Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Per Elofsson var Sveriges svar på Klæbo. Så gikk det galt

Banket Bjørn Dæhlie, men 26 år gammel forsvant Elofsson fra alle lister: - Et mysterium

For 20 år siden var Per Elofsson (40) et omtrent like stort talent som Johannes Høsflot Klæbo (21) er i dag. Så gjorde svensken som Petter Northug. Marerittet hadde ingen ende.

IMPONERT: Den svenske langrennslegenden Per Elofssen hyller Johannes Høsflot Klæbo. Reporter: Øyvind Godø / Video: Hans Arne Vedlog / Redigering: Emilie Rydning Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): 28. november 1998: 21 år gamle Per Elofsson slår selveste Bjørn Dæhlie på 10 kilometer fristil, med solide 15 sekunder i verdenscupåpningen i Munio.

«Han är världens nye skidkung. Han är svensk och bara 21 år. Per Elofsson har knuffat ner självaste Björn Dählie från tronen», skrev Aftonbladet.

Elofsson var da like gammel som Johannes Høsflot Klæbo (21) er i dag, i sesongen hvor trønderen har tatt over tronen som verdens nye skikonge.

Mens Klæbo reiser hjem fra Pyeongchang som OL-konge, møter Elofsson Dagbladet. Nå jobber han som langrennsekspert for Eurosport i Sverige.

Langrennskarrieren ble aldri som svenskene drømte om. Selv om Elofsson bare er 40 år i dag og flere år yngre enn Ole Einar Bjørndalen, er det snart 15 år siden den svenske langrennsprofilen gikk sitt siste skirenn på det høyeste nivået.

Plutselig ble det bråstopp for kometkarrieren til supertalentet og den nye skikongen på det tidspunktet.

- Jeg fikk en infeksjon i kroppen etter Salt Lake City og fikk mykoplasma. Det slet veldig på meg. Kroppen fungerte ikke som tidligere, og det føltes som at jeg hadde belastet kroppen for hardt, forteller Per Elofsson til Dagbladet.

MARERITTET: Per Elofsson er nå ekspertkommentator hos Eurosport i Sverige. Overfor Dagbladet snakker han ut om sin egen store smell og hvordan Johannes Høsflot Klæbo skal unngå det samme. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MARERITTET: Per Elofsson er nå ekspertkommentator hos Eurosport i Sverige. Overfor Dagbladet snakker han ut om sin egen store smell og hvordan Johannes Høsflot Klæbo skal unngå det samme. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Likevel kom jeg tilbake og vant et VM-gull på skiathlon i Val di Fiemme i 2003. Jeg håpte det skulle bli et vendepunkt, men det skjedde ikke. Da jeg begynte på opptreningsperioden igjen, kjentes ikke kroppen «fresh» ut.

- Dette går ikke mer

Marerittet ble bare verre og verre for svensken.

- Antakeligvis var jeg for nedkjørt da. Men jeg ville så mye og kjørte på videre. Til slutt bikket det over. Da skjønte jeg det: Dette går ikke mer.​

- Jeg gikk på en skikkelig overtreningssmell og kom aldri tilbake etter det. Jeg vet veldig godt hvor frustrerende det er når man tror kroppen fungerer bra, men så går det galt når man konkurrerer, sier Elofsson.

Svenskens siste skirenn fant sted Beitostølen 22. november 2003. Da var Elofsson bare 26 år gammel. Pietro Piller Cottrer vant, mens Elofsson gikk inn til en sjokkerende svak 50. plass på 15 km fristil, like bak Frode Estil og Jens Arne Svartedal, og like foran Martin Koukal, Jaak Mae, Jørgen Brink og Odd-Bjørn Hjelmeset.

Selv om det var oppsiktsvekkende mange store langrennsnavn på plasseringene 48-54. plass, var det bare for Elofsson alarmen virkelig lyste rødt. Dette ble svenskens siste skirenn i verdenscupen.

Noensinne.

BEST I VERDEN: Per Elofsson, her sammen med Mathias Fredriksson og Odd-Bjørn Hjelmeset, knuste all motstand og vant to VM-gull som 23-åring i Lahti-VM i 2001. De neste stegene kom aldri. Foto: REUTERS/Petr Josek REUTERS
BEST I VERDEN: Per Elofsson, her sammen med Mathias Fredriksson og Odd-Bjørn Hjelmeset, knuste all motstand og vant to VM-gull som 23-åring i Lahti-VM i 2001. De neste stegene kom aldri. Foto: REUTERS/Petr Josek REUTERS Vis mer

- Det spesielle var at jeg gikk et treningsløp i Bruksvallarna uka før som jeg vant. Så kom jeg til verdenscupen og ble nr. 50. Jeg skjønte at det var noe som ikke stemte. Da prøvde jeg å ta noen måneders hvile for å bli meg selv igjen og komme tilbake. Men det skjedde aldri, sier Elofsson til Dagbladet.

- Der og da var det veldig tøft. Jeg var på ingen måte ferdig mentalt og ville fortsette noen år til. Men da jeg til slutt innså det, var det bedre å slutte og begynne med noe annet. Jeg prøvde i to år å komme tilbake, før jeg ga opp.

- I idrettens verden er to år ekstremt lang tid. Der er en uke uten trening altfor lenge. Da blir man fra seg. Da kan du bare tenke deg hvor frustrerende det er med to år, sier han.

- Et mysterium

Elofsson fikk diagnosen overtrent, og svenskene ventet på at han skulle tilbake. I dag venter nordmenn på at Petter Northug skal finne tilbake til sitt gamle jeg, etter at forrige sesong ble ødelagt av en tilsvarende overbelastning - mens denne sesongen har blitt spolert av sykdom.

