Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Banens beste får Widerberg-kunst

Hver serierunde vil to tippeligaprofiler motta spesiallaget kunst - signert Nico Widerberg.

Banens bestemenn i de to hovedkampene - som hovedregel den som spilles senest søndag og den som går mandag - vil i år bli tildelt hver sin kunstneriske påskjønnelse.

Publikum og en jury bestemmer hvem, og prisen deles ut umiddelbart etter kampen.

-  Skulpturen skal skildre en følelse i møtet mellom spiller og publikum. Etter en scoring er det nesten som man flyr, og det skapes en kraft mellom målscoreren og tilskuerne, forklarer kunstneren Nico Widerberg.-  De kreftene, den følelsen av å lykkes, at publikummet og fotballspilleren rir på hverandres kraft, og løfter hverandre fram - den har jeg vært opptatt av å formidle.

-  Direkte smekker

Glasskunsten vil bli utdelt til «Man Of The Match» umiddelbart etter kampslutt. På den ene sida av den 19 mm tykke, sandblåste glassplata er logoen til Norsk Toppfotball, på den andre sida selve skulpturen.

-  Jeg håper spillerne vil sette pris på den, og finne en plass hjemme. Spesielt på sikt kan det jo være noe de er glad for å ha.

Direktør Kjetil Siem i Norsk Toppfotball - som har tatt initiativet til prisen og bestilt oppdraget - er imponert over hva Widerberg har fått til på relativt kort tid.-  Prisen er jo direkte smekker. Jeg garanterer at spillerne vil sette pris på dette, sier han.

Inspirert av sønnen

GLASS, IKKE FLASKE: I England får man alkohol -i Norge kan Tippeliga-profilene få eksklusiv kunst på sine beste dager. -  Vil de ha champagne, burde de kunne få noen flasker etter å ha solgt denne, sier Nico Widerberg. Foto: Hans Arne Vedlog
GLASS, IKKE FLASKE: I England får man alkohol -i Norge kan Tippeliga-profilene få eksklusiv kunst på sine beste dager. - Vil de ha champagne, burde de kunne få noen flasker etter å ha solgt denne, sier Nico Widerberg. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

I tillegg skal én spiller kåres til «Man Of The Month». Han mottar en Widerberg-skulptur i bronse, 32 centimeter høy, og etter endt sesong vil «Man Of The Year» få en tilsvarende - bare tjue centimeter høyere.

-  Jeg har ikke vært voldsomt interessert i fotball opp gjennom årene, men det er likevel en sport som fascinerer meg stort. Ikke minst har jeg opplevd det ved at jeg har sett sønnen min, Magnus (8), spille. Det finnes en glede og et samspill i fotballen som er fantastisk, sier Widerberg fra sitt atelier ved Akerselva.

I England har det i årevis vært tradisjon for at banens beste spiller mottar ei champagneflaske etter kampslutt. Det vil ikke direktør i Norsk Toppfotball, Kjetil Siem, ha noe av i Norge.

Ikke champagne

-  Det har vi aldri ønsket. Det passer seg ikke å dele ut alkohol til premie i forbindelse med idrett, sier han.

-  Vil de ha champagne, burde de kunne få noen flasker etter å ha solgt denne, fastslår anerkjente Widerberg.

Men selv om Norsk Toppfotball har styrt unna den engelske premien, har de altså kopiert balløyas benevnelse «Man Of The Match».

-  Det er et veldig internasjonalt begrep, og fotballen er et internasjonalt språk, sier Siem.

Verken han eller Widerberg ønsker å røpe markedsverdien på fotballkunsten. Hvem som får bestemannspremien i hver kamp bestemmes 50 prosent av seernes SMS-tomler, 50 prosent av en jury på arenaen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling