Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk langrenns store dilemma

Banket hele landslaget, men ingen av dem får gå i Kuusamo: 
- Det kan ta livet av utøverne

Emil Iversen mener selv ikke Petter Northug hadde slått Johannes Høsflot Klæbo. Men verken han eller dagens toer Pål Golberg får gå verdenscup neste helg. Vidar Løfshus frykter for etterveksten.

BANKET Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg slo Finn-Hågen Krogh og resten av landslagsløperne på dagens sprint på Beitosøtlen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BANKET Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg slo Finn-Hågen Krogh og resten av landslagsløperne på dagens sprint på Beitosøtlen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Landslagsvrakede Pål Golberg var best i prologen, hadde god kontroll i sine heat og ble til slutt nr. 2 i finalen. Stortalentet Johannes Høsflot Klæbo var nest best i prologen, men i finalen kunne ingen hamle opp med 20-åringen da han satte inn sitt voldsomme rykk.

Det var litt som da Petter Northug presenterte sitt fryktinngytende rykk i samme alder på seniornivå i 2007, først i NM, dernest i VM i Sapporo og til slutt i Falun da han jublet for sin første verdenscupseier og satte en stopper på den tyske dominansen. Tobias Angerer og Axel Teichmann ble endelig slått.

- Klæbo er styggrask. Han er en kjempegod skiløper. Det er ikke så mye mer å si. Ingen er raskere enn ham i dag i hvert fall. Det er internasjonalt toppnivå over det han gjør, når han slår Pål, Finn og meg, sier Emil Iversen til Dagbladet.

- Hadde Petter Northug hatt en sjanse mot Klæbo i dag?

LYNRASK: Johannes Høsflot Klæbo (20) beskrives som en av verdens raskeste langrenssprinter.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LYNRASK: Johannes Høsflot Klæbo (20) beskrives som en av verdens raskeste langrenssprinter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Nei, Johannes hadde slått Petter, svarer Iversen med sitt lure smil.

- Raskeste mannen

Sprinttrener Arild Monsen mener ingen er hurtigere.

- Johannes er enormt hurtig. Han er den raskeste mannen på korte distanser. Det har vi sett på testene vi har gjort. Når han er uthvilt, er ingen raskere enn Johannes, sier Monsen.

- Vi i trenerteamet er ikke overrasket. Han er råsterk og veldig hurtig. Det er ingen som kombinerer hurtighet og teknikk bedre, så det er vanvittig bra, supplerer langrenssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Men Klæbo får ikke muligheten til å utfordre verdenseliten i Kuusamo neste helg. Det får heller ikke Golberg. Det er landslagsløperne som prioriteres i uttaket til verdenscupåpningen i Finland, selv om samtlige ble slått av Klæbo og Golberg i dag.

- Kuusamo er utelukket, ja. Vi skal matche Johannes bra. Men han kan få sjansen i verdenscupen allerede på Lillehammer, varsler Løfshus.

- Jeg vet ikke når vi får se Johannes i verdenscupen. Med fjorårets kvoter hadde han selvfølgelig vært med i Kuusamo, men det er ikke aktuelt neste helg med de nye kvotene. Det er også klassisk der og ikke fristil som i dag, sier Monsen.

Ut mot landslagsledelsen

Det er de reduserte kvotene som er problemet. Den knallharde kampen om å få representere Norge i verdenscuprenn har blitt enda tøffere. FIS' regelendring gjorde at Norge valgte å kutte antall landslagsplasser. Det gikk utover dagens nest beste sprinter, Pål Golberg, som i et intervju med Dagbladet i vår anklaget langrennsledelsen for dobbeltmoral.

MÅ VENTE PÅ DEBUTEN: Johannes Høsflot Klæbo kan tidligst få sjansen i verdenscupen på Lillehammer i begynnelsen av desember. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MÅ VENTE PÅ DEBUTEN: Johannes Høsflot Klæbo kan tidligst få sjansen i verdenscupen på Lillehammer i begynnelsen av desember. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- På den ene siden skryter man av mangedobling av budsjettet. På den andre siden har man ikke råd til å beholde antall landslagsplasser. Jeg forstår ikke hvorfor man skal endre en suksessoppskrift og kutte én plass. Jeg tror ikke landslaget blir bedre av det, sa han.

I dag har Golberg moderert seg noe, men fortsatt er han uenig i prioriteringen.

- Det er færre plasser i verdenscupen, så sånn sett er det kanskje greit. Men det opprettes jo andre stillinger, mens de kutter antall plasser på løperne. Det er vel løperne som sikrer inntektene, sier Golberg til Dagbladet.

- Først og fremst var det kjipt å bli vraket etter en sesong med sykdom. Det var nok til å havne utenfor laget. Men jeg skal ikke dvele mer med det. Jeg trygg på at hvis jeg går fort nok utover vinteren, vil jeg få mulighetene jeg trenger.

- Gruer meg til neste uttak

Vidar Løfshus ser ikke fram til å vrake seierskandidater i kommende verdenscuprenn.

- Jeg gruer meg til neste uttak og uttakene som venter. Det er et privilegium å ha så mange utøvere, men det er alltid vondt å vrake utøvere som kan være på pallen i verdenscupen og mesterskap. Det kan ta livet og inspirasjonen fra utøverne som burde ha fått konkurrert på øverste nivå, mener Løfshus.

- Men Pål må først slå de som ikke er kjønnsmodne, spøker langrennssjefen.

Sensasjonsgutten Klæbø strålte etter seieren.

- Det var veldig gøy å vinne. I dagens langrenn er det viktig å ha et bra rykk. Jeg har ikke spurtet mot Petter ennå, men håper å få muligheten snart. Jeg tror jeg skal bite fra meg snart.

- Målet er U23-VM og få gå litt verdenscuprenn.

Savner miljøet

Golberg, som har stått utenfor landslaget for første gang, savner miljøet, ser optimistisk på sesongen.

- Jeg visste at Kuusamo var nærmest umulig. Vi har mange plasser på Lillehammer. Jeg håper selvfølgelig å gå der. Det er en rennhelg som passer meg bra med sprint og klassisk distanserenn. Planen har hele tiden vært å gå der.

- Hvordan er livet utenfor landslaget?

- Det er annerledes. Det er ikke noe miljø. Det savner jeg mest. Treningen går fint å gjøre på egenhånd, men på sikt håper jeg å være tilbake på landslaget selvfølgelig.

- Har du gjort noen endringer i treningsoppholdet?

- Jeg har hatt mer høydetrening denne sesongoppkjøringen. Jeg har gjort det jeg har hatt tro på, ikke så mye nytt. I fjor var det skader som ødela.

Har satt høyderekord

- Er det noen som har hatt flere døgn i høyden enn deg?

- Jeg har hatt 65 døgn i høyden fra juni til nå. Northug-brødrene slår nok det, men jeg har gode erfaringer med høydetrening tidligere.

Kampen om å få verdenscup for Norge er knalltett, men Golberg har ikke toppet formen tidlig av den grunn.

- Jeg føler ikke at jeg må overprestere, så jeg har ikke lagt opp til å være i spesielt god form her. Jeg tenker at det normale nivået skal være godt nok og sikte inn mot toppform i VM i Lahti, som er det store målet, forteller 26-åringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!