SCORET: Gareth Bale banket inn 1-0 for Wales mot Slovakia på frispark tidlig i første omgang. Foto: Scanpix
SCORET: Gareth Bale banket inn 1-0 for Wales mot Slovakia på frispark tidlig i første omgang. Foto: ScanpixVis mer

Bale innfridde skyhøye forventninger: - Bærer Wales på sine egne skuldre

Real Madrid-stjerna sto frem da Slovakia ble slått 2-1.

  • Wales - Slovakia 2-1 (1-0)

(Dagbladet): En stram defensiv struktur og Gareth Bale som lagets ledestjerne. Det er Wales' EM-oppskrift i landets første mesterskap på 58 år.

Etter bare 10 minutter av åpningsoppgjøret mot Slovakia viste den seg også å være en foreløpig suksess. I det rødtrøyene fikk frispark 25 meter fra mål, stilte Bale seg opp, løftet ballen over den slovenske muren og i mål. På tampen av kampen fulgte innbytter Hal Robson-Kanu opp med å trille inn seiersmålet, etter at Slovakias Ondrej Duda hadde utlignet et kvarter ut i andre omgang.

- Snakk om å leve opp til hypen. Snakk om å bære Wales på sine egne skuldre. Keeper blir fullstendig fintet ut av ballbanen, kommenterte TV 2s Kasper Wikestad på direkten etter Bales mål, før han konstaterte at det var innbytternes aften på Nouveau Stade de Bordeaux mot slutten av oppgjøret.

Slovakia slo tilbake

Gleden etter Robson-Kanus scoring var stor, for Wales måtte jobbe hardt for seieren. Etter en første omgang hvor Bale og lagkameratene dominerte begynte slovakene å tilrive seg større deler av initiativet i starten av den andre. 60 minutter ut i oppgjøret gjorde trener Jan Kozák også et bytte som raskt skulle bli utslagsgivende.

Ut gikk Patrik Hrosovsky. Inn kom Duda, og 21-åringen trengte bare noen få sekunder på å sette inn 1-1 fra om lag 15 meter etter et godt Slovakia-angrep.

- Det er ikke ufortjent. Det har vært ganske jevnt i antall målsjanser kommenterte TV 2-ekspert Egil Olsen underveis i kampen.

Norsk dommertabbe

I den resterende delen av oppgjøret fortsatte Slovakia å øke prosentandelen i ballbesittelsesstatistikken til sin favør. Wales-målscorer Bale utgjorde samtidig en konstant trussel i motsatt ende, noe Martin Skrtel og resten av Slovakia-forsvaret måtte ta hensyn til.

Nevnte Skrtel kunne også fort ha vært utvist allerede i første omgang. På stilliingen 1-0 til Wales satte Liverpool-stopperen nemlig albuen i ansiktet på Jonathan Williams. Forseelsen var innenfor 16-meteren og burde i det minste ha resultert i straffespark for Wales, men det norske dommerteamet, ledet av Svein Oddvar Moen, lot hendelsen passere. En avgjørelse som skapte sterke reaksjoner - blant annet i Storbritannia.

ALBUET MOTSPILLER: Skrtel plantet albuen i ansiktet på Jonathan Williams i første omgang. Foto: Scanpix
ALBUET MOTSPILLER: Skrtel plantet albuen i ansiktet på Jonathan Williams i første omgang. Foto: Scanpix Vis mer

Med 1-1 kunne mishagsytringene mot Moen og hans medhjelpere fortsatt lengen, men den norske kvintetten ble langt på vei reddet av innbytter Robson-Kanus forløsende scoring.