Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Bank i bordet, vi skal være rå nå

Thorir Hergeirsson glemmer ikke skrekk-årene.

FÅ UROMOMENTER: Thorir Hergeirsson har kunnet tenkte mindre på skader før EM, enn tilfellet var før VM i fjor. Foto: Sara Johannessen/SCANPIX
FÅ UROMOMENTER: Thorir Hergeirsson har kunnet tenkte mindre på skader før EM, enn tilfellet var før VM i fjor. Foto: Sara Johannessen/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EM-starten nærmer seg i kontringstempo. Norge skal spille de første seks kampene på hjemmebane på Lillehammer. Alt ser veldig lovende ut.

Et farlig godt utgangspunkt. For motstanderne.

Hvis vi ser bort fra Katja Nyberg (som har vært ute lenge) og Kristine Lunde-Borgersen (som er gravid) har Thorir Hergeirsson kunnet velge fra øverste hylle.

Færre spørsmålstegn Men islendingen er litt forsiktig med å male situasjonen rosenrød. Han vet av erfaring at det fort kunne sett annerledes ut - og at det ikke skal mye til før et herlig utgangspunkt brått er litt mer utfordrende.

- Ja, det ser bra ut nå, men for bare noen uker siden var det noen usikkerhetsmomenter rundt for eksempel Gro (Hammerseng) og Heidi (Løke), sier Hergeirsson til Dagbladet.

I forkant av fjorårets VM i Kina var spørsmålstegnene langt flere. Gro Hammerseng hadde takket nei til landslaget og Katja Nyberg var korsbåndoperert. Kristine Lunde-Borgersen kjempet en kamp mot klokka og Tonje Larsens VM-deltakelse ble reddet ved at hun bare spilte forsvar.

TONJE I FYR OG FLAMME: Tonje Larsen har i høst vært i bedre slag - og i bedre forfatning - enn på lenge. I går lærte hun og landslagsvenninnene å slokke branner ved Bodø hovedflystasjon. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/SCANPIX
TONJE I FYR OG FLAMME: Tonje Larsen har i høst vært i bedre slag - og i bedre forfatning - enn på lenge. I går lærte hun og landslagsvenninnene å slokke branner ved Bodø hovedflystasjon. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/SCANPIX Vis mer

- Det var en ekstremsituasjon i fjor. Det er spesielt tre år jeg husker, 2003, 2005 og 2009. Det er de gangene det har vært veldig mange spørsmålstegn rundt skader og helse, sier Hergeirsson.

Som derfor ikke tar ting for gitt, selv når alt ser bra ut.

- Bank i bordet, vi skal være rå nå. Vi skal være rå på å holde fokus på dette, for det er fortsatt en del som skjer fram mot EM.

Larsen i angrep Denne helga skal jentene gjennom tre kamper på tre dager i Møbelringen Cup i Tromsø og Bodø. Norge kommer trolig til å spille ut hele registeret - det vil si, alle kommer til å spille.

Eneste lille usikkerhetsmoment er Karoline Dyhre Breivang, som tråkket over på trening for to dager siden. Hergeirsson er derimot ikke bekymret, men først i ettermiddag blir det tatt en avgjørelse i forhold til kveldens kamp mot Island i Tromsøhallen.

- Det så veldig bra ut i går, men vi kommer ikke til å ta noen sjanser. Derfor blir hun testet litt før kampen, i forhold til hvilke bevegelser hun tåler, sier landslagssjefen.

image: - Bank i bordet, vi skal være rå nå

Noen spillere vil garantert bli spart litt i perioder i Møbelringen Cup, som Hammerseng og Larsen. Hergeirsson vet hva de står for. Samtidig er han nok lysten på å se dem mest mulig sammen med de andre spillerne.

Denne høsten har Tonje Larsen spilt langt mer angrep for Larvik enn på lenge. Hun har ikke spilt en landskamp siden VM-bronsefinalen i fjor, men det ser lovende ut for både henne og Norge nå.

- Jeg har vært med mer nå enn på lang tid, så det kommer seg. Jeg har fortsatt mer å gå på formmessig, men jeg kan spille framover ubegrenset. Så lenge jeg tåler det, sier Larsen til Dagbladet.

Balansegang Og der er det en liten begrensning: «Så lenge jeg tåler det.»

For landslagets - og Larviks - del er det viktig å ikke finne ut etterpå at «dette tålte hun ikke». Den grensa kan ikke krysses. Derfor ble Hergeirsson ganske lei i Kina i fjor, da han gjentatte ganger ble presset til å svare på hvorfor han ikke brukte Tonje mer i angrep.

Årsaken var at han ikke ville miste forsvarsspilleren Larsen. Kanskje kunne hun spilt mer framover i semifinalen, men da kunne hun muligens også risikert å sett den neste kampen fra tribuneplass.

- Det går bra med Tonje nå, men husk at hun ikke spiller fulle kamper og begge veier hele tida i Larvik. På Lillehammer skal vi spille tre kamper på fire dager. Kan vi forvente det av Tonje? Det er noen som tror det. Men det Tonje har gjort i høst, ser veldig bra ut. Og det går bra i trening, sier Hergeirsson.

Som sammen med det medisinske støtteapparatet nå skal finne løsningen på hvordan veteranen best mulig kan benyttes i de to EM-ukene.

- Vi skal være flinke, sammen med henne, på å finne ut hvordan vi skal bruke henne og får mest ut av det. Det blir en balansegang.

OVERTRÅKK: Karoline Dyhre Breivang tråkket over på onsdagens trening. I går sjekket hun F16-flyene i Bodø. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/SCANPIX
OVERTRÅKK: Karoline Dyhre Breivang tråkket over på onsdagens trening. I går sjekket hun F16-flyene i Bodø. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!