ÅPENT SPØRSMÅL: «Hvorfor alltid meg?», spurte Mario Balotelli da han sendte Manchester City i ledelsen mot Manchester United. Spissen ladet opp til byderbyet ved å sette fyr på sitt eget hus natt til lørdag. Han var også i fyr og flamme - om enn ikke like bokstavelig - da han scoret to og framprovoserte et rødt kort på Jonny Evans.br>Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANDREW YATES
ÅPENT SPØRSMÅL: «Hvorfor alltid meg?», spurte Mario Balotelli da han sendte Manchester City i ledelsen mot Manchester United. Spissen ladet opp til byderbyet ved å sette fyr på sitt eget hus natt til lørdag. Han var også i fyr og flamme - om enn ikke like bokstavelig - da han scoret to og framprovoserte et rødt kort på Jonny Evans.br>Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANDREW YATESVis mer

Balotelli og City med fyrverkerifotball mot erkerivalen

- Dette er vår verste dag noensinne, sier Ferguson.

(Dagbladet): Manchester United - Manchester City 1-6.

På fredagens pressekonferanse gikk Roberto Mancini langt i å antyde at han kom til å starte med Mario Balotelli på spissplass mot Manchester United.

Selv ikke en nattlig fyrverkeriepisode, som satte fyr på den eksentriske spissens hjem i Cheshire, fikk City-manageren til å rokke ved sine opprinnelige planer, tross at han hadde en spillesugen og målhungrig Edin Dzeko i bakhånd.

I 22 minutter virket det som om det var en uklok vurdering. Etter å ha blitt satt på plass av Chris Smalling, Rio Ferdinand og Jonny Evans ved flere anledninger innledningsvis, virket Balotelli stadig mer sur, uinspirert og uinteressert.

Det er imidlertid ikke første gang motspillere, publikum og TV-seere har latt seg lure av av 21-åringens ofte uttryksløse ytre. For City-spissen har en udefinerbar X-faktor ved seg, og en egen evne til å skru på bryteren når han først værer farligeheter.

«Hvorfor alltid meg?» Og det var akkurat det som skjedde halvveis ut i en jevnspilt første omgang. James Milner gjorde et godt stykke forarbeid på venstresida, og det virket som han hadde kontrollmålt med gradskive da han slo en perfekt vektet og vinklet pasning ut til en umarkert Balotelli på 16 meter.

Med en kontrollert og velplassert avslutning satte han ballen utenfor David de Geas rekkevidde, og City var i føringen.

Dermed kunne Balotelli framføre et budskap han hadde planlagt på forhånd. Under drakta, hadde han en undertrøye med påskriften:

VELPLASSERT: Mario Balotellis 0-1 mål ble satt langt utenfor David de Geas rekkevidde. Manchester City var både effektive og treffsikre: De tre første skuddene mellom stengene, endte alle i scoring.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANDREW YATES
VELPLASSERT: Mario Balotellis 0-1 mål ble satt langt utenfor David de Geas rekkevidde. Manchester City var både effektive og treffsikre: De tre første skuddene mellom stengene, endte alle i scoring.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

«Why always me?» (Hvorfor alltid meg?). Et åpent spørsmål med rom for tolking, men sannsynligvis myntet på hvorfor han igjen hadde havnet i overskriftene for feil årsaker.

- Mario er gal, men jeg elsker ham! sa en strålende opplagt Roberto Mancini på pressekonferansen etter kampen.

Skjebnesvangert stoppervalg Og det var bare et forvarsel om hva som var i vente fra Balotelli og City.

Da Balotelli tok med seg Jonny Evans, som ble valgt i midtforsvaret på bekostning av en kamprusten Nemanja Vidic, ut på løpetur, gikk rullegardina ned for nordiren, som tok tak i trøya på italieneren.

En meget god Mark Clattenburg var etterlatt med en enkel avgjørelse: Balotelli ble fratatt en opplagt målsjanse, og Evans ble sendt i dusjen uten protester.

Pasningsoppvisning United klarte å bite godt i fra seg i et drøyt kvarter før City maktet å drive opp pasningstempoet og skape strekk hos sin undertallige motstander. Da fulgte en kollektiv kollaps som trolig gjorde det lite hyggelig å være United-spiller konfrontert med sir Alex Ferguson i garderoben etter kamp.

