Ballen inn - Grodås ut

KAIRO (Dagbladet): Egypt- Norge 1-1. - Åssen er det mulig, stønnet Nils Johan Semb på benken da Frode Grodås gjorde sitt livs keepertabbe og Egypt ledet 1-0 over Norge. Da var det duket for Thomas Myhre i Norges mål.

Men etterpå - for å skåne Grodås - sa han at keeperbyttet var avtalt på forhånd. Myhre derimot, har en annen versjon.

- Spør trenerne, sa Frode Grodås etter at han hadde tatt på seg alt det ansvaret det er mulig å ta på seg en kveld i Kairo. Om spillerbyttet var avtalt ville han ikke uttale seg om. Og da Semb ble spurt sa han altså at «det var det». Da jeg spurte Thomas Myhre fikk jeg beskjed om at «det var det ikke».

- Før kampen visste jeg ingen ting om at jeg skulle innpå, sier Thomas Myhre til Dagbladet. - Jeg fikk beskjed om at det var muligheter for det, men at de (trenerne) ville se det an. Og derfor begynte jeg å varme opp da 10 minutter gjensto av første omgang.

- Hvis så skulle skje ville jeg være klar.

- Når fikk du beskjed?

- Jeg spurte Erik Thorstvedt om det var mulig å få beskjed om et tenkt innhopp før kampen. Svaret jeg fikk var at det gikk ikke. Og derfor visste jeg ingen ting før dommeren blåste av første omgang. Da kom Erik Thorstvedt bort og sa at jeg skulle spille.

Byttet måtte komme

Frode Grodås spilte seg sjøl ut av landslaget på et håpløst utspark i en stresset, men ikke alt for presset situasjon. Han traff ballen feil og sendte den rett i kroppen på Egypts Hassam Hossan. Som takket for pasningen og scoret aleine med den norske keeperen.

Fryktelig pinlig og veldig ydmykende.

- Det er ikke mye å si bortsett i fra at det er veldig irriterende, sier Grodås. - Jeg traff rett og slett ikke ballen riktig. Men sjøl om det var fælt kommer det ikke til å påvirke meg i framtida. Jeg har stått i mål for mange år til det.

Keeperbyttet i Kairo - avtalt, ikke avtalt, godt tenkt eller rett og slett bare en gyllen anledning til å åpne ei ny dør - måtte komme. Da Grodås dummet seg ut var Thomas Myhre nødt til å få sjansen. Og han tok den - med den ene armen - helt oppe i krysset.

Rett før Tore Andrè Flo utliknet på en sterk heading holdt Everton-keeperen Norge unna 0-2.

En sterk søknad

- Det er ikke ideelt for en keeper å komme inn når han ikke vet det på forhånd, sier Thomas Myhre. - Det kan fort bli litt stressende og nervøst. Og jeg må innrømme at det kriblet skikkelig i magen de første minuttene. Heldigvis gikk det over etter noen minutter.

- Føler du at denne kampen har gjort landslagsmulighetene dine større?

- Det er ikke jeg som bestemmer og Frode (Grodås) var bare uheldig. Men for å si det sånn:

- Jeg føler i hvert fall at jeg la inn en brukbar søknad.

Da Egypt scoret følte Nils Johan Semb at han er forfulgt av håpløse baklengsmål. I sin femte kamp opplevde han for femte gang at en personlig feil ble straffet med det verste. Og på veien til pausepraten med spillerne sa han følgende til Dagbladets fotograf:

- Det må jo gå over - eller?

Nå er det nok

Etterpå - ikke like sjokkskadd sa han følgende:

- Jeg håper vi snart har brukt opp uflaksen. Jeg håper i hvert fall at det ikke har noe med meg å gjøre. Nei da, jeg er ikke overtroisk. Men det har vært så mye i disse kampene at det faktisk har vært et lite tema på enkelte spillermøter.

- Hva er positivt etter 1-1?

- De skaper ikke mange målsjanser. Det viser at vi er trygge defensivt. Og offensivt ser jeg det positive i at vi klarte å skaffe oss mange fine brudd som burde gitt oss flere muligheter til å score mål. Grunnen til at det ikke skjedde skyldes slurv. Det går det an å gjøre noe med.

- Men 4-4-2 fungerte ikke i det hele tatt?

- Nei, jeg var nødt til å gå tilbake til 4-5-1 etter 10 minutter. Vi ble løpt over på midten. I slike situasjoner er det ingen grunn til å vente med å forandre til etter at motstanderen har scoret.

- Ikke fornøyd?

- Overhodet ikke. Jeg er aldri fornøyd når vi ikke vinner, sier Nils Johan Semb.