Banken tvinger Hicks og Gillett ut av Liverpool

RBS vil trolig kreve milliardgjelda tilbakebetalt 6. oktober.

PÅ VEI UT: Mye tyder på at Royal Bank of Scotland (RBS) kommer til å tvinge Tom Hicks (tv) og George Gillett til et salg av Liverpool når gjelden den amerikanske duoen har til banken skal gjøres opp 6. oktober.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PAUL ELLIS
PÅ VEI UT: Mye tyder på at Royal Bank of Scotland (RBS) kommer til å tvinge Tom Hicks (tv) og George Gillett til et salg av Liverpool når gjelden den amerikanske duoen har til banken skal gjøres opp 6. oktober.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/PAUL ELLISVis mer

||| (Dagbladet): Tida er i ferd med å renne ut for Liverpools høyst upopulærere eiere, Tom Hicks og George Gillett.

Duoens største kreditor, Royal Bank of Scotland (RBS), satte i august 6. oktober som deadline for når klubbens gjeld til banken på 2,2 milliarder kroner enten skulle tilbakebetales eller refinansieres.

Nå kan The Guardian avsløre at RBS har plassert lånene i sin såkalte Global Restructuring Group og stemplet dem som «toxic assets» - et begrep som ble skapt under den globale finanskrisa om aktiva som har falt så mye i verdi at det ikke lenger eksisterer noe marked å omsette dem i.

- Mer hensynsløse
Dette er et sterkt signal om at RBS ikke kommer til å gå med på en refinansiering av gjelden, og dermed kreve den tilbakebetalt. Da Gillett og Hicks trolig mangler de nødvendige midlene til å gjøre opp for seg, innebærer det at den statseide banken kan tvinge igjennom et salg klubben.

- Dersom lånene har blitt flyttet fra forretningsbankavdelingen, kommer de til å ha en mye mer hensynsløs tilnærming 6. oktober, sier en ikke navngitt kilde med kjennskap til Liverpools forretningsforhold med RBS, ifølgeThe Guardian.

En annen kilde opplyser overfor den vanligvis velinformerte avisa at banken håper å kunne tvinge igjennom et salg til sterkt redusert pris i ukene som kommer eller så raskt som mulig etter 6. oktober. Håpet er å kunne gjennomføre et salg uten å overta kontrollen i klubben, men det kan vise seg vanskelig.

Risikerer poengstraff
De amerikanske eierne har desperat forsøkt å selge seg ut av klubben, men har ennå til gode å skaffe til veie en kjøper som er villig til å rydde opp etter dem til den prisen de forlanger, som har vært helt oppe i seks milliarder kroner.

I februar ble det kjent at Gillett og Hicks trengte en milliard kroner for at RBS og den andre store kreditoren, Wachovia, i det hele tatt skulle gå med på å forhandle om refinansiering. På forsommeren tilbød de sikkerhet for lånene mot eiendeler andre i USA, men dette ble nedstemt av Liverpools styre med styreformann Martin Broughton i spissen. 

RBS har anledning til å slå selskapene som utgjør eierstrukturen i Liverpool konkurs for å inndrive gjelden, men det vil få omveltende og særs upopulære konsekvenser for banken, klubben og Premier League.

Havner en klubb under administrasjon, betyr det ikke bare at den blir ilagt poengtrekk, men også at banken overtar kontrollen, noe RBS ikke har ønsker om i Liverpools tilfelle.

I stedet er den mest sannsynlige løsningen at RBS forsøker å tvinge igjennom et salg av Liverpool til en redusert pris i et forsøk på å inndrive mest mulig av gjelden, samtidig som man sikrer en mest mulig smertefri overgangsfase til et nytt regime på Anfield, uten at det får enda større konsekvenser for det sportslige enn det Hicks og Gilletts tre og et halvt år lange eierskap allerede har fått.