrettens egen grense for kroppsmasseindeks (BMI) i helseattesten som benyttes.

I Norge har Sunn Idrett i samarbeid med Olympiatoppen utarbeidet retningslinjene i «Når skal vi si stopp?». De stiller krav til «minimum av helse» for konkurranse-deltakelse, blant annet knyttet til BMI.

Men ikke før man har anoreksi (med BMI på 17,5), bulimi eller «en alvorlig komplikasjon av undervekt», får man direkte startnekt og rødt lys i internasjonale renn av Norges Skiforbund. BMI på 18,5 gir såkalt «gult lys».

- En BMI-grense på 17,5 og 18,5 i retningslinjene er problematisk med tanke på holdninger til hva vi tenker er sunn, normal vekt ovenfor unge, sårbare utøvere, mener Kopland.

Hun frykter for konsekvensene av signalene som sendes ut.

Utviklingssjef Brit Baldishol i Norges Skiforbund sier på sin side at man i forbindelse med startnekt vurderer BMI «strengere og annerledes enn hva som kommer fram» (se presisering lenger ned i saken).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer