Banket opp dommeren

EKEBERGSLETTA (Dagbladet): Her sitter spillere og ledere fra det liberianske guttelaget Monrovia FC - bevoktet av politiet. I går angrep de dommer og linjemann i den verste skandalekampen i Norway Cups 27 år lange historie. Fra og med i dag er laget utvist fra turneringen.

Det er ikke et hvilket som helst lag som utvises fra Norway Cup. De siste to ukene har Monrovia vunnet Dana Cup i Hjørring og Gothia Cup i Göteborg, og har ikke tapt en kamp. Laget er et «guttelandslag» sammensatt av de beste 16-åringene i Liberia. Før de dro til Skandinavia lå gjengen sammen i seks uker og trente to ganger daglig.

Nå må den nasjonale stoltheten forlate Norge i skam.

Skandaleepisoden i går rapporteres til FIFA via Norges Fotballforbund.

- Vi har funnet det bevist at dommeren har blitt skadd etter minst tre slag fra spillere og/eller ledere, sier leder av turneringens uavhengige jury, Hallgeir Oftedal.

Dommeren blåste av kampen da en av de liberianske laglederne nektet å forlate banen etter at Monrovia fikk sitt andre røde kort midtveis i andre omgang.

Spillere og ledere svarte med å angripe dommeren i blindt raseri.

Dommeren løp ut av banen og endte opp ved bomstasjonen midt på Ekebergsletta.

- Her ble han forsøkt steinet, sier juryformann Oftedal i sin offisielle uttalelse.

- Slo med hagemøbler

Øyenvitner ved bane 7 der kampen ble spilt i går ettermiddag forteller at spillere, ledere og de mange norske tilhengerne kastet og slo med hagemøbler, cornerflagg og andre plastgjenstander.

Nøytrale tilskuere Dagbladet snakket med få minutter etter opptrinnet sier de så en spiller eller tilskuer løpe etter dommeren med en blank, knivlignende gjenstand.

- Dette har vi ikke funnet bevist, sier Oftedal.

De afrikanske laglederne var ikke særlig villige til å forklare seg til juryen:

- De hadde verken hørt eller sett noen ting, sier Hallgeir Oftedal.

- Det hørtes ut som om de ikke var til stede under kampen.

Like etter at de var informert om utvisningen fra turneringen, var de imidlertid raske til å beklage det om hadde skjedd:

- Beklager overreaksjon

- Vi beklager spillernes overreaksjon, sier Monrovia-trener Henry Brown til Dagbladet.

Samtidig skyver de ansvaret over på dommeren:

- Juryen innser ikke hvordan dommeren provoserte spillerne våre. Han var alt for inkonsekvent og var strengere mot oss enn mot Cruz Azul, sier Monrovia-trener Henry Brown til Dagbladet.

- Nei, tvert imot. Dommeren er en meget god dommer. Han er også en meget likandes kar. Det ville overraske meg stort om han provoserte noen, sier Norway Cups dommerleder Steinar Bergh.

Han sier at dommeren har taklet situasjonen godt ut fra forholdene. Bergh tror dommeren vil fortsette å dømme i dag for å komme over sjokket.

BEVOKTES</B>: Politiet måtte passe på det liberianske laget etter at de gikk amok.