Ballspill best trening

Dansk rapport: Fotball gir mindre fett og mer muskler.

La joggeskoene ligge og grav heller dypere i skapet etter fotballstøvlene. Ballspillet er den sunneste aktiviteten, viser et dansk forskningsprosjekt.

Idrettsforsker Peter Krustrup og kolleger ved Københavns Universitet (KU) har i samarbeid med Rigshospitalet og Bispebjerg Hospital fulgt et fotballag bestående av 14 utrente menn mellom 20 og 40 år i tre måneder.

- To-tre ukentlige fotballtreninger av en times varighet utløste store trenings- og sunnhetsmessige gevinster. Fettprosenten gikk ned, muskelmassen økte, blodtrykket falt og kondisjonsverdiene steg markant. Alle målinger viste markante bedringer, sier Krustrup.

Det ble også utført tilsvarende tester på en gruppe mennesker som trente ren løping. De anstrengelsene viste seg å ha noe mindre effekt.

- Det er sunt å løpe lange turer med moderat intensitet, men resultatene viser at fotballtrening på flere punkter er enda bedre. Framgangen i kondisjonsverdier og økning i muskelmasse var størst blant fotballspillerne. I de siste åtte ukene var det kun fotballspillerne som fikk målbar framgang.

Etter 12 uker hadde fotballspillerne i gjennomsnitt mistet tre og en halv kilo fett og lagt på seg to kilo ekstra muskelmasse. Gruppen som jogget hadde tatt av to kilo fett, men muskelmassen var uforandret.

Forskerne mener variasjonen av gange, løp og sprint i fotballtreningen er utslagsgivende.

- Fotball er en allsidig treningsform ettersom det inneholder mye høy puls og intensitet. Når man sprinter, hopper og takler, brukes alle fibrer i musklene. Ved løping i moderat tempo, brukes kun de langsomme fibrene, sier Peter Krustrup.

IKKE BARE FOR BRANN: Tippeligaens serieledere er åpenbart i god form, men fotball er ikke bare for proffene. En ny rapport fra Danmark viser at fotball er bedre trening for mosjonister enn jogging. Ballspill gir mer fettforbrenning og mer muskelmasse. Foto: SCANPIX
IKKE BARE FOR BRANN: Tippeligaens serieledere er åpenbart i god form, men fotball er ikke bare for proffene. En ny rapport fra Danmark viser at fotball er bedre trening for mosjonister enn jogging. Ballspill gir mer fettforbrenning og mer muskelmasse. Foto: SCANPIX Vis mer

Da «forsøkskaninene» underveis ble spurt om hvor hard de synes treningen var, svarte fotballspillerne ofte at det ikke var spesielt hardt å kjempe om ballen på gresset.

For joggegruppen var svaret alltid motsatt.

(NTB)

DEBATT: Hva slags trening synes du er best?

Ballspill best trening