Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Bale vil blomstre for Real Madrid i framtida

Er allerede mestscorende brite i Spania.

 PÅ GANG:  Gareth Bales Real-karriere har ikke gått like bra som mange hadde ventet, likevel har han allerede rukket å bli tidenes mestscorende brite i Spania. Og større ting er i vente. Foto: NTB Scanpix
PÅ GANG: Gareth Bales Real-karriere har ikke gått like bra som mange hadde ventet, likevel har han allerede rukket å bli tidenes mestscorende brite i Spania. Og større ting er i vente. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Med sin scoring mot Sevilla i helga, sørget Gareth Bale for at nå har scoret 43 mål på 76 La Liga-opptredener.

Med det er han den mestscorende briten i La liga. Scoringen sørget for at han vippet Gary Lineker ned fra tronen. Det som er mest merkverdig er at han har til gode å vise seg fra sin beste side.

Hva kan Real Madrid forvente av waliseren da han knuser rekorder, uten å være på sitt beste? Kan Real forvente større ting?

1. Mer involvert Det er liten tvil om at engelsk og spansk fotball er to vidt forskjellige ting. Mens det i Premier League er et voldsomt tempo, er det taktiske kravet og den spanske romsligheten ofte oversett.

I store deler av sitt spanske opphold har Bale slitt med denne omstillingen. Ofte er han helt borte i lengre perioder i kampen og han virker nesten isolert fra lagkameratene på banen.

Mot Sevilla denne helga leverte han en av sine mer komplette forestillinger siden overgangen fra Tottenham. I stedet for å forsvinne bort fra kampen, var konstant involvert. Han varierte mellom farlige innlegg fra høyre, gode løp inn i boksen og han var flink til å vri spillet.

Spesielt det siste var merkverdig. Ikke bare forsto han hvor lagkameratene var på vei på motsatt side. Timingen og variasjonen var god, så Sevilla hele tida måtte gjette på hva han ville gjøre.

Etter noen svake opptredener i vinter, var Sevilla-kampen det første virkelig tegnet på at den voldsomme overgangssummen kan lønne seg. En Bale som ikke bare scorer mål, men som gjør hele laget bedre er akkurat hva Real Madrid trenger.

2. Stabilitet Som om det ikke var nok utfordringer for Bale ved å flytte til Madrid, har han fått flere i fanget ved en rekke managerbyttet.

Først måtte han lære seg å spille under den noe passive stilen til Carlo Ancelotti. Det ble fulgt opp med restriktive Benitez. Akkurat når ting begynte å løsne for waliseren, sto nye endringer for tur.

Nå er det en mer variert angrepsmetode som står ved døra under Zidanes ledelse.

Fotballspillere er ikke maskiner og langt fra immune fra endringene en ny manager komme med. Det må ikke geni til for å forstå at en rød trå på managersiden kan ha en positiv innvirking på rekordkjøpet.

Managerbytte på Bernabeu har man med åra blitt vant til. Samtidig er det rimelig å tro at Zidane også leder laget neste sesong. Nå virker klubben å være på en oppadgående kurve. Seieren mot Sevilla var den mest overbevisende siden franskmannen tok over.

Real Madrid-president Florentino Pérez har gått tom for stjernemanagere han kan ansette. Carlo Ancelotti tar over Bayern, José Mourinho virker å være på til Manchester United - mens Antonio Conte trolig tar over Chelsea. Da er det ikke mange kandidatene igjen.

Derfor er han tvunget til å beholde Zidane. Det vil være positivt for Bale. Foreløpig virker det som om Bale og Zidane har en fin kjemi mellom seg. Zidane var assistent under Ancelotti, og kjenner av den grunn Bale godt fra før. Han kan være mannen som får fram det beste i verdensstjerna igjen.

3. Skadefri Bales utfordringer i den spanske hovedstaden har ikke bare gått på det mentale, men så vel det fysiske. Siden ankomsten har han slitt med konstante muskelproblemer. Siden september 2013 har han mistet 21 kamper.

I tillegg har det vært en rekke korte avbrekk, som har gjort det vanskelig for 26-åringen å finne en rytme.

Frustrerende for han ja, men det har virket som om muskelproblemene alltid dukker opp når han er i ferd med å finne toppformen.

Tross en rekke fravær har rukket å score meget akseptable 54 mål i Real-drakta. Mye tyder på at Bale virkelig vil levere bare han holder seg unna skader.

Zidane virker å være tålmodig med sin elev. Forgjengerne har hastet med å få han tilbake på banen. Tålmodighet kan være nøkkelen i det lange løp.

4. Konkurrer ikke med Ronaldo for alltid Siden han ble en del av Real Madrid i 2013 har Bale stort sett måtte finne seg i en rolle på høyrekanten.

Han har ikke fått noen permanent plass i posisjonen som virker å være hans beste, nemlig venstrekant.

Cristiano Ronaldo er hovedgrunnen til det. Portugiseren krever frihet til å bevege seg som han selv ønsker. Med tanke på det han har levert, kan ikke motsi han den.

Uansett har det skapt problemer for Bale. Starter Ronaldo på venstrekanten, som han ofte gjør, vil han bevege seg innover i banen for å bruke rommet i midten - lagkamerater gjerne skulle brukt.

De gangene han spiller spiss, søker han i de samme rommene. Han er ingen statisk spiss, som venter på muligheten. Også da han vil trekke i rommet foran motstanderens forsvar. Bales mulighet til å angripe de rommene er da begrenset.

Ronaldo har nå fylt 31. Han vil ikke være der for alltid. Etter en vanskelig sesong, hvor han har blitt kritisert for ikke å levere mot de store lagene, er ikke en Real-exit like langt unna som tidligere.

Kanskje, vil Bale først få muligheten til å skinne når Ronaldo forsvinner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!