Et strålende kombinasjonsspill kulminerte i at David Silva spilte blindt til James Milner som kom utvendig, slo hardt inn foran mål, og fant for andre gang i kampen Mario Balotelli i farlig posisjon.

Han hadde små problemer med å dytte ballen over streken fra en halvmeter, og City hadde langt på vei avgjort kampen.

Vondt gikk til verre for vertene da de ikke hang med i svingene på nok en oppvisning fra City i hurtige ballvekslinger på få touch, og Micah Richards spilte fram Sergio Agüero, som hadde fått kroppen foran Phil Jones, til 0-3.

Fletcher-perle United, som ikke hadde tapt på Old Trafford siden april 2010, og bare avgitt to poeng på eget gress siden den gang, fant veien til mål også i ettermiddag.

SKJEBNESVANGERT: Jonny Evans ble foretrukket framfor en kamprusten Nemanja Vidic i Uniteds midtforsvar, og endte opp som en slags syndebukk i et tap så stygt at ingen røde var uten skyld.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANDREW YATES
SKJEBNESVANGERT: Jonny Evans ble foretrukket framfor en kamprusten Nemanja Vidic i Uniteds midtforsvar, og endte opp som en slags syndebukk i et tap så stygt at ingen røde var uten skyld.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

Men selv om det var en scoring av den vakre, var det en ytterst mager trøst når man ser på det store bildet.

Darren Fletcher spilte vegg med Javier Hernandez før han curlet ballen nydelig rundt Joe Hart og opp i kroken. Håpet om et mirakuløst comeback ble kortvarig.

Tre mål på fem minutter For City satte ytterligere tre nådeløse spikere i de rødes kiste i fem «hawaii-pregede» sluttminutter, hvor David Silva og Edin Dzeko ganger to gjorde det fryktelig stygt for et hjemmelag i oppløst vantro.

Sist de slapp inn minst seks mål på Old Trafford var for 81 år siden mot Newcastle. Da endte det med 4-7 tap. Sist United tapte 1-6 på hjemmebane var mot nettopp Manchester City. Det skjedde så langt tilbake som i januar 1926.

Det er også det styggeste tapet United har blitt påført - hjemme som borte - i Premier League-æraen, og det vondeste Alex Ferguson har vært med på fra den spede begynnelsen på managerkarrieren i lille East Stirlingshire.

- Dette er vår verste dag noensinne, og det verste resultatet jeg har opplevd i min karriere. Jeg tror aldri jeg har tapt 1-6, selv ikke som spiller. Derfor er dette en utfordring for meg også, sier en slagen Ferguson, ifølge Manchester Evening News.

City viste med all tydelighet at deres uttalte mål om hjemlig og kontinental dominans er nærmere enn noensinne, selv om Mancini forsøker å nedtone betydningen av det mildt sagt oppsiktsvekkende resultatet.

- Jeg kan svare på betydningen av det om tre-fire uker, men det er viktig for selvtilliten. Resultatet er ikke viktig. Jeg har mer respekt for United nå, for etter utvisningen fortsatte de å spille og prøvde å angripe. En fantastisk mentalitet, og det er en mentalitet vi må få også, sier Mancini til Sky Sports etter kampen.

TOTALYDMYKELSE: Edin Dzeko scoret to ganger og David Silva én gang da City ydmyket United fullstendig i sluttminuttene.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANDREW YATES
TOTALYDMYKELSE: Edin Dzeko scoret to ganger og David Silva én gang da City ydmyket United fullstendig i sluttminuttene.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

Ferguson ser imidlertid ikke den hodeløse angrepsviljen som noe positivt akkurat i ettermiddag, og måtte gni seg i øynene av synet som møtte ham på resultattavlene oppe i hjørnene på Old Traffords North Stand:

- Jeg kan ikke begripe resultatet. Det første målet var selvfølgelig et hardt slag, men det var fortsatt innenfor rekkevidde på 0-1. Utvisningen var drepen for oss. Vi fortsatte å angripe selv etter at vi havnet under 1-4 når vi burde sagt til oss selv: «Vi burde latt det bli med det.»

- Vi angrep og angrep, og de fikk kontringsmuligheter tre mot to. Det var rett og slett galskap. Jeg trodde at med den erfaringen vi har - Rio Ferdinand, Patrice Evra - at vi skulle forsvare oss mer, men vi fortsatte å angripe. Noen ganger er man nødt til å vise sunn fornuft. Dette var en dårlig dag, konkluderer Ferguson.