- Hva gikk galt?

SLO MÜHLEGG: Per Elofsson slo selv Johan Mühlegg i Lahti-VM, før spanjolen tok jukset til et nytt nivå i OL i Salt Lake City. Foto. NTB Scanpix
SLO MÜHLEGG: Per Elofsson slo selv Johan Mühlegg i Lahti-VM, før spanjolen tok jukset til et nytt nivå i OL i Salt Lake City. Foto. NTB Scanpix Vis mer

- Jeg kan ikke peke på en spesiell ting. Vi må se på totalbelastning, med medier, sponsoroppdrag og alt som medfører med suksess og som gjør at det blir for mye. Du rekker ikke å hente deg igjen. Til slutt får kroppen nok. Du slår på en måte av tenningen og kroppen slutter å fungere, sier Elofsson til Dagbladet.​

- Vi gjorde fysiologiske tester, som viste at jeg var langt unna det fysiske nivået som jeg hadde før. Jeg fikk aldri tilbake det nivået jeg hadde. Jeg fikk aldri noe svar på hvorfor og hva som gikk galt. Det er fortsatt et mysterium, mener han.

Svenskene ventet og ventet på at skikongen skulle komme tilbake. Men det gjorde aldri Elofsson. En kometkarriere ble avsluttet så altfor tidlig. Elofsson vant to individuelle VM-gull i Lahti i 2001, på 15 km fristil og jaktstarten og vant VM-gull på samme distanse i Val di Fiemme i 2003.

- Så utrolig sakte

Så var eventyret over. En rekke ganger trodde langrennslegenden at han var på vei tilbake, men Elofsson ble aldri seg selv igjen.

NY KONGE: Per Elofsson tok over tronen fra Bjørn Dæhlie. Foto : Terje Bendiksby / SCANPIX
NY KONGE: Per Elofsson tok over tronen fra Bjørn Dæhlie. Foto : Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

- Det er det som er problemet når man sliter med overtrening. Ofte tror man at man er bra igjen og klar for å gasse på igjen, men så er man ikke det likevel. Det skjedde ofte med meg, og da tar det mye lengre tid enn man tror, sier 40-åringen.

- Når vet man når man kan gasse på igjen?

- Det er vanskelig å svare på. Jeg tror ikke det finnes noen fasit. Det gjelder å prøve seg gradvis, og hvis man responderer bra på treningen man gjennomfører, kan man prøve å gire opp litt til. Ofte er det slik at man kommer til et visst nivå, men så stopper det. Man må gå så utrolig sakte framover.

- Er det nesten umulig å bli like god igjen som man var før en overtreningssmell?

- Nei, umulig er det ikke, selv om jeg aldri klarte det. Alt er mulig. Kroppen har en fantastisk evne til å hente seg inn igjen, normalt sett.

Møtet med Mühlegg

I OL i Salt Lake City fikk han til slutt bronsemedalje på jaktstarten bak Thomas Alsgaard og Frode Estil etter at Johan Mühlegg ble dopingtatt og diskvalifisert. Det var en fattig trøst for svensken, som var den som holdt lengst følge med EPO-misbrukeren fra Spania på den innledende tremila i OL.

Mange mener det var starten på slutten, men to VM-gull i Val di Fiemme året etter forteller en annen historie.

- Bidro doperne til at du presset deg for hardt?

- Jeg må innrømme at jeg følte på det inn mot mesterskap, at det var mange av disse som hevet seg utrolig mange hakk i mesterskap og som viste seg å være dopet. Det gjorde at jeg måtte presse meg enda hardere, sier Elofsson til Dagbladet.

- Jeg måtte i kjelleren og pushet kroppen hardere enn jeg helst ville, fordi jeg måtte ha en margin på å slå denne gjengen. Det er klart det har bidratt, medgir 40-åringen, som samtidig presiserer:

- Jeg tror ikke de rennene mot Mühlegg var med på å ødelegge meg, men den konkurransen jeg fikk fra dem som dopet seg, bidro nok til at jeg pushet meg enda hardere på trening, sier svensken.

Elofssons råd til Klæbo

Han opplevde et enormt press som skiløper da han slo Bjørn Dæhlie og vant sin første verdenscupseier bare 20 år gammel. Nå kommer han med følgende råd til Klæbo for at trønderen skal klare å holde trykket lenger oppe enn Elofsson selv klarte:

- Det er viktig å bruke tid og huske at man må nyte selve reisen. Videre vil jeg minne om at Klæbo må huske å lytte til seg selv og hva han står for. Han må ikke glemme hvem han er og bli for påvirket av alle rundt seg, sier 40-åringen til Dagbladet.

- Johannes er et supertalent. Han har alle ingredienser som en moderne skiløper trenger, med kombinasjon av hurtighet, utholdenhet, tekniske og taktiske egenskaper. Han er også veldig rolig, trygg og stabilt mentalt til å være så ung. Det vil jeg si er det viktigste for å lykkes over tid.

- Halfvarsson og Klæbo er motpoler

Elofsson mener Calle Halfvarsson og Klæbo står for det stikk motsatte, mentalt sett.

- Klæbo og Calle er hverandres motpoler når det gjelder tryggheten. Calle har et enormt potensial og veldig bra fysikk, men har ikke klart å få det ut i viktige renn. Mye handler nok om at han vil for mye, og det fører til at han gjør noen dårlige valg underveis, sier Elofsson.

- Klæbo er helt unik, slik som Petter Northug var da han slo gjennom. Men Klæbo er et enda større talent. Han har den samme eksplosiviteten, men er både en enda raskere sprinter og har enda bedre utholdenhet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!