Bale, Suárez og Rooney: Slik skal det gjøres

Robbie Savage vet hvordan du får gjennom et klubbskifte.

USIKKER FRAMTID: Både Suarez, Bale og Rooney har gitt uttrykk for at de ønsker å forlate sine respektive klubber. Nå kommer Robbie Savage med tips til hvordan de lettest mulig kan komme seg vekk fra klubbene sine. Foto: NTB Scanpix
USIKKER FRAMTID: Både Suarez, Bale og Rooney har gitt uttrykk for at de ønsker å forlate sine respektive klubber. Nå kommer Robbie Savage med tips til hvordan de lettest mulig kan komme seg vekk fra klubbene sine. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Som vanlig har sommermånedene blitt preget av overgangssagaer i det vide og det brede.

På Fotballøya har Luis Suárez, Wayne Rooney og Gareth Bale vært de heteste navnene, og felles for dem alle er ryktene om at de veldig gjerne kunne tenkt seg et klubbskifte.

Men i skrivende stund ser det ikke ut til at noen av dem helt klarer å komme seg videre. Mye kan tyde på at de ikke har lest Robbie Savages guide til hvordan man tvinger frem en overgang.

Over elleve punkter forklarer den tidligere Manchester United-, Derby-, Blackburn-, Leicester- og Birmingham-spilleren til BBC hvordan man skal gå frem.

• Sutre Savages første tips er at du skal sutre og lage generelt dårlig stemning.

- Jeg møtte på det hele tiden da jeg selv spilte, og tidvis kunne jeg kanskje selv være den verste av dem alle. Jeg klarte aldri å skjule følelsene mine, og når jeg var i dårlig humør merket man det veldig godt, sier han.

• Slutt å kommunisere Nesten på listen er det å holde helt kjeft. En taktikk Savage selv også brukte ved flere anledninger.

- Vanligvis er jeg en blid og utadvendt type, så når jeg ble helt stille visste folk at noe var galt.

• Lat som om du er skadet Det å finne opp skader kan både klubb og spillere gjerne gjøre for å slippe unna vanskelige spørsmål, eller flytte fokus over på noe annet.

- Når du blir skadet blir du sett på av en fysioterapaut, men har du bare noe som «gjør litt vondt» kan du holde på i ukesvis. Du trenger ikke halte eller drive skuespill - bare si at du ikke føler deg bra.

• Finn opp historier til avisen I disse overgangstider florerer det av historier i avisene, men ikke alle har like mye rot i sannheten. Mange av spillerne har kontakter i media, og vet hvordan de skal bruke disse for å få det akkurat slik de vil.

- Det hjalp meg med å få ut navnet mitt, og fikk frem mulige interessenter. Det har blitt vanskeligere, men jeg ringte folk jeg kjenner et par ganger og fikk dem til å finne opp en historie.

• Bruk media Er ikke avisene nok, kan man prøve å ta det enda et skritt lengre - rekrutter en tv-kanal.

- Da jeg ville legge press på en manager, arrangerte jeg det slik at et tv-team møtte meg utenfor treningsanlegget en dag jeg visste det ikke var noen andre der. Jeg ville gi det inntrykket at jeg hadde blitt tvunget til å trene alene, men manageren avslørte meg.

• Undergrav manageren Hører ikke manageren på klagene, går det alltids an å forbigå sjefen.

- Gå rett til styrelederen eller eieren av klubben når du vil diskutere framtida. En gang gikk jeg til styrelederen og sa jeg ville forlate klubben. Jeg hadde to år igjen av kontrakten min, men sa jeg ville ta til takke med ett års lønn hvis han lot meg gå. Manageren fikk høre hva jeg hadde sagt, og han var ikke glad.

- I en annen klubb ringte jeg hjem til styrelederen. Det var forbudt, men jeg følte jeg ikke hadde noe valg. Styrelederen var veldig forståelsesfull, men manageren kalte meg inn på kontoret dagen etter, og sa jeg var ferdig.

• Slåss med lagkamerater Ingen klubber vil at spillerne skal slåss i garderoben.

- Det er et ekstremt tiltak, men det skjer. I en klubb visste spillerne at jeg ville forlate klubben, og noen av de begynte å bli litt lei av påfunnene mine. Det var litt uroligheter i garderoben, og en dag havnet jeg i en krangel med keeperen. Han gikk bort til meg og tok tak rundt halsen min. Jeg reiste meg, og vi begynet å småslåss. Han endte opp med å få et kutt i leppen etter at hodet mitt kom i kontakt med fjeset hans.

• Klag til støtteapparatet Fysioterapeuter, trenere og kantinepersonalet kan alle sladre til sjefen hvis det er noe man er misfornøyd med.

- I en klubb satt jeg på rommet til fysioterapeuten, og det «glapp ut» av meg at jeg ville til en annen klubb. Jeg la til at jeg var veldig sikker på at vi snart kom til å gjøre en avtale og jeg insisterte på at jeg kom til å spille for en ny klubb allerede uken etter. Kort fortalt, neste dag ringte manageren meg og ba meg forklare meg selv.

• Oppfør deg dårlig Enhver spiller med en dårlig holdning kan føre til kaos i garderoben eller ute på treningsfeltet.

- Det spiller ingen rolle hva det er, gjør det dårlig, og du får snart et rykte sjefen kan ikke ignorere. Hvis han ikke gjør det, så er risikoen at du begynner å påvirke alle rundt deg.

• Ikke legg noe innsats i det du gjør Ingen vil ha spillere som ikke gir alt på kamp.

- Det er vanskelig å gjennomføre fordi det ikke bare går utover deg selv, men du skuffer også lagkamerater, fans og familie. Jeg gjorde det bare én gang, og jeg er ikke stolt over det, men jeg følte at det var den eneste muligheten jeg hadde. Det gjorde at manageren skjønte at han hadde tapt meg, og at han ikke kunne gjøre noe for å beholde meg i klubben.

• La andre klubber vite at du vil flytte på deg Både managere og spillere snakker med andre klubber mens de er under kontrakt, uten at klubben deres er informert om det.

- Det var to managere som ringte hjem til meg mens jeg var under kontrakt med en annen klub. Jeg hadde prøvd å sette igang en overflytting selv ved å snakke med spillere i klubber jeg var interessert i å spille for. En diskrét samtale med en spiller fra en annen klubb, for eksempel når vi var på samlinger med landslaget, var en lett måte å få gitt beskjed til klubber om at jeg var interessert i å spille for de.

GIR TIPS: Fotballspiller Robbie Savage har flere tips til hva man kan gjøre for å komme seg vekk  fra klubben sin. Foto: AP Photo/ NTB Scanpix
GIR TIPS: Fotballspiller Robbie Savage har flere tips til hva man kan gjøre for å komme seg vekk fra klubben sin. Foto: AP Photo/ NTB Scanpix Vis